Åtelkamera


Matar man djur för att fotografera är det praktiskt om man får en överblick över vilka djur som besöker platsen och när. En åtelkamera tar bilder när något rör sig framför kameran och kan därmed vara till stor hjälp när du inte har möjlighet att vara på plats.

En åtelkamera är en kamera som tar bilder eller video när den registrerar en rörelse i närheten. De används för att följa med på vilken typ av djur som är i området, till exempel om man lägger ut åtel för att locka till sig rovdjur eller i förbindelse med jakt. Specielt när det inte är spårsnö är det mycket praktiskt att få en översikt över aktiviteten utan att man måste sitta i gömslet och registrera vad som dyker upp. Jag och två till i Rendalen håller på med ett åtelprojekt där järven är i huvudfokuset och då har det varit bra att kunna se på viltkamerorna en någon gång i bland för att se när den har varit där. Det tog lång tid innan den dök upp på dagen, så vi sparade mycket tid på att kunna följa med på åtelkameran i stället för att sitta i gömslet gång på gång i hopp om att få se den. Har man dessutom MMS på kameran får man snabbt besked att det är aktivitet vid gömslet och därmed stora chanser att få se djuret.

Jag har relativt kort erfarenhet med viltkameror, men har testat flera olika modeller. Märken vi har testat är Moultrie, Dovre och Scoutguard och vi har flera tusen bilder från dem av allt från lavskrika och hermelin till örn, mård och järv. De förstnämnda kamerorna har vi bara lånat, det är Scoutguard SG-550M som vi köpt själva och använt mest. Moultrie var nog den dyraste kameran, därefter kom Scoutguard och till slut Dovre. Till vänster har jag valt ut en natt- och en dagbild från varje kamera vi har använt för att visa kvaliteten1206-Viltkamera-202

Nattbilder

De flesta åtelkameror har möjligheter att ta bilder med infrarött ljus, som betyder att de kan ta svart-vita bilder på natten. Eftersom många arter är mest aktiva på natten eller i skymningen/gryningen är detta ett minimumskrav för de flesta. När kameran tar bilder med infrarött ljus lyser det ofta svagt rött, men med några kameror slipper man det. Vi har märkt att djuren som kameran tar bilder av på natten reagerar  till en viss grad på detta ljuset. Om vi filmar ser djuren upp när kameran börjar filma och ofta flera gånger under filmen. Det verkar ändå inte som om det stör dem i någon stor grad.

Kvalitet och brukarvänlighet

Åtelkamerorna vi har testat varierar i pris från ca. 1 000 till 2 500 kr. Det som först och främst skiljer de bra från de dåliga kamerorna är bildkvaliteten, den generela kvaliteten på kameran i förhållande till slitage och användning, i vilken grad kameran klarar att fånga djuren mitt i bilden och inte tar när de är på väg in eller ut om de går förbi, hur bra nattbilder de tar och hur enkla och intuitiva de är att använda. Vår erfarenhet är att bildkvaliteten, specielt på nattbilder, ökar med priset, men det är inte nödvändigtvis ett sammanhang mellan brukarvänlighet och pris. Triggertid är hur lång tid det tar från att kameran registrerar en rörelse till att den tar en bild eller startar att filma. Den ska helst vara gansak kort och det är vanlig med en triggertid på runt en sekund. Om kameran tar en bild genast kan det bli en del bilder där bara delar av djuret syns på väg in i bilden, så det är inte nödvändigtivs en fördel med extremt kort triggertid. Några kameror har fjärrkontroll, men i stort sett har man inte användning för det. Passa i alla fall på att man också kan använda kameran utan fjärrkontroll om den går sönder.

1204-Viltkamera-0010MMS/SMS

Specielt om man vill sätta upp en åtelkamera på ett ställe som det tar lång tid att gå till är det praktiskt att ha MMS/SMS-funktion, som betyder att man kan få bilder och bildrapporter från åtelkameran till telefonen. Vi har ett intryck av att den typen av kameror generelt har dåligare bildkvalitet än andra kameror i samma prisklass. En annan nackdel är att man självklart måste köpa ett eget SIM-kort till åtelkameran och betala för allt den skickar. Om man vill få bilder skickade genom MMS borde man köpa ett abonnemang som skickar MMS gratis. Annars blir det snabbt dyrt om man får många bilder skickade varje dag. Scoutguard SG-550M är bland kamerorna som har denna funktionen. En del kamerar har bara SMS-funktion, då får man SMS som berättar hur många bilder som har tagits.

Hus till åtelkameran

En åtelkamera är bygd för att kunna stå ute i alla typer av väder och ska tåla mycket. Ändå är det är fördel att antingen köpa eller göra ett hus till kameran,  både för att skydda mot vädret och mot djuren som kameran ska ta bilder av. Vi har haft två åtelkameror på träd några meter från där vi har lagt ut åtel och järven har gått lös på bägge, med resultatet att antennerna är trasiga. Der verkar som att den delvis har gått målmedvetet på kameran och delvis har klättrat upp i trädet och skadat kameran på vägen. Vi har också haft problem att snöfall isar rörelsesensorn och linsen med följden att vi inte har fått bilder eller att bilderna är suddiga.

Batterier

Specielt om man använder åtelkameran under den kalla delen av året borde man använda litiumbatterier och se till att man köper en kamera som kan använda den typen av batterier. Litiumbatterier håller nämligen mycket längre i kyla och håller kapaciteten bättre över lång tid än många andra typer av batterier. De är lite dyrare i inköp och lite svårare att få tag i, men är absolut värt det.

Tillstånd för åtelkamera

Kom i håg att du i många tillfällen måste ha tillstånd för att sätta upp åtelkamera. Detta är omdiskuterat, men orsaken är att man ska slippa känna sig övervakad när man går på tur i skogen. Det finns en del undantag till att man behöver tillstånd. Om du vinklar kameran ned så du inte får med ansikten på en person som går på tur eller sätter upp den på ett ställe där man inte kan förvänta att det kommer personer är det bara att sätta upp.