Bästa skorna till stugturer och dagsturer


Tar du dagsturer eller vandrar mellans stugor har du antagligen lätt packning och går på stigar. Du klarar dig i så fall med låga, lätta vandringskängor. 

Uppdaterad 13 oktober 2019
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Om du mest tar dagsturer eller stugturer ställs mindre krav på skorna än på tältturer. Du går kanske mest på markerade stigar där det är broar och spänger. Ryggsäcken är lättare på stug- och dagsturer än när du har med tält. Risken för att det rinner vatten över skaftet är liten på leder, speciellt om man inte vandrar när det är snösmältning. Musklerna behöver inte kompensera lika mycket för att fötterna sätts ned på ojämnt underlag.Låga vandringskängor

Det betyder att behovet för stabila vandringskängor är mindre än om du går i terräng med tung packning. Chansen är därför större för att du klarar dig med låga vandringskängor eller vandringsskor som är lättare än höga, stabila vandringskängor. Många använder skor med ett skaft på cirka 20 centimeter. Det ger en del stöd och du kommer över många bäckar längs leder där det inte finns broar, samtidigt kan de göras lättare än höga kängor.

När man sover inne har man större möjligheter att torka skorna under natten. Behovet av snabbtorkande skor är därför mindre, men räkna inte med att de alltid är torra när du vaknar på morgonen. Fodret gör vandringskängorna bekvämare och varmare, därför accepterar många att de inte är helt torra till nästa dag.


Exempel på vandringsskor: Urberg Grövelsjö, CMP Rigel Low WP, Lundhags Bjerg Low, Keen’s Arryo II


Saker du borde tänka på

  • Sover du inne varje natt?
  • Har du tänkt att gå i lätt terräng?
  • Är lederna väl tillrättalagda med broar och spänger?

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.