Bästa skorna för första vandringen


Det är inte lätt att hittar rätt skor till vandringen om man är oerfaren. Man kanske är osäker på om man kommer ge sig ut på nya turer. Kanske fungerar de skor du redan har. 

Publicerad 18 mars 2018

Första vandringen. Förväntan ligger i luften. Du har säkert läst tips inför turen eller pratat med andra för att förbereda dig. Du har kanske bokat resan till fjällen för att genomföra en fjällvandring. Eller du har kanske hållit det så enkelt som möjligt och valt en tur i närområdet, oavsett om du bor i en storstad eller har stora naturområden som närmsta granne. Du kanske har läst min artikel om vandringskängor, men tycker att det är för mycket att tänka på. Du kanske också har läst mitt inlägg om hur du hittar de bästa vanringskängorna. Här kommer en sammanfattning av det du bör tänka på inför att du ska köpa skor till din första vandring.

Trailruningskor

Klarar du dig med de skor du redan har?

Inför första vandringen behöver man ofta köpa en del utrustning. Något kan man kanske låna, men annat måste köpas. Det är bra om du i början kan hålla dig till det du har sedan innan, inte köpa dyra vandringskängor. Då lär du dig vilka krav just du har på din utrustning och inte minst se om vandring är något för dig. Att springa i väg och köpa Lundhags Syncro eller någon annan av de dyraste modellerna bör du undvika. Även om du tänker att du kommer fortsätta med vandring kanske inte det dyraste är bäst för dig.

Många har joggingskor hemma, de kan duga på den första vandringen. Planera inte för långa etapper om ryggsäcken är tung, joggingskor är inte gjorda för långa vandringar i svår terräng med mycket packning. Många behöver både mer stabilitet och bättre sulor. Fel planering kan därför göra att du inser att det är värt att lägga ned en del pengar på skor, men det kan också göra att du får så ont i fötterna att du tappar lusten för fler vandringar.

En till nackdel med joggingskor är att de släpper genom fukt. Du kanske har ett par stövlar om du vistas ute en del, de kan användas till vandring. Du kommer bli svettig av att gå med stövlar. Varken sula eller stöd är anpassat för att gå längre sträckor. Vandringsstövlar är bättre än vanliga, men är ändå inte lika bra som vandringskängor. De kommer däremot hålla fukten ute. Stövlar och joggingskor är ofta lätta, man kan därför ta med sig bägge för att kunna använda det som är bäst på olika sträckor.

Bestäm dig inte utan vidare för att klara dig med de skor du har sedan innan. Vandringskängor kan man ha nytta av i vardagen. Kanske behöver du något bättre på fötterna nästa gång det är snökaos.

Frågor du bör ställa dig

Hur säker är jag på att vandring är något för mig?

Är turen så kort så jag kan njuta, även om jag har dåliga skor?

Har jag planerat en kort tur eller kan jag förkorta turen om skorna visar sig vara för dåliga?

Blir det dåligt väder och kan jag flytta turen om det blir dåligt väder?

Har jag nytta av vandringskängor även om jag inte ska vandra senare?

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.