Bästa skorna för snabbvandraren och lättviktspackaren


Har du lätt packning vill du antagligen också ha lätta skor. Glöm de traditionella vandringskängorna och se på skor som ser ut som joggingskor. 

Senast redigerad 13 oktober 2019
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Jag har tidigare skrivit om vilka metoder man kan använda för att hitta de bästa vandringskängorna och vilka egenskaper du ska se efter när du köper vandringskängor. Den som går snabbt eller håller sig på stigar har helt andra prioriteringar. På den här sidan hittar du tips inför att du ska köpa skor.

Lättviktspackaren vill sällan tynga stegen med tunga vandringskängor. Fötterna ska lyftas många gånger under en dag. Ett gram i skorna gör större skillnad i hur lätt turen känns än ett gram i ryggsäcken. Därför väljer många att vandra i vandringsskor eller joggingskor som är anpassade för att springa i terräng, så kallade trailskor. Kraftiga vandringskängor, till exempel Lundhags Syncro som jag ofta använder på långa turer, är inte bara onödigt dyra för den som går snabbt, de är antagligen sämre också.


Exempel på vandringsskor: Salomon X-radiantHaglöfs Ridge, Haglöfs Mistal Gore-Tex, Merrel Moab 2


Lättviktspackaren har inte mycket mer än kroppsikten som ska balanseras upp av fotlederna. Det gör att man klarar sig med låga skor utan stöd utan stor risk för skador. Mitt intryck är dessutom att de som ska lägga bakom sig många mil med lätt packning ofta går på stigar, där är risken för att trampa snett mindre.

Vandringsskor

Vandringsskor.

Går du långt håller du säkert också ett högt tempo, det gör att man inte fryser lika lätt även om fötterna är blöta. Våta, tunna skor är därför ett mindre problem än för den som går långsamt.

Lite packning som belastar fotsulorna minskar behovet av kraftiga sulor med bra dämpning och som är tillräckligt hårda för att man inte ska känna stenar genom sulan.  Det gör att man kan spara en del vikt i förhållande till kraftigare vandringskängor. Samtidigt tar den som ska gå långt och snabbt fler steg under en dag, belastningen blir därför större.


Exempel på joggingskor för terräng: Icebug Pytho4, Salomon Sense Ride 2, Salomon Speedcross 4, Hoka One One Challenger ATR 5


Frågor du borde ställa dig

Kan jag acceptera blöta fötter?

Behöver jag stöd för foten?

Behöver jag dämpning på det underlag jag går på?

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.