Bästa skorna för tältturer


Den som tältar ställer större krav på skorna än andra vandrare. Ofta är ett par stabila vandringskängor med så lite foder som möjligt ett bra val. 

Senast uppdaterad 13 oktober 2019
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Dåligt underlag, tung packning och små möjligheter att torka skorna gör att skorna sätts på hårda prövning på tältturer utanför leder.

Utanför leder måste man räkna med att passera en del bäckar och myrar där det är risk för att det rinner vatten över skaftet. Höga vandringskängor, runt 30 centimeter,  är en fördel för att undvika blöta skor eller omvägar.

Lundhags Syncro

Lundhags Syncro, en hög vandringskänga bestående av tre lager. Mittenlagret ger stöd och gör skorna bekvämare, men torkar snabbt.

Det är små möjligheter att torka skorna i ett tält, räkna därför med att de är nästan lika våta på morgonen som på kvällen. Det är framför allt fodret som drar åt sig fukt. När fodrade kängor blivit blöta riskerar de att vara blöta resten av turen. Skalkängor kan därför vara ett bra val på tältturer. Läs mer om det i  i min artikel om vandringskängor.

Ofodrade vandringskängor kommer framför allt till sin rätt när du ska vada. Vattnet i fjällbäckar är ofta kallt, det gör att du blir stressad om du vadar barfota. Stress när man vadar är en säkerhetsrisk. Dessutom kan foten klämmas mellan stenar. Ofodrade skor kommer vara blöta efter ett vad, även när du hällt ut vattnet, men inte värre än att det är värt det vid de flesta vad.

Det finns en del nackdelar med ofodrade skor. De är svårare att forma efter foten, därmed är de sällan lika bekväma som fodrade. För den som har problem med skavsår kan det därför vara bättre med fodrade skor, även om blöta fötter ökar risken för skavsår. En bra kompromiss mellan fodrade och ofodrade skor är Lundhags trelagerskängor, till exempel Lundhags Syncro som jag använt i många år.


Exempel på skalkängor och kängor med lite foder: Lundhags Forest, Lundhags Professional, Lundhags Jaure, Lundhags Vandra


När kängskaftet bara består av ett lager läder kan de inte göras lika stabila som fodrade skor. Behöver du bra stöd kan det därför vara bättre med fodrade vandringskängor.

Frågor du borde ställa dig

  • Går jag utanför stigar?
  • Har jag möjlighet att torka skorna?
  • Har jag tung packning?
  • Har jag problem med skavsår? Beror det på fuktiga fötter eller att skorna har dålig passform?

Artiklar för dig som ska köpa vandringskängor till tältturer

Köpa vandringskängor

Så hittar du de bästa vandringskängorna

Lundhags Syncro

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.