Bildövergångar i bildspel


Ska man göra ett bra bildspel måste bilderna flyta in i musiken. Det tar en del tid, men det är väl värt mödan.

I ett videoprogram är det oftast många olika övergångar som kan användas för att få nästa bild att visas. Jag anser att de enda som är användbara till vanliga bildspel är där den nya bilden tonas in, andra är bara störande. Övertoningen kan göras genom att de tonas in och föregående bild tonas ut. En annan möjlighet är att tona ut den första bilden till dess att det är helt svart eller vitt och därefter tonas in den nya bilden. Detta gör att man visar en större övergång till exempel att det är en ny dag, en ny tur eller liknande. Snabbaste sättet att göra ett bildspel är att ställa in att varje bild ska visas lika länge och lika långa övergångar. En del videoprogram har också en egen funktion för bildspel som hittar övergångar i musiken och byter bild när det passar. Jag anser att detta inte ger tillräckligt bra resultat och använder mycket tid på att fintrimma övergångarna, både tiden mellan dem och hur länge de ska vara. Nästa bild ska komma när det är toner i musiken som sticker ut i förhållande till den övriga musiken. Det kan iblant vara en kort ton, men kan också vara många. Hur lång tid det tar att få in den nya bilden bestäms av hur länge tonerna som sticker ut varar.
foto-bildspel-bildoverganger-renaa - Kopi
Min erfarenhet är att det har ingen betydelse hur skarp tonen du använder till övergången är, det passar aldrig att ta fram en ny bild direkt utan övergång. Att se till att bilderna ändras när det passar i musiken tar lång tid, men det är värt det om man ska göra ett bra bildspel. Jag har ibland visat bildspel för personer som efteråt har frågat om alla bilder visas lika länge. Får man den frågan kanske första tanken är att man har lagt ned massor av tid på bildspelet i onödan, men man bör istället se det som något positivt. Om tittaren lever sig in i bildspelet så mycket att tittaren inte uppfattar att bilderna visas olika länge har man gjort ett bra bildspel där bilder och musik glider in i varandra.

Tid som bilden visas

foto-bildspel-bildoverganger-mistra - KopiI en gammal fotobok jag läste står det om hur man sätter upp diabildsprojektorer till bildspel. Rådet i den boken är att varje bild bör visas i tolv sekunder. Min erfarenhet är att det är alltför långt, de som tittar på bildspelet har antagligen hunnit gäspa tre gånger och gått till en annan hemsida innan du ens hunnit visa fyra bilder. Du ska antagligen visa bilderna lite längre än vad du tror är lagom. Detta beror på att du har sett bilden innan du ser dem i bildspelet och känner igen både helheten och alla detaljer. Andra som ser bildspelet har antagligen inte sett bilderna tidigare och behöver lite mer tid på att se bilden ordentligt. Samtidigt måste man komma i håg att man ska inte få tid att sitta och analysera bilderna du visar. I stort sett bör du inte visa bilderna kortare än fem sekunder. Undantag kan du göra om du visar flera liknande bilder efter varandra eller du vill förmedla ett högt tempo, men också då bör bilderna vara ganska lika varandra. Den exakta tiden mellan bilderna kan du inte bestämma helt själv, det måste komma en passande ändring i musiken när det är dags att visa en annan bild. I en del tillfällen blir detta svårt, det kan ibland ta alltför lång tid till att det passar att byta. För att komma runt det problemet kan man panorera eller zooma bilden så det sker mer och man upptäcker nya detaljer. Ett annat sätt att komma runt detta problemet är att man tar de bästa bilderna med många detaljer när man är tvingad att visa bilden länge. Då tar det längre tid innan bilden blir ointressant.

Musikövergångar

Dessvärre hittar man inte alltid ett musikstycke som passar för hela bildspelet. Musiken man hittar kanske är för kort eller man vill förmedla en annan känsla i delar av bildspelet. Då måste man få musikstyckena att glida in i varandra eller upprepa det man redan har spelat. Det man i praktiken gör är att man tonar ut det gamla spåret och tonar in det nya. Ofta är det svårt att få en bra övergång, så man bör försöka att inte göra det mer än nödvändigt, men hellre hitta musik som är tillräckligt lång.

Läs fler tips i mina andra artiklar om Bildspel.

 

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.