Är billiga friluftsbyxor lika bra som dyra?

Det är inte bara den som modemedvetne storstadsbon som tänker på vilket märke det är på byxorna, också för många vandrare är det viktigt. Betyder det att de billiga byxorna är lika bra som de dyra, men att de inte är lika snygga och gjorda av ett ”fint” märke? Eller är det stora skillnader på funktion.

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Friluftsbyxor från bland annat Fjällräven och Lundhags kostar minst 1 000, ofta över 2 000 kronor, om du inte hittar bra erbjudanden. Det kan vara lockande att välja billigare alternativ. Ett företag som profilerat sig med att sälja billig friluftsutrustning från de mindre kända märkena är ITAB.

Vill man hitta billiga friluftsbyxor är det lockande att beställa därifrån, men vad har de sparat in på? Är det bara distribution till många små affärer och marknadsföring som utgör skillnaden?

Friluftsbyxor

Två billiga friluftsbyxor från Trespass. En var godkänd, en var dålig.

ITABs byxor nämns ofta på forum när friluftsbyxor diskuteras. Många undrar om de billiga alternativen verkligen är så dåliga att det är värt att köpa dyrt. Jag har ofta ställt mig själv den frågan.

När jag insåg att klädförrådet behövde utökas då jag skulle segla i några månader tänkte jag att det var dags att testa billiga friluftsbyxor. Jeans och andra vanliga vardagsbyxor kändes inte lika bekväma ombord som friluftsbyxor. Jag skulle ofta i land för att fotografera, vandra och ägna mig åt andra friluftsaktiviteter. Samtidigt skulle inte byxorna ställas på lika hårda prov som under en lång vandring eftersom jag hade torkmöjligheter och kunde byta byxor om jag blev våt.

Jag beställde T & P Allround Byxa, T & P TP-X Shorts och Todea Zip Off Pants. Total pris är på nivå med en byxa från Fjällräven och Lundhags, om man väljer deras billigaste alternativ.


Exempel på billiga friluftsbyxor: FÅK Myoko Kogen Zip Off Pants, Dobson Comfort och Urberg Tala Pants.


Vad var resultatet? Är de billiga friluftsbyxorna nästan lika bra som kostar tre till sju gånger mer?

Nej. Absolut inte.

Jag har inte använt dem tillräckligt länge eller på samma sätt som andra friluftsbyxor. Jag kan därför göra en bedömning på hur de håller under långvarig slitage. När man diskuterar hållbarhet så bör jag nämna att mina Fjällräven Singi hade inte någon imponerande livslängd. Jag har också ett par från North Face där flera sömmar har gått upp. Man är med andra ord inte säkrad god kvalitet om man köper från kända märken.

Här är några saker jag upplevde med minst en av byxorna jag köpte från ITAB:

  • Knapphål var så små att de var svåra att använda.
  • Fickor var så små att man inte får in händerna i dem.
  • Dålig passform.
  • Blixtlåset som ska håller fast benen lämnar en ”stor” öppning när det är stängt.
  • Blixtlås hade en trasig tand som gjorde att man inte kunde stänga en ficka helt.
  • Sömmar är sydda snett.
  • Veck är insydda i sömmar av misstag.
  • Trådar är inte avklippta.

Är det värt att köpa billiga friluftsbyxor trots detta?

Går du bara på någon dagstur per år: Kanske. Är du på tur mer än det hade jag, även med en begränsad budget, satsat på något bättre.

Jag börjar fundera över hur det är i fabriken när jag skrev de sista tre punkterna i listan över. Dåligt hantverk kan bero på flera saker: Misslyckade varor kasseras inte (det är bra för miljön), oerfarna arbetare (bra om oerfarna får en chans att komma in i arbetslivet) eller stor press på att arbetarna ska produsera mycket på en dag (det är inget vidare).

Blixtlås

Ett alltför stor hål i blixtlåset som används för att fästa byxbenen i shortsen.

En del tänker att billiga varor betyder att de som jobbar i fabriken har dåliga vilkor. Det finns många exempel på att de som tillverkar dyra produkter från kända märken har dålig lön. Det finns också exempel på stort engagemang för arbetares arbetsvilkor bland billiga märken.

Jag köpte senare byxor från Stormberg som kostade dubbelt så mycket som de billiga från ITAB. Dessa har jag varit mycket nöjd med. Bra hantverk, de marknadsför sig som ett företag som tar samhällsansvar på flera olika sätt. De är bekväma och har praktiska detaljer, det är få friluftsbyxor jag trivts så bra i. De är nog också de byxor jag fått flest kommentarer på om att de är snygga. Jag upplever att de saknar en känsla av ”det lilla extra” som Lundhags och Fjällräven har, men kan inte peka på vad. Jag misstänkar att det är marknadsföringen och tanken på att dyrt måste vara bättre som är orsaken.


Exempel på billiga regnbyxor: Tretorn Nimbus Rainpant, Didrikson Avon Unisex Pants och Deerhunter Pullover Hurricane Trousers.


Så vad blir konklusionen?

Billiga friluftsbyxor kan vara bra och värda att köpa, men risken för dålig kvalitet är betydligt större än om du köper byxor för en bra bit över 1000 kronor. Köp inte billigast, men dyrast är sällan värt det, även om du vill se snygg ut.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Kategori: Tankar om friluftsliv.