Vad skiljer ett billigt tält mot ett dyrt?

Tält kan du hitta för femsifriga belopp. Andra kostar bara några hundra kronor. Varför inte satsa på ett billigt alternativ nästa gång du behöver ett nytt tält?

Sidan innehåller sponsrade länkar från Outnorth och Ellos.

Vad skiljer ett billigt tält mot ett dyrt? Några vanliga saker är:

 • Lägre kvalitet på materialet i billiga tält.
  • Duken står inte mot kraftigt regn, golvet kan släppa genom fukt underifrån och kondens från yttertältet tränger genom innertältet.
  • Stängerna går lättare sönder.
  • Blixtlås håller sämre.
  • Även om duken är tät i början kommer UV-strålning och iskristaller som blåser om kring nöta sönder beläggningen.
 • Sämre ventilation i billiga tält.
 • Dyra tält är ofta lättare.
 • Billiga tält är mindre genomtänkta. Det kan till exempel visa sig när du ska sätta upp tältet.

Alla punkterna över har större betydelse på vintern än på sommaren. Ska du bara vara ute på sommaren har det du får när du köper ett dyrt tält mindre betydelse. På vintern, men också vår och höst kan ventilation och styrka i värsta fall vara skillnad på om turen bara ska handla om att komma fram levande istället för att njuta av turen.


Exempel på billiga tält: Nordisk Svalbard 1, Jack Wolfakin Skyrocket II Dome och MSR Elixir 1.


Då ska vi gå över på mer konkreta exempel för hur jag hade resonerat om jag skulle köpa nytt tält och hade begränsad ekonomi. Det blir några case där jag ser på billiga tält och bedömer om jag hade varit intresserad av dem med den erfarenhet jag har och med den information man hittar på internet.

Robens Starlight 1

Robens Starlight 1 är ett enmanstält som bygger på en design som många tälttillverkare använder. Jag har själv använt Hilleberg Akto i många år. Robens Starlight är betydligt billigare, en tredjedel av Akto.

Hilleberg Akto utrustat med extra stormlinor.

Hilleberg Akto, ett av många tält från Hilleberg som har betydligt billigare alternativ från andra tillverkare.

Vad skiljer dessa tält? Är det värt att köpa det betydligt dyrare Hilleberg Akto?

Det första man tänker på när man jämför specifikationerna är vikten, Akto är 0,4 kg lättare. Går man mer in i detaljer ser man att trots denna viktskillnad är Akto större i de flesta dimensioner. Det är högre, längre och bredare.

En liten, men praktisk detalj på Akto som Starlight inte har är möjligheten att ha två tältstänger i stånghållaren. Det gör tältet stabilare i hård vind.

Man hittar inte så många tester av svenska användare av Starlight 1, men man hittar några tester i Tyskland, Holland och Storbritanien. Det har i stort sett fått bra betyg, men jag blir ändå skeptisk. Det är inte så många tester och de som har skrivit positivt om tältet nämner sällan hur mycket de använt det och i vilka förhållanden. Svenska fjällen ställer andra krav än engelska skogar.

Skulle jag kunna tänka mig att köpa Starlight 1 när Akto är utslitet? Jag måste svara helt klart nej på den frågan. Ett enstångstält som är mindre än Akto riskerar att bli för trångt. Dessutom behöver jag tält som också kan användas på vintern, jag är tveksam till att Starlight 1 har det som krävs av vindtålighet och ventilation för att klara det. Om jag bara skulle ge mig ut på tälttur någon gång i bland på sommaren, vad hade jag gjort då? Jag hade inte köpt Akto. Använder man det bara några få nätter på sommaren har man mindre nytta av den extra kvaliteten. För turer på fjället skulle jag ändå vilja ha ett tält som har testats av personer i svenska fjällen, men gärna något billigare än Akto eller Hilleberg Enan.


Exempel på billiga tvåmannstält: Bestway Popup Tält 2, Coleman Darwinn2+, Outwell Earth 2 och Utvang  Utoset 2-person Tent.


Hade jag köpt Starlight 1 om jag mest gjorde skogsturer och någon enstaka tur på fjället? Då blir jag mer tveksam. Storleken är en dealbreaker om det upplevs som alltför litet, men det är trots allt inget så många har klagat på. Jag skulle nog köpa det och testa det inne så jag lugn och ro kan blåsa upp liggunderlag, lägga mig i sovsäcken och känna hur det känns.

Urberg 2 person light

Urberg 2 person light kostar 4000 kronor. Också detta är klassisk design som används av många olika tälttillverkare.

Hilleberg Staika

Hilleberg Staika är dyrt och det finns liknande tält till en bråkdel av priset. Är det värt den extra kostnaden för Staika?

Vad gör att folk betalar mer än dubbelt så mycket för till exempel Hilleberg Staika, Tarra och Fjällräven Dome? Vindtålighet är det kortaste svaret, men med vindtålighet kommer ökad vikt, även om man väljer de bästa material. Dessa är tält är gjorda för hårdare förhållanden än de billiga och lättare tälten. Ska du bara ut på turer på sommaren kan därför Uberg Light vara ett bättre alternativ, även om man bortser från pris.

Hilleberg Nallo som kostar några tusen kronor mer är bättre att jämföra med. Trots en annan form skulle jag använda det på liknande sätt som Urberg 2 person light. Du sparar några hekto på Nallo, men innertältet är mindre. Yttertältet är däremot större.

Vattenpelaren i ytterduken är den samma, men Nallo har nästan dubbelt så hög vattenpelare i tältgolvet som det billiga tältet.


Exempel på billiga tält för tre personer: Bestway Tält 3,  DColeman Darwin 3+, Coleman Hayden 3 och Outwell Earth 3.


Jag har försökt hitta recensioner för Urberg 2 person light, men det är dåligt med det. Utan att läsa om andra erfarenet är det svårt att avgöra om det er tillräckligt god ventilation och om tältet kommer hålla på många turer. Det verkar som att det är ett återkommande problem med billig friluftsutrustning. Det betyder att man i större grad tar en chansning om man väljer budgetalternativ.

Skulle jag rekommendera någon med begränsad ekonomi att köpa Urberg 2 person Light? Ett tält håller länge, så du får i lång tid nytta av att lägga lite extra på tältet. Går du bara på tur någon gång per år har priset större betydelse. Jag är, trots det, tveksam, även om man bara ska använda det på sommaren. Det baserar sig bara på att det är svårt att hitta tester av tältet. Om många skulle skriva positiva recensioner skulle jag tänka om.

 

Läs mer om vad du borde tänka på när du köper tält i en egen artikel.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Kategori: Tankar om friluftsliv.