Bygga snöbivack


Att kunna bygga en bivack kan i värsta fall vara skillnad mellan liv och död. Läs om hur man gör och träna en dag med bra väder så du är förberedd när stormen viner och någon i gruppen är skadad.

Senast uppdaterad 27 augusti 2020

Viktigaste tipsen om att gräva en snöbivack

  • Träna innan du behöver kunskapen.
  • En lavinsond gör att du slipper hitta en sten i vägen efter att ha grävt en bit.
  • Gör bivackens tak jämnt för att undvika takdropp.
  • Se till så du har god ventilation.
  • Gräv högt upp i snödrivan.

Varför måste man kunna gräva en snöbivack

En snöbivack är en bivack som man gräver ut i snön. Det kan vara en nödbivack när man inte klarar att sätta upp tältet i stark vind, eller ett frivilligt alternativ till tält. Det finns många olika snöbivacker, bland annat snögrotta och snögrop. I denna artikeln ger jag tips som gäller för bägge typerna av snöbivack.

Planerar man en övernattningstur på vintern, antingen i stuga eller tält, borde man kunna gräva en bivack. Är man på stugtur vet man aldrig om man klarar att komma fram till stugan på kvällen, det kan bli dåligt väder eller ske en olycka. Är man på tälttur kan tältet gå sönder eller vara omöjligt att sätta upp. Dessutom är det mer behagligt att ligga i en snöbivack i kraftig vind. Man slipper oljudet av tältet som fladdrar och det kan bli mer plats. Samtidigt slipper man sitta i vindsäcken eller tältet och vara bekymrad för om det ska hålla.

En vindsäck gör en oplanerad övernattning mer behaglig än att ligga ute, men en snögrotta eller snögrop är absolut bästa alternativet. Man slipper helt undan vinden, temperaturen blir högre och det är ofta mycket bättre plats än i vindsäcken. Om man vill öva på att gräva en snöbivack borde man inte använde en hög som plogbilen har byggt upp. Snön i plogvallar brukar vara tätpackad och svår att gräva i. Dessutom kan plogbilen komma och begrava dig.

Snögrop

Starten på en snögrop. Det är ännu några timmars arbete innan man kan ha inflyttningsfest.

Att gräva en snöbivack

Det finns en mängd olika varianter av snöbivacker; denna artikel och artikeln Bygga snögrotta och snögrop beskriver jag de två mest användbara: snögrotta och snögrop. I denna artikel tar jag upp generella tips vid grävning av bivacker. En snögrotta grävs i kraftigt lutande terräng, gärna en snödriva.

Vilken typ man ska gräva beror på hur terrängen ser ut. I bägge fallen måste snön vara relativt hårdpackad eftersom man måste kunna göra stora snöblock. På fjället brukar inte detta vara något problem eftersom vinden packar snön, men om det har varit plusgrader och därefter minusgrader kan det bildas ett hårt islager i snön. Är man i skogen är ofta snön för lös för att gräva en bivack. En tät gran kan vara bättre att ligga under.

För att gräva en snögrotta behöver man en hög snödriva, gärna två till tre meter hög. För att undersöka djupet kan man använda en lavinsond. Läs mer om lavinsond i artikeln Lavinutrustning – Lavinsond, transceiver och reccobricka. Utan lavinsond kan man bara hoppas på att man inte stöter på en sten så man måste börja om.

Finputs: tak, golv och luftkanaler

När man har grävt ut huvudutformningen av snögropen eller grottan är det viktigt att finputsa taket och golvet där man ska ligga. Taket borde vara så glatt som möjligt, annars droppar det lätt senare när bivacken värms upp av kroppsvärme och friluftskök. Gör taket valvformat, då blir det starkare och sjunker inte lika lätt ned under natten. Det är vanligt att det vilket fall som helst sjunker ned några cm.

Golvet borde också vara så slätt som möjlighet för sovkomfortens skull. Passa på så att det är ordentligt packat och så det är så jämnt som möjligt. När du har legat en sund blir det mer hårdpackat, ofta med ett islager på toppen och mycket svårare att jämna ut.

Ventilation

Om du sover i bivacken i flera dagar kommer kondens att bilda ett islager på hela insidan. Snön avger i sig själv inte så mycket syre, men det blir ännu mindre med ett islager. Det är därför viktigt att alltid tänka på att det kommer in frisk luft. Oftast är detta inte något problem eftersom det vilket fall som helst är svårt att få öppningen helt tät, men om det driver mycket under natten kan lufttillförseln sättas igen. Kolla gärna öppningarna under natten om du är osäker. Det är extra viktigt när man lagar mat, lämna gärna en större öppning när du använder brännaren.

Det är det möjligt att använda en skidstav till att göra et lufthål ut från bivacken. Gör först några hål inifrån. Gör därefter ett hål där du låter staven sitta i så att du kan rensa öppningen med staven om det täpps till. Se till att det är minst en spade inne för den händelse att du måste gräva dig ut.

Snögrop med snöblock

Övertäckt snögrop.

Drivsnö

Med bägge typerna av bivack är det viktigt att tänka på var snön samlar sig när det driver så att man inte blir insnöad. En snödriva är gjord av att snön packar sig på läsidan av en kant och kommer därför kunna växa på den sidan som man gräver om det driver mycket under natten. Man måste därför kunna gräva sig ut genom taket, bygg bivacken högt upp i drivan. Ska man gräva en snögrop kan det vara frestande att välja en nedsänkning där snön är lättare att gräva i. I gropar samlar sig snön fort och det kan bli ett problem med för mycket drivsnö. Välj hellre en plats med jämn eller sluttande terräng.

Tid och utrustning

Det tar lång tid att gräva en bivack, räkna med flera timmar, därför bör man starta tidigt innan vädret blir dåligt. Se dig runt i terrängen, eventuellt på kartan om det är dålig sikt och välj ut en bra plats. Det är lätt att bli våt när man gräver en bivack, därför är det extra viktigt att man har vattentäta kläder, eller i alla fall kläder som inte drar till sig snö. Detta gäller särskilt vantar och mössa av ull.

Andra artiklar om dåligt väder och bivacker

Bygga snögrotta och snögrop

Spade till skidtur

Vindsäck

En dag med hård vind på vinterfjället

Förankra tält

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *