Duger en billig ryggsäck till vandringen?

I min artikelserie där jag går igenom tester av billig utrustning och använder min egen erfarenhet för att kritiskt tänka efter om man klarar sig på billig utrustning har nu kommit fram till sista delen. Det är dags för ryggsäckar.

Sidan innehåller sponsrade länkar för ITAB, Outdoorexperten och Outnorth.

Du hittar en ryggsäck som är tillräckligt stor för att användas på tältturer för en bra bit under 1000 kronor, andra kostar över 4000. Vad skiljer billig och dyra ryggsäckar?

Generelt kan du räkna med följande

  • En billig ryggsäck håller inte lika länge. Räkna med att sömmar kan gå upp, speciellt i bärsystemet.
  • Billiga ryggsäckar är inte lika bekväma att bära.
  • Mindre genomtänkta detaljer på billiga ryggsäckar. Är det till exempel handtag där det är mest naturligt att lyfta dem?
  • Lättare att reklamera dyra ryggsäckar. Ska de dyra märkena kunna fortsätta vaea dyea är de beroende av att ha ett bra rykte, även om de ibland måste ge kunder ny utrustning.

 

Nu över till några case.

Trespass 66

Trespass är ett av märkena som ITAB säljer, ett företag som säljer billig friluftsutrustning från både kända och okända märken. Jag har skrivit en del om deras produkter i tidigare artiklar om billig friluftsutrustning. Resultatet har varit varierande.Vandring

Trespass Hike 60 är billig och, som man hör på namnet, rymmer 60 liter. Det är tillräckligt stort för en tälttur om man har lättviktsutrustning som tar liten plats. Rymmer man inte allt är den tillräckligt stor för att att resten borde få plats om man spänner tält och och liggunderlag utanpå. Som jag skriver i min ryggsäcksartikel så måste man se upp om man förlitar sig på att alltid göra detta, små ryggsäckar är inte gjorda för att bära tungt.

När jag läser tester på Amazon så är det en sak som jag lägger märke till. Det är många som klagar på att den går sönder snabbt. En del har köpt den till att de ska backpacka, men den går sönder innan de hunnit checka in första gången. Eller så är den trasig när de hämtar ut den vid destinationen.

Det är många som gett den högsta poäng, men bakom stjärnorna gömmer sig viktig information. Många ger höga betyg efter första turen. När det är hållbarheten de som gett dåligt betyg klagar på, och det är en mycket viktig sak, så borde man nog inte ge den betyg efter bara en helg. Man borde i alla fall inte ge ett betyg när man precis har packat upp den som några har gjort.

En annan speciell sak jag ser är att många ger bra betyg på grund av att de får plats med mycket saker i den. I förhållande till vad? Är den egentligen större än 60 liter? Vad jag kan se skriver ingen att de tidigare hade en annan ryggsäck som var på 60 liter, men att Trespass Trek 60 är större. Det låter som att de bara använt smp ryggsäckar och blir förvånade över att den är större.

Sensmoral: Kan inte säga annat än att Trespass Trek 60 borde man hålla sig långt undan om man ska ut på tur. Om detta är representativt för billiga ryggsäckar så måste du räkna med att lägga mer än 700 kronor för att komma i väg på tälttur. Att behöva köpa en ny ryggsäck så ofta som det verkar som att man måste om man köper denna blir dyrt i längden.

Vanliga ryggsäckar vs Exped Expedition

Bergans Powerframe, Bergans Alpinist och Norrøna Para Ranger är tre ryggsäckar jag testat i flera år vardera. Jag har inte sett dem som billiga ryggsäckar. I alla fall fram till jag hittade Exped Expedition 100 till 8 000 kronor.

Dubbel så dyr som de andra ryggsäckarna. Ok, jag vet. ”Normalpris” för till exempel Bergans Alpinist 130 är 5 000 kronor, men man ska leta ett tag för att hitta någon som säljer den till det priset.

Vad får man egentligen för den extra kostnaden? Vikten är låg, 2 650 gram, men den är också mindre än de andra jag nämnt. Vikten är inte exceptionellt låg jämfört med andra ryggsäckar i samma storlek, till exempel Osprey Xenith 105 som väger 2450 gram.

Ryggsäck

Bergans Alpinist

Tyget är har en vattenpelare på 3 000 mm. Vad det innebär kan du läsa i min tältartikel. Du behöver med andra ord inte bry dig om ifall det regnar, packningen i ryggsäcken är torr ändå. I övrigt hittar jag inget som kan försvara det priset.

Jag har sökt efter tester för att se vad som gör den till top of the line. Jag hittar bland annat den här sidan där man bland annat kan läsa: ”Belts and pockets on the pack are not made of durable material. So, it is a big drawback for the backpackers who wish to go for all day trail.” Tar du mest korta turer kommer den med andra ord vara länge, men går hela dagsetapper måste du räkna med att köpa en ny om inte alltför länge.

den här sidan kan man läsa: ”Best pack I’ve ever owned” Hur många och vilka har hen ägt? Vad gör den bättre än de andra?

Det är svårt att hitta utförliga recensioner av Exped Expedition där man vet vilken erfarenhet  testpersonen har. Däremot är det lätt att hitta den till lägre pris än vad den i skrivande stund har hos Outoorexperten.

Vad blir sensmoralen av detta? Det verkar som en bra säck, men betala inte 8 000 kronor för den. Läs mer om vad vilka tips jag har att ge om ryggsäckar i mina artiklar Ryggsäck till tälttur och Dagstursäck.

Konklusion

Utrustning

Hilleberg Akto, Norrøna Para Ranger, Mammut Sphere Down -7, Exped Synmat 7 UL och Lundhags Syncro High. På bilden är utrustning med vägledande pris på runt 20 000 kronor. Värt varje krona, för min typ av friluftsliv.

Vad är konklusionen av denna artikel och de andra jag skrivit?

Ångrar jag att jag ofta har köpt utrustning i topp, eller i alla fall nästan toppsegment?

Nej. Jag har blivit stärkt i tron om att det lönar sig i längden att inte köpa det billigaste. Turen blir dessutom roligare med bra utrustning.

När jag gått kritiskt genom det jag köpt får jag också bekräftelse på att man inte okritiskt ska välja det dyraste på grund av att det automatiskt är bäst. I många tillfällen är det lilla extra man får för det dyraste inte värt det, speciellt inte för alla. För din användning kan billigare utrustning vara bättre.

 

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

Kategori: Tankar om friluftsliv.