Fågelfotografering


Fågelfotografering är en spännande och rolig del av naturfotograferingen. Till att börja med behöver man inte heller nödvändigtivs det bästa och dyraste teleobjektiven och kameran för att sätta i gång, man kan få bra flykt-och situationsbilder av fåglar man lätt kommer nära, som änder och måsar. Ska man fotografera fåglar där det är svårt att komma nära dem och få skarpa flyktbilder av snabba fåglar är man däremot beroende av erfarenhet och mer utrustning.

Senast uppdaterad 22 mars 2020

Fotografera människovana fåglar

Fåglar som är vana vid människor är ofta vana att få mat och reagerar snabbt om man kastar några brödbitar. Ta en tur i parken, ned till stranden eller sätt dig vid fågelbordet hemma. Även om det kan låta tråkigt att fotografera vanliga fåglar kan man hitta många spännade motiv när de är tillitsfulla, specielt om man försöker få bilder av dem i rörelse. Inte minst är det spännande att fånga beteendet till fåglarna när de bråkar om brödbitarna och jagar varandra i luften. När jag ser en fågel, eller ett annat djur, tänker jag alltid att först måste jag ta några helt vanliga bilder, men när jag har fått de mest uppenbara bilderna kan jag experimentera. Skygga fåglar flyger ofta bort innan man hinner så långt, men med de mer tillitsfulla öppnas helt andra möjligheter och man får tid till att ägna sig åt mer kreativ fågelfotografering.

Skrakarna flyger långsamt och är långt bort. Jag har därför använt manuell fokusering. Här flög de i en halvcirkel runt mig, jag kunde därför förutse att de skulle komma framför solen som gick ned.

Skrakarna flög långsamt och är långt bort. Jag använde därför manuell fokusering. De flög i en halvcirkel runt mig, jag kunde därför förutse att de skulle komma framför solen som gick ned och hade några sekunder på att ställa in riktig exponering.

Fåglar i flykt

Att fotografera fåglar i flykt kan vara mycket spännande, men är krävande för fotografen och utrustningen. Utmaningen är inte bara att fånga hela fågeln i bilden, men också få den skarp. Till det behöver man både en snabb autofokus som klarar att följa motivet när den flyger genom luften och en tillräckligt snabb slutartid. När en fågel flyger går det oftast så snabbt att man inte kan vänta på att allt är riktigt, då är det ofta för sent. Jag brukar trycka in avtryckaren till hälften så kameran fokuserar. Därefter trycker jag in avtryckaren helt och tar seriebilder till dess att jag inte längre har chans att få bilder som är annorlunda de jag redan tagit eller fågeln försvunnit. Fördelen med det är att man får med tärnan som dyker ned mot vattnet före situationen är över. Nackdelen med att ta många seriebilder är att man kommer hem med alltför många bilder som måste gås igenom.

Fokusering

Om man kommer så nära fåglarna att man måste fokusera på en bestämd del av kroppen är det först och främst ögonen som ska vara i fokus. Det är där blicken söker sig först, därför ska man oftast få ögonen skarpa. När man fotograferar fåglar som flyger är man helt beroende av autofokus. Använder man manuell fokus är det mycket svårt att vara tillräckligt snabb, då måste man eventuelt vänta till att fågeln kommer in i fokusområder innan man tar en bild, det blir det inte många bilder av. Autofokusen ska ställas in på att antingen följa motivet kontinuerligt eller börja med att fokusera på ett motiv som sitter stilla och därefter följer det om det börjar röra sig. På Canons kameror kallas detta AI Servo respektive AI Focus. AI står för Artificial Intelligence. I de fleste tillfällen ska man använda AI Servo, men om man ska börja fokusera på en fågel som sitter stilla och därefter flyger ut ska man använda AI Focus.

Tänk annorlunda komposition.

Tänk annorlunda komposition om du får möjligheten.

Om man fotograferar fåglar mot blå himmel eller en annan bakgrund som är långt bakom fågeln kan man använda alla fokuspunkter. Kameran kommer då välja att använda den fokuspunkten som fångar objektet som är närmast kameran. Om det däremot är andra fåglar i bakgrunden eller annat som kan störa autofokusen borde man bara använda en fokuspunkt, oftast den i mitten, för att försäkra sig om att kameran fokuserar på fågeln och inte på bakgrunden.

Ibland klarar inte kameran av att fokusera tillräckligt bra, då är enda alternativet att man stänger av autofokusen och fokuserar manuelt. Det gäller om man har en kamera med dålig autofokus, få fokuseringspunkter och ett objektiv med liten bländaröppning, men inte ens den bästa utrustningen för fågelfotografering är tillräckligt bra i alla situationer. Om det är stora snöflingor eller grenar i vägen riskerar kameran att fokusera där istället för på fågeln. Det blir också problem om fågeln är långt bort så den utgör en liten del av bilden.

Bildstabilisering

En del kameror och objektiv har bildstabilisering somm kan ställas in på panorering. Det betyder att det enbart är rörelser i en riktning som stabiliseras. I principen ska man då kunna panorera en fågel i  luften och få bildstabilisering för rörelser som går upp och ned, men inte från sida till sida.

Fotoutrustning för fågelfotografering

Till fågelfotografering är det en fördel med ett långt teleobjektiv med stor bländaröppning och en kamera med bra ISO-kvalitet, möjlighet för många bilder per sekund och snabb och precis autofokus med många fokuspunkter.

Storbländeröppning på objektivet ser till att mest möjligt ljus kommer in i kameran, som er viktig när man ska använda korta slutartider och fånga rörelser. Stor bländaröppning gör också att autofokusen blir bättre. Fåglarna är vanligtvis några meter bort från kameran och så små att man inte behöver tänka så mycket på att blända ned för att öka skärpedjupet.

Stor bländaröppning innebär ofta fasta objektiv. Det kan vara en nackdel när man fotograferar flygande fåglar. Med lång brännvid är det svårt att hitta fågeln när den rör sig snabbt. Det är därför en fördel om man kan börja med kort tele till man hittat fågeln, då zoomar man in för att den ska täcka större del av bilden. Ett zoomobjektiv kan därför vara bättre än ett fast objektiv till fågelfotografering, även om man blir tvungen att använda mindre bländaröppning.

Autofokusen hjälper dig att hålla fokusen på motivet, även om det rör på sig. Det är ofta ett samband mellan hur dyr kameran är och hur bra autofokus den har, men några kameramodeller är också mer specialiserade på motiv som rör på sig. Antal bilder per sekund är också viktig. Man klarar kanske bara att hålla fokusen på fågeln ett litet ögonblick och då gäller det att kameran fångar detta ögonblicket innan det är borta.