Fågelfotografering


Fågelfotografering är en spännande och rolig del av naturfotograferingen. En del fåglar kan du lätt komma nära och ta bra bilder av, men andra kräver dyr utrustning och erfarenhet för att få bra.

Senast uppdaterad 22 mars 2020

Fotografera människovana fåglar

Fåglar som är vana vid människor vet att de får mat och reagerar snabbt om man kastar några brödbitar. Ta en tur i parken, ned till stranden eller sätt dig vid fågelbordet hemma. Även om det kan låta tråkigt att fotografera vanliga fåglar kan man hitta många spännande motiv när de är tillitsfulla, speciellt om man försöker få bilder av dem i rörelse. Inte minst är det spännande att fånga beteendet till fåglarna när de bråkar om brödbitarna och jagar varandra i luften.

När jag ser en fågel, eller ett annat djur, tänker jag alltid att först måste jag ta några helt vanliga bilder, men när jag har fått de mest uppenbara bilderna kan jag experimentera. Skygga fåglar flyger ofta bort innan man hinner så långt, men med de mer tillitsfulla öppnas helt andra möjligheter och man får tid till att ägna sig åt mer kreativ fågelfotografering.

Skrakarna flyger långsamt och är långt bort. Jag har därför använt manuell fokusering. Här flög de i en halvcirkel runt mig, jag kunde därför förutse att de skulle komma framför solen som gick ned.

Skrakarna flög långsamt och är långt bort. Jag använde därför manuell fokusering. De flög i en halvcirkel runt mig, jag kunde därför förutse att de skulle komma framför solen som gick ned och hade några sekunder på att ställa in riktig exponering.

Fåglar i flykt

Att fotografera fåglar i flykt kan vara mycket spännande, men är krävande för fotografen och utrustningen. Utmaningen är inte bara att fånga hela fågeln i bilden, men också få den skarp. Till det behöver man både en snabb autofokus som klarar att följa motivet när den flyger genom luften och en tillräckligt snabb slutartid.

När en fågel flyger går det oftast så snabbt att man inte kan vänta på att allt är riktigt, då är det ofta för sent. Jag brukar trycka in avtryckaren till hälften så kameran fokuserar. Därefter trycker jag in avtryckaren helt och tar seriebilder till dess att jag inte längre har chans att få bilder som är annorlunda de jag redan tagit eller fågeln försvunnit. Fördelen med det är att man får med tärnan som dyker ned mot vattnet före situationen är över. Nackdelen med att ta många seriebilder är att man kommer hem med alltför många bilder som måste gås igenom.

Fokusering

Om man kommer så nära fåglarna att man måste fokusera på en bestämd del av kroppen är det först och främst ögonen som ska vara i fokus. Det är dit blicken söker sig först. När man fotograferar fåglar som flyger är man helt beroende av autofokus.

Autofokusen ska ställas in på att antingen följa motivet kontinuerligt eller börja med att fokusera på ett motiv som sitter stilla och därefter följer det om det börjar röra sig. På Canons kameror kallas detta AI Servo respektive AI Focus. AI står för Artificial Intelligence. I de flesta tillfällen ska man använda AI Servo, men om man ska börja fokusera på en fågel som sitter stilla och därefter flyger ut ska man använda AI Focus.

Tänk annorlunda komposition.

Tänk annorlunda komposition om du får möjligheten.

Om man fotograferar fåglar mot blå himmel eller en annan bakgrund som är långt bakom fågeln kan man använda alla fokuspunkter. Kameran kommer då välja att använda den fokuspunkten som fångar objektet som är närmast kameran. Om det däremot är andra fåglar i bakgrunden eller annat som kan störa autofokusen borde man bara använda en fokuspunkt, oftast den i mitten, för att försäkra sig om att kameran fokuserar på fågeln och inte på bakgrunden.

Ibland klarar inte kameran av att fokusera tillräckligt bra, då är enda alternativet att man stänger av autofokusen och fokuserar manuellt. Det gäller om man har en kamera med dålig autofokus, få fokuseringspunkter och ett objektiv med liten bländaröppning, men inte ens den bästa utrustningen för fågelfotografering är tillräckligt bra i alla situationer. Om det är stora snöflingor eller grenar i vägen riskerar kameran att fokusera där istället för på fågeln. Det blir också problem om fågeln är långt bort så den utgör en liten del av bilden.

Bildstabilisering

En del kameror och objektiv har bildstabilisering som kan ställas in på panorering. Det betyder att det enbart är rörelser i en riktning som stabiliseras. I principen ska man då kunna panorera en fågel i  luften och få bildstabilisering för rörelser som går upp och ned, men inte från sida till sida.

Fotoutrustning för fågelfotografering

Kamera

Till fågelfotografering bör man använda en kamera som kan ta många bilder per sekund och har snabb autofokus med många fokuspunkter. Många fåglar är mest aktiva när solen står lågt. Snabba fåglar kräver korta slutartider för att blir skarpa. En bra kamera till fågelfotografering ska därför ha möjlighet till hög ljuskänslighet, hög ISO, med bra kvalitet.

Fåglar i luften kräver andra inställningar än när de går på marken. Du kan behöver ändra många inställningar snabbt. Du bör därför ha en kamera som ger dig möjlighet att lagra inställningarna. Då kan du genom att vrida en ratt ett steg ha allt redo när fågeln lättar.

Antal bilder per sekund är också viktig. Kan du ta några få bilder per sekund är risken stor att fågeln är som bäst mellan bilderna. En del proffskameror kan ta runt 20 bilder per sekund. Det ger stor chans att man får en bra bild, men det tar lång tid att gå igenom bilderna efteråt.

Läs mer om funktioner på kameror i min artikel Tips om kameror – Stor guide inför köpet.

Objektiv

Stor bländaröppning på objektivet ser till att mest möjligt ljus kommer in i kameran, som er viktig när man ska använda korta slutartider och fånga rörelser. Stor bländaröppning gör också att autofokusen blir bättre. Fåglarna är vanligtvis några meter bort från kameran och så små att man inte behöver tänka så mycket på att blända ned för att öka skärpedjupet.

Stor bländaröppning innebär ofta fasta objektiv. Det kan vara en nackdel när man fotograferar flygande fåglar. Med lång brännvidd är det svårt att hitta fågeln när den rör sig snabbt. Det är därför en fördel om man kan börja med kort tele till man hittat fågeln, då zoomar man in för att den ska täcka större del av bilden. Ett zoomobjektiv kan därför vara bättre än ett fast objektiv till fågelfotografering, även om man blir tvungen att använda mindre bländaröppning.

Stativ

Vid fågelfotografering kan det ofta vara svårt att använda ett vanligt stativ eftersom fåglarna rör sig. När de rör sig måste du vilket fall som helst använda korta slutartider för att de ska bli skarpa. Har du bildstabilisering är sannolikheten stor för att rörelseoskärpa ställer till större problem än skakningsoskärpa (läs mer om olika typer). Behovet för ett stativ med vanlig hobbyutrustning är därför mindre än många andra typer av fotografering.

Använder du tung utrustning är det din styrka som sätter begränsningar. Med ett stort kamerahus och ett ljusstarkt teleobjektiv kan utrustningen väga över fem kilo, det blir tungt efter en stund. För att ha kvar rörelsefriheten kan du använda ett enbenstativ. Vikten kommer till stor del vila på stativet, du behöver bara balansera det.

Läs mer om stativ i en egen artikel.

Fjärrutlösare

Om du inte kan komma nära nog kan du placera kameran med fjärrutlösare nära där du förväntar dig att fåglarna kommer vara. För att detta ska lyckas måste du veta mycket exakt var de ska vara för att komposition och skärpa ska bli rätt.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *