Fjällvettreglerna

I Norge har man länge haft nio fjällvettregler som ska vara de nio viktigaste sakerna att tänka på för personer som håller på med friluftsliv, särskilt för de som går på stugturer. På vintern är marginalerna mindre och beslutningar man tar kan få större konsekvenser, därför är fjällverttreglerna specielt aktuella på vintern.

I denna artikel ska jag först gå igenom de nio fjällvettreglerna, vad de betyder och vad som gör dem viktiga eller mindre viktiga. Jag ska också komma med egna förslag till fjällvettregler med utgångspunkt i de som gäller i dag, men där lägger jag större vikt på friluftsliv där övernattning sker i tält i områden där det inte är så lätt att få hjälp. Jag tar också hänsyn till att tekniken har gått framåt seden fjällvettreglerne blev skrivna.

1. Ge dig inte ut på långtur utan träning.

Skidåkning

Med detta menar man inte bara fysisk träning, den första fjällvettregeln innebär också erfarenhet och träning i hur man använder utrustningen. Det viktigaste i denna fjällvettregel är att definera vad en långur är. En långtur är ett mycket relativt begrepp. För en nybörjare kan en tur på två timmar vara för långt om det börjar bli mörkt eller kallt och en del vind. För erfarna kan en långtur på över en vecka vara ren rutin utifrån säkerhetssynpunkt. Börja med korta turer i trygga omgivningar och öka svårighetsgraden gradvis. Starta inte vinterfriluftskarriären med en tvåveckorstur i Sarek i januari. En påsktur mellan stugor i Jämtland eller ett annat populärt område är bättre. (läs mer om detta i Börja med vinterfriluftsliv). Eller ta med tältet i samma område. Blir det dåligt väder eller utrustningen inte duger kan man lätt övernatta i en stuga några nätter.

2. Säg ifrån om vart du går

Detta är en mycket viktig fjällvettregel. Om du anmäls saknad gör det sökandet lättare om räddningsmanskapet vet ungefär var du är. Detta inkluderar också att säga ifrån om när man förväntar att komma fram. Kom i håg att lägga in en säkerhetmarginal om du skulle bli försenad så att det inte blir satt i gång en onödig räddningsaktion på grund av att turen tar lite längre tid än vad du hade tänkt. Detta medför också att du slipper stressa så mycket för att komma fram i tid. I många stugor finns det böcker där du kan skriva i när du är där och vart du ska. Kom i håg att du inte automatiskt blir anmäld saknad om du skriver deg in i de böckerna, men räddningspersonalen kan minska området de söker i med informationen. En mobiltelefon kan vara bra att ha för att kunna säga ifrån om var du är och vart du ska, läs mer om detta i Mobiltelefon och friluftsliv.

3. Visa respekt för vädret och väderprognosen

Skidåkning

Även om vi får mer och mer träffsäkra långtidsprognoser ska man inte lita blint på prognoserna. En felberäkning kan medföra att ett lågtryck drar in över området du befinner dig i istället för ett annat ställe. Detta medför att att väderprogoseen därefter blir helt fel. Kom också ihåg att man ofta överestimerar hur mycket det blåser. Om du klarade 20 m/s en gång då du estimerade att det var 20 m/s tog du kanske fel och det var bara 10 m/s. När väderleksrapporten spår 20 m/s tror du kanske at du klarar det på grund av att du klarade det sist. Har du en vindmätare och tyckte att 20 m/s inte var något problem måste du komma i håg att väderleksrapporten anger vindstyrkan för ett genomsnitt under 10 minuter. Det du kommer håg från vindmätaren är den maksimala vinden på grund av att den är roligast att komma i håg. Lär mer om detta i En dag med hård vind på vinterfjället.

4. Var rustad mot oväder och kyla även på kortare turer. Ta altid med ryggsäck och den utrustning som fjället kräver

Under en kort tur från lägret måste man tänka på hur viktigt det är att vara förberedd på dåligt väder. Är det en klarblå himmel är inte sannolikheten så stor för storm inom några få timmar. Jag tar inte med vindsäck och spade om jag tar en timmes tur på kvällen. Om det är en del vind och dålig sikt blir denna fjällvettregel viktig att följa. Däremot är pannlampa viktig om man bara tar en fototur vid lägret på kvällen. Vid kortare turer från lägret är det viktigare att tänka på att man ska hitta tillbaka, även om det blir mörkt, dålig sikt eller spåren snöar igen. Testa att följa ledlinjer i terrängen som är lätta att följa tillbaka (till exempel en bäck eller stig), häng upp reflexer runt lägret och ta med pannlampa, det är viktigare att ta med sig på korta kvällsturer. Läs mer i våra artiklar om Vindsäck och Spade till skidturer.

5. Lyssna på erfarna fjällfolk

Med detta menar man att man ska fråga erfarna fjällfolk om vilka vägval som är bäst, var det kan gå laviner och andra saker som är viktiga före och under en tur, i alla fall om man är oerfaren. Jag brukar inte följa denna fjällvettregel aktivt genom att söka upp personer som har varit i området tidigare för att höra vad de säger om turen. Om jag däremot möter en person som varit mycket på tur i ett område som ger mig ett råd om vägval så är det värt att lyssna på.

6. Använd karta och kompass

Att ha karta ochg kompass är inte tillräckligt, man måste också veta hur det ska användas. Träna i trygga omgivningar innan turen. Även om du mest går längs leder borde du ha med och kunna använda karta och kompasss. Om det blir dåligt väder är det bra att veta var det finns stugor och var man kan hitta en skyddad tältplats. Lär mer om detta i Orientering och Ta ut kompasskurs.

7. Gå inte ensam

Skidåkning

Att gå ensam kan ibland vara enda möjligheten att komma ut på. En nybörjare borde inte dra på tur ensam i områder där man inte kan räkna med att möta andra, men har du erfarenhet blir det något helt annat. Börja enkelt och öka svårighetsgraden långsamt. I början är det bra att hålla sig til områden med öppna stugor och där det är mobiltäckning, håll dig i skogen och dagar det ska bli bra väder.

8. Vänd i tid. Det är ingen skam att vända

På stugturer finns det ofta bara två säkra övernattningsplatser på en dagsetapp: i starten och i slutet. Det är därför naturligt att vända om det blir dåligt väder. På tältturer är det inte alltid den sista tältplatsen som är den säkraste. Det kan ofta löna sig att se på kartan för att hitta en skyddad tältplats i skogen eller en öppen stuga istället för att vända. Man ska inte bara tolka detta bokstavligt, men också att man ska ge upp att komma till det fina fjällområdet och ta en lättare väg som kanske inte är lika fin om det blir för svåra förhållanden.

9. Spara på krafterna och gräv dig ned i snön om nödvändigt

Även en enkel snögrotta tar ofta några timmar att gräva om snön är tätpackad. Om det blir stark vind blir den sista delen av turen ryngre. Om någon blir skadad blir det tyngre för de andra att ta den personens utrusninge eller tillkalla hjälp. Det är därför viktigt att ha krafter kvar mot slutet av dagen. Det är inte bara krafter som man måste ha kvar, se till att ha vatten och sjoklad, nötter eller annat som ger energi. Läs mer om detta i Bygga snöbivack og Bygga snögrotta och snögrop.

Mina förslag på ändringar

AnsiktsmaskFriluftslivet förändras och gamla råd kan bli omoderna, nya kan bli viktigare. Skulle jag lägga till två råd skulle det bli ”Ta med mobiltelefon, men lita inte på att det är täckning.” och ”Lär dig grunderna om laviner. Ta med lavinutrustning och se till att alla i gruppen vet hur den används om ni ska gå i lavinfarliga områden.” Så kommer frågan vilka två jag skulle ta bort om jag skulle bli tvungen att bara ha nio. Det är inte lätt, hur jag än vrider och vänder på alla fjällvettregler kommer jag på situationer då det för en del personer är viktigt att följa dem, men som jag visat över kan det krävas att man gör en annan tolkning för än att tolka dem bokstavligt.

Andra artiklar om säkerhet på vinterfjället

En dag med hård vind på fjället

Undvika laviner

Vindsäck

Köpa tält – Stor guide inför köpet

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.