Förberedelser inför att göra bildspel


Arbetet med ett bildspel startar ofta innan du sätter dig vid datorn för att sätta bilderna i rätt ordning. Första steget är att komma på ett tema. Du har kanske inte tillräckligt många bra bilder så du måste ut och ta fler, eller du kanske ger dig ut på tur och har planer om att göra en bildspel om turen.

Bildspelets tema

Ett bildspel bör ha ett tema. Temat kan vara ”De bästa bilderna jag har tagit”, men jag anser att det bör vara mer specialiserat än det. För en naturfotograf kan det vara en tur, et naturområde eller en djurart. Om du bara sätter ihop några naturbilder till ett bildspel utan något tema upplever jag att det krävs betydligt bättre bilder för att det ska bli intressant. Dessutom bör du ha en röd tråd genom bildspelet som jag skrivit mer om i Tips om att göra bildspel och utan kraftiga vändningar. Denna röda tråd bör du ha några tankar om tidigt i planeringen.

Vad är målgruppen?

Vilken målgrupp du riktar dig mot bestämmer hur långt bildspelet ska vara. Du som har nära anknytning till dina bilder; gått upp tidigt på morgonen, väntat länge i ett gömsle och suttit i flera timmar för att redigera bildspelet kommer ha stort tålamod när du ser det. Din närmsta familj har kanske lite kortare. Nära vänner ännu kortare och ska målgruppen vara personer som råkar komma över ditt bildspel på internett på ett eller annat sätt måste du hålla dig kort. Därmed inte sagt att det långa bildspelet du gjort för att kunna drömma dig tillbaka till en fantastisk tur inte ska läggas ut på din blogg, men är målgruppen de som går in på din blogg utan att känna dig bör det vara kort. Samtidigt måste man naturligtvis ha tillräckligt långt för att fömedla det du vill.

Innan du tar fram kameran

foto-bildspel-forberedelser_for_att_gora_bildspel-tradNär du får inspiration till ett bildspel har du en del gånger alla bilder du behöver i arkivet. Andra gånger saknar du en del bilder. Ibland bestämmer du dig för att göra ett bildspel om något som sker, en tur till exempel. Om du tror att du har tillräckligt när du startar att göra bildspelet kommer du antagligen inse att du har inte så många bra bilder som du först trodde. Även ett bildarkiv med tiotusentals bilder kan bli för litet när man gör bildspel, kanske har du inte en bild av en lägerplats vid en sjö i skogen i solnedgången som är tillräckligt bra. Ibland är det många kriterier som ska uppfyllas och man inser att man både borde fotografera mer och spara fler bilder även om de nästan ser ut som många andra bilder.

Om du ska ut och fotografera med målet om att att göra ett bildspel kan det löna sig att tänka efter vad du behöver bilder av och under vilka förhållanden. Detta gör att du slipper inse att du inte har de rätta bilderna när du kommit hem och sitter framför datorn, då kan det vara för sent. Om du behöver ett bildspel till hösten med stämningsbilder tagna på sommaren kan det vara smart att börja redan under våren med att sätta ihop bilderna i datorn så du ser vad du saknar och kan eventuelt ta de bilderna under sommaren.

I fält

Om du går ut i naturen med mål om att ta bilder till ett bildspel har du förhoppningsvis en lista med vad du behöver och rikta in dig på att fånga det på bild. Samtidigt måste du naturligtvis ta till vara de möjligheter som erbjuds. Vad som är viktigt att komma i håg är att bara för att du tagit EN bra bild av ett motiv är du inte färdig med det motivet. Det kan bli passande att ha flera bilder av samma motiv. Det kan behövas bilder från andra förhållanden än det du redan har bilder från.

Läs mer i mina andra artiklar om Bildspel.

 

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.