Läsarfråga: Vad borde vara de första vandringskängorna?

När man ska ut på sin första vandring är det ofta alltför mycket dyr utrustning man behöver köpa. Vad borde man tänka på när man köper vandringskängor till sin första tur?

Jag fick ett mail för några dagar sedan där en person frågade efter vilka kängor man borde köpa till sin första vandring. Jag har skrivit en lång artikel om vandringskängor, men det är svårt att ge ett tydligt svar om vad man ska välja. Det beror på.

Dessutom utgår jag i stort sett från att du vet att du är intresserad av friluftsliv så de kommer till användning efter första turen. Det vet man inte alltid när man ska köpa sina första vandringskängor. Att lägga flera tusen på några skor man kanske bara använder en gång drar man sig för.

SkorMitt bästa råd inför att man ska välja skor till sin första vandring är att använda något man har sedan innan. Om man vistats ute en del kanske man har både stövlar och joggingskor. Har du det, använd då dem.

I hela Sverige kan det komma en del snö som man måste ta sig genom en helt vanlig vardag. Det kan också regna kraftigt. Du kan därför ha behov för skor med de samma egenskaperna som vandringskängor, även i civilisationen. Köp ett par skor som passar till det. Jag tänker då på något som liknar den här.

Det betyder att de dyraste vandringskängorna, till exempel Ranger och Syncro från Lundhags inte passar. Det är inga skor du använder till vardags. I många affärer hittar du vandringskängor som fungerar utmärkt på en prova på vandring som är betydligt billigare och som inte känns för offroad för att man ska kunna använda dem i civilisationen.

Kategori: Läsarfråga.