Fotografera soluppgång och solnedgång

Ska du ta bra bilder bör du ge dig ut på tur vid soluppgång och solnedgång, men se upp så du inte bara kommer hem med tråkiga bilder. 

Senast uppdaterad 20 november 2020

Viktigaste tipsen för att ta bra bilder i soluppgång och solnedgång

  • Tänk inte bara på himlen.
  • Underexponera bilderna.
  • Använd gråfilter eller HDR.
  • Var ute när det är bra fotoljus.
  • Glöm inte detaljer.

 

Få motiv är så omtyckta att fotografera som landskap vid soluppgång och solnedgång. När himlen står i brand är det bara att ta fram kameran och trycka på avtryckaren så har man en bra bild.

Eller?

Dal

En låg sol gör att landskapet kan bli mer intressant, även om man inte tar med en röd himmel.

Det är lite mer komplicerat än så, i alla fall om du ska visa bilderna för personer som sett många solnedgångsbilder tidigare. När man är på plats kan färgerna på himlen upplevas som ett bra motiv i sig och man glömmer att göra bilderna mer spännande. Med några enkla tips kan du få bilderna bättre, men först lite om det tekniska.

Inställningar vid solnedgångsfotografering

Kamerans automatik blir lätt lurad om du tar bilder utan att kompensera för ljuset. Ofta ska du gå ned något exponeringssteg för att himlen ska bli lagom exponerad. Med digitalkameror är detta inget problem, många chimpar vilket fall som helst och får med sig att man ska ändra exponeringen.

Det kan vara stora kontraster vid en solnedgång. På den ena sidan av skalan är solen, den är ljus trots att den står lågt. Att den blir utbränd gör inget, det är vad vi förväntar oss när vi ser bilden. Det är värre med himlen runt solen. Även där kan man acceptera lite utbrändhet, men det är risk att för mycket av himlen blir vit. På den andra sidan av skalan kommer marken där det i skuggorna riskerar att bli svart, eller i alla fall mörkare än hur man upplevde att det såg ut på plats.

Gråfilter kan rädda bilden, men ofta är det framför allt vid horisonten det ska vara mörkare. Det är inte i mitten vanliga graderade gråfilter är mörkast. Läs mer om detta i min artikel om filter. Ytterligare ett problem kan vara att horisonten runt solen borde vara mörkare, men inte runt horisonten vid andra änden av bilden. HDR är effektivt sätt att förbättra ljuset i hela bilden så det blir naturligt, men det kräver mer jobb vid datorn efteråt.

Utrustning till att fotografera soluppgång och solnedgång

Många tänker sig att man framför allt använder vidvinkelobjektiv, men som jag skriver under bör du inte bara ta bilder där du får med allt. Vid fotografering under soluppgång och solnedgång behöver du objektiv med samma brännvidder du normalt använder.

Det är en fördel med objektiv som ger dig möjlighet till att använda stor bländaröppning. Om du inte vet vad bländaröppning är och hur det påverkar bilden kan du läsa mer om det i min artikel om bländare. I tillägg till att kort skärpedjup får du också möjlighet att fotografera med kortare slutartid. Det kan behövas när man ta bilder av saker som rör sig, till exempel personer eller grässtrån.

Stativ är ett måste. Slutartiderna kan ofta bli långa om man vill ha långt skärpedjup och låg ISO. Trådutlösare är också en fördel om du inte använder några sekunder fördröjning. I tillägg behövs filter som jag nämnt över.

Komposition

Solnedgång

Ofta bör man undvika att ha horisonten i mitten. Ta med mer av förgrunden istället.

För att göra bilderna mer intressanta bör du tänka efter hur du hade gjort om du tagit en bild av samma landskap, men i dåligt ljus. En klassisk komposition är att ha något i förgrunden för att skapa mer djup i bilden. Ett annat är att vinkla ned kameran så du får med mycket mark. Varför inte vinkla upp kameran så du nästan bara får med himmel. Generellt ska man undvika att ha för mycket av himlen med på bilderna, passa på att ta med mycket himmel när det är mest intressant i motivet.

Ta med människor i bilden också. Varför inte ha med några personer som njuter av utsikten.

Fotografera inte bara landskap

Om himlen är vacker får den ofta allt fokus. Glöm inte att en låg sol är bra till annat också. Solnedgången ger fint ljus för att till exempel fotografera blommor, porträtt och annat. Det bästa är i så fall ofta att använda sidoljus, då framträder skuggor och detaljer bäst. Medljus är svårt att använda när solen står lågt, skuggorna syns inte, bortsett från din egen.

Gräs

Glöm inte att det varma ljuset vid soluppgången och solnedgången även är bra för detaljer.

Fotografera gärna saker i motljus också. Se till så du exponerar efter himlen i bakgrunden, då kan du få snygga silhuetter där motivet blir helt svart.

Rätt ljus och rätt plats

Alla solnedgångar och soluppgångar är inte lika fina. Är det mulet blir det inte bra ljus, då blir det bara mörkare utan att du får varmare färger eller spektakulär himmel.

Helt klar himmel är bättre än mulet väder, även om det inte är optimalt. Det blir fint ljus, om det är några moln finns det möjligheter för att de lyses upp och gör himlen mer spännande.

Det kan vara bra fotoljus en lång stund före och efter solen passerar horisonten. Var ute i god tid och ta med pannlampa om det inte är ljust hela natten. Varma kläder behöver också vara med om det är kallt på nätterna.

Ska man lägga till rätta för bra bilder kan man inte bara se på vädret och ge sig ut NÄR det är bra chanser, man måste också vara DÄR det är bra chanser. På tälttur kan det vara värt att gå lite längre eller kortare för att slå läger på en plats där det är bra utsikt. Välj gärna en plats där det finns något intressant att fotografera, fjäll med någon speciell form, en sjö, eller träd. Ett fjällandskap utan så mycket saker kan göra sig bra på bild, men antalet bilder du kan ta blir begränsat.

Kom i håg att fotoljuset inte försvinner när solen gått ned under horisonten. Då börjar blå timmen.

Skrakar

Siluetten av ett motiv med en färgrik bakgrund blir ofta bra.

 

Har du kommentarer eller frågor? Är det någon information du saknar? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se.


Alla kampanjer på ett ställe

Här hittar du Outnorths kampanjer och tillfälliga erbjudanden. Håll koll här så att du aldrig missar våra bästa priser på skandinavisk outdoor.