Friluftsbyxor och regnbyxor


Man bör ha med sig två par byxor när man går på tur, regnbyxor och vanliga vindtäta friluftsbyxor av ett tyg som inte är lika tätt. För att friluftsbyxorna ska vara ännu mer mångsidiga bör man kunna ta av byxbenen så man får shorts, i alla fall de du använder på sommaren.

Senast uppdaterad 13 oktober 2019
Sidan innehåller annonslänkar för Outnorth

Viktigaste tipsen när du ska köpa friluftsbyxor och regnbyxor

  • Köp byxor du kan ta av byxbenen på.
  • Välj byxor i ett tunnare material som inte är alltför mörkt om du mest använder dem på sommaren
  • Blixtlås längs benen på regnbyxorna gör att man kan vädra och sätta på sig dem utan att ta av skorna

Friluftsbyxor

Det finns ett stort urval av friluftsbyxor i många färger, former och typer av tyg. En lite tjockare byxa ägnar sig bra till vår- och höstturer, men på sommaren kan en tunn, lätt och snabbtorkande friluftsbyxa med avtagbara ben vara bra. Sistnämnda byxor borde vara gjorda för att man ska kunna ta av byxbenen utan att ta av skorna. Då slipper man ta av hela byxan om det blir varmt. Nackdelen med dessa byxor är att de ofta är mycket breda i benen för att kunna tas över skorna.


Exempel på zip-off byxor: Urberg Kärpeljaure zip off pants, Bergans Imningen Zip off pants


Undersök sömmarna runt höfterna på friluftsbyxorna, om sömmarna är för tjocka och på fel ställe kan de bli obehagliga med ryggsäckens höftbälte spänt utanpå. Särskilt på sommaren när man vanligtvis inte har så mycket kläder som polstring kan det skava. Som med andra kläder man använder till friluftsliv är det viktigt att tänka på färgen. Att gå med svarta byxor blir snabbt varmt om solen är framme, men torkar snabbare om man blir blöt. En tunn och lätt friluftsbyxa i ljus färg som torkar snabbt är att föredra till friluftsliv på sommaren, men på våren och hösten är det bättre med en mörk byxa i tjockare tyg. En tunn byxa är behagligare att gå med när det är varmt och mycket mygg.

Ska du bara köpa en friluftsbyxa skulle jag rekomendere en i ett tunt och relativt ljust tyg och hellre använda långkalsonger oftare.


Exempel på kraftiga friluftsbyxor: Fjällräven Vidda Pro Trousers, Haglöfs Rugged Mountain Pants, Fjällräven Barents Pro Trousers


Priset på en turbyxa är från några hundra kronor om man köper i en lågprisaffär. De dyrare kostar upp mot 2 000 kronor, men det är ganska vanligt att man måste ut med drygt 1000 kronor för en bra turbyxa. Det är i den prisklassen man hittar de populära byxorna från Fjällräven och Lundhags.

Regnbyxor

När det börjar regna behöver du en vattentät och helst andande regnbyxa. Är det varmt är det exta praktiskt att kunna ta av byxbenen och bara gå i shorts och regnbyxa.

En vanlig regnbyxa fungerar ganska bra, men se till att öppningarna nederst är tillräckligt stora för att du kan ta regnbyxorna över vandringskängorna.

Ska man gå i mer än en kort regnskur blir det snabbt svettigt på insidan om regnbyxorna inte andas. Många använder därför dyrare byxor i vattentätt och andande tyg, till exempel Gore-tex eller Dermizax. I dessa regnbyxor blir man mindre svettig och eftersom de ofta har ett blixtlås längs benen kan man också öppna upp på sidan och lufta, i tillägg till att de är enklare att ta av och på. För att kunna lufta ordentligt är det bra med blixtlås som också kan öppnas i mitten av benet. För att kunna lufta borde man ha ett blixtlås som också kan öppnas i mitten av regnbyxan.


Exempel på regnbyxor med blixtlås längs benet: The North Face Keiryo Diad Pant, Marmot Precip Eco Full Zip pants, Black Diamond Stormline Full Zip Rain Pants


Vandring med regnbyxa
Nackdelen med regnbyxor i vattentätt och andande tyg är priset och att de slits ganska snabbt. En del regnbyxor har ett vattentätt blixtlås längs sidan, men om det är dålig kvalitet slits det snabbt, det kan därför vara bättre med en klaff som skyddar blixtlåset mot regn. Har man knappar längs klaffen kan man ha blixtlåset öppet och bara använda klaffarna när det är varmt. Det är praktiskt med fickor i regnbyxorna och extra härligt om de har fleece eller liknande på insidan. Det är en otroligt bra känsla att stoppa frusna och våta händer ned i mjuka fleecefickor.

Tänk på regnbyxornas vikt. De kommer (förhoppningsvis) ligga större delen av tiden i ryggsäcken och mest vara med i beredskap.

Priset för en regnbyxa i andande tyg kostar något mer än en vanligt friluftsbyxa, räkna med att du måste betala runt 1000 kronor. Kom i håg att du kanske inte måste köpa nya om de läcker, det räcker kanske med att impregnera regnbyxorna.

 

Andra artiklar om skalbyxor till friluftsliv

Skalbyxor till vintern

Behålla andningsförmågan och impregnera regnkläder

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.