Mat på tur – Tips på lätt mat

Mat som man har med på tur ska vara lätt, enkel att laga, näringsrik och god. Du kan äta god mat, även om du inte går mellan fjällstationer med restauranger.

Senast uppdaterad 25 augusti 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Frukost

Till frukost brukar jag äta müsli med torrmjölk blandat med (varmt) vatten, tillsatt nötter och torkad frukt. Många äter havregrynsgröt till frukost som väger mindre och tar mindre plats än müsli. Om man anser att liten volym är viktig kan man köra havregrynen i mikser så det blir mjöl. Då kokar den också snabbare. Gröten kan tillsättas nötter, torkad frukt och torrmjölk, eller man kan byta ut mjölken mot blåbärssoppa.

Jag beräknar 170 g musli per person och dag. Varför inte blanda i vaniljsåspulver i tillägg till mjölkpulvret? Eller kanske en chokladbit som smälter i den varma gröten. Om du har tillgång till färska bär blir frukosten betydligt bättre om de tillsätts i müslin eller gröten.

Lunch

Friluftsmat

Det ser kanske inte så mycket ut, men detta var mat för en tur på tio dagar.

Generellt föredrar jag varm lunch om det är bra väder, men om det är kallt, mycket vind eller regn föredrar jag bröd. På vintern fryser de flesta pålägg och jag har därför varm mat i en mattermos. Den består av bulgur, nudlar eller potatismos med pulversoppa eller pulversås. Detta kan blandas vid frukosten i en mattermos med varmt vatten. Det kan också blandas vid lunchen om man använder potatismos. Ofta blandar jag pulversoppa med potatismosen för att få mer smak.

Med en mattermos slipper man sätta i gång friluftsköket eller tända en eld för att få varm lunch. En påse med soppa som är beräknad för 3-4 personer är ganska lagom till två. I tillägg brukar jag pulversåser (till exempel kantarellsås, ostsås eller vinsås). Då räcker en påse till en person. En påse potatismos till tre personer är också lagom till en person.

På sommaren kan det vara lika bra att sätta igång friluftsköket till lunchen. Då slipper man bära vatten och en mattermos, men det kan vara bra att ha några luncher med bröd till dagar med dåligt väder. Rostad lök, jordnötter, en smörklick, ost och annat ger en bättre smak på maten och extra energi.

Middag

Många använder frystorkade rätter till middag. Det är lätt, näringsrikt och kräver lite bränsle eftersom man häller varmt vatten i påsen och väntar en stund. Nackdelen är att dessa rätter är svåra att få tag på i vanliga mataffärer och är dyra. En del skickar därför paket med färdiga rätter med post till platser där de ska proviantera under långturer. Priset varierar en del. Adventure Food och Trek’N Eat hör till de billigare, men Summit to Eat hör till de dyrare.

Till middag brukar jag blanda pulversoppa med pasta eller ris, linser och torkade grönsaker, gärna med något av ovan nämnda tillbehör i tillägg. Om vädret är dåligt sitter jag i tältet och lagar mat, jag har därför mer tid till att låta maten koka en stund utan att jag börjar frysa eller blir blöt. Detta liknar den frystorkade friluftsmaten man kan köpa i friluftsaffärer. Skillnaden är att detta blir betydligt billigare, men tar längre tid än de typerna som man bara häller varmt vatten i.


Exempel på frystorkad mat man lagar direkt i påsen


Mat på sommaren

På sommaren måste man tänka på matens hållbarhet, särskilt om man ska vara på tur mer än en helg när det är varmt. Färsk mat med kort hållbarhet kan ätas de första dagarna, eller man kan se till att packa det kyligt. Packa maten med sämst hållbarhet mitt i ryggsäcken, gärna inlindat i en tröja, så att det inte värms upp så mycket under dagen när solen skiner på ryggsäcken.

När man är på lägerplatsen kan man lägga maten i bäckar eller i myren, väl inpackat. På våren kan maten grävas ned i snön. Ett matlager jag hade i en bäck en gång blev plundrad av några korpar som skalat apelsinen, öppnat smörpaketet och hackat sönder äggen. Göm maten väl eller var i närheten hela tiden.

Tänk också på hur du packar in maten för att undgå kladd i packningen. Packa smör i en plastburk så att det inte rinner över packningen om det smälter eller smörpaketet blir mosat under turen. Många matvaror kan torkas för att sänka vikt och öka hållbarheten, det är svårt att få tag på i affären. Läs om hur du gör det själv i en egen artikel om torkning av mat.

Mat på vintern

Friluftsliv på vintern ställer speciella krav på maten man har med sig. En del matvaror är praktiska och goda att ha med på vintern. Andra förvandlas till oigenkännliga och oätliga. Hårdkokta ägg är inte att rekommendera. För det första måste de skalas när skalet har fryst fast. För det andra blir äggvitan läderaktig i flera lager. Rått ägg är inte heller så praktiskt att ha med sig på tur eftersom  de lätt går sönder.

Creme fraiche ändrar konsistens, men smakar lika bra. Ost blir stenhårt, men kan ”rivas” med sågen på multiverktyget. Lär mer om hur man lagar mat på vintern i Matlagning på vintern. Har man med sig pulka kan man kosta på sig lite tyngre mat. Färska grönsaker blir dessvärre oftast dåliga i kylan, men en påse med wokgrönsaker är bra friluftsmat på vintern.

På vintern är behovet för energi stort och det är svårt att få i sig tillräckligt på långa turer utan att tillsätta stora mängder fett. Om turen går över en vecka beräknar jag minst 100 g smör per dag för att ersätta energiförlusten av att gå varje dag i kyla med packning. Jag har på längre turer insett att det varit för lite och beräknat 150 g smör per dag under delar av turen, mitt rekord är att sätta i mig 300 g i löpet av dygn. Då hade jag varit ute nästan en månad på vintertur och hade två månader kvar.

Andra artiklar om matlagning på tur

Friluftskök- stormkök, multibränslekök och gaskök

Bränsle till friluftskök

Matlagningstillbehör

Matlagning på vintern