Behålla andningsförmåga och impregnera regnkläder


Har man hållit på med friluftsliv i en del år har man säkert varit med om att regnkläder börjat läcka. Det kan bero på att de är utslitna, men innan du går till affären för att köpa nya bör du följa de tips jag ger i denna artikel och både impregnera regnkläderna och behålla klädernas andningsförmåga.

Senast uppdaterad 24 februari 2018
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Sammanfattning

  • Tvätta regnkläderna för att hindra smuts från att täppa till porerna.
  • Köp inte nya regnkläder när de läcker, testa först att impregnera dem eller värma upp impregneringen.
  • Impregnering med spray tar längre tid, men är effektivare än vattenbad.

Bevara andningsförmåga i regnkläder

De flesta kläder av andande, vattentäta tyger, till exempel Gore-Tex, består av små porer som är för små för att vattendroppar ska ta sig genom, men tillräckligt stora för att vattenånga ska passera. Smuts är den stora fienden till andningsförmågan eftersom det kan täppa till porerna och hindra vattenångan att passera. En runda i tvättmaskinen en gång i bland är därför nödvändigt. Även om tillverkarna säger att det inte ska vara något problem att tvätta på vanligt program med centrifugering föredrar jag ett skonsamt program och att torka kläderna genom att hänga upp dem för att slita så lite som möjligt på tyget och tejpen som sitter över sömmarna.

Testa om regnkläderna behöver impregneras

Trodde du att regnkläder som andas var helt täta måste du tänka om. Även om hålen i tyget är så små att ytspänningen ska göra så inga vattendroppar tränger genom så stämmer det inte överens med verkligheten. Efter en tid kommer du uppleva att du blir blötare och blötare när du tar en tur i regnet. Det kan bero på att andningsförmågan blivit sämre så svetten inte kommer genom, men det kan också bero på att regnet har börjat tränga genom tyget. En regnjacka av tyg som andas måste ha någon form för impregnering för att fungera. Den impregnering som sitter i tyget när du köper regnkläderna håller länge, men efter några år måste regnkläderna återimpregneras.

RegnkläderNär regnkläderna börjar läcka är det möjligt att impregneringen är kvar, den behöver bara återaktiveras genom att värmas upp. Du vet inte om du har kvar impregnering utan att testa. Dessvärre får du ingen bra bild av hur regntäta kläderna är om du ställer dig i duschen. Du måste ut i regnet. Ska du snart ut på tur kan du därför bli tvungen att impregnera för att vara på den säkra sidan.

Impregnera regnkläderna

Ska du återimpregnera regnkläderna kan du hänga kläderna i torkskåp, köra dem i torktumlaren eller värm med strykjärn. Se till så du först undersöker vilken behandling kläderna du använder klarar av. Testa om de har blivit tillräckligt täta. Om de inte har det behöver de impregneras på nytt, men först är det bäst om du tvättar regnkläderna så du inte behöver göra det kort tid efter att du haft på den nya impregneringen.

En del impregneringar ska tvättas in, antingen i en tvättmaskin eller genom att man blandar impregnering och vatten i en hink och låter regnkläderna ligga i blöt en stund. Man kan också spraya på impregneringen. Min erfarenhet är att impregnering med vattenbad går snabbare och kräver mindre impregnering, men inte är lika effektiv eftersom det blir mer utspätt. Exempel på impregnering med vattenbad är Nikwax TX. Wash-In och sprayimpregnering Nikwax TX. Spray-On

Använder du spray gör du så här: Lägg ut regnkläderna du ska impregnera på golvet, spraya så det blir ett heltäckande lager. Låt ligga en stund så impregneringen tas upp av tyget. Ta en trasa och torka av överflödig impregneringen. Vänd och upprepa processen. Det kan ofta vara svårt att se till så kanten mellan framsida och baksida blir ordentligt impregnerad, det kan därför vara bra att göra en tredje omgång då man bara sprayar längs kanten. Speciellt axlarna på jackan är viktiga att impregnera ordentligt eftersom det blir en del slitasch av axelremmarna.

Efter denna behandling är regnkläderna förhoppningsvis som nya. Ut i regnet och njut av att vara torr!­

Andra artiklar om att  hålla sig torr

Regnjacka

Skalbyxor till sommaren

Vandringskängor

Impregnera vandringskängor med fett, vax och spray

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.