Filter: Introduktion om filter


När du lagt ned mycket pengar på fotoutrustning och fotograferat en tid kanske du känner för något nytt tillbehör, men plånboken kan vara tom efter tidigare beställning från fotoaffären. Då kan det passa bra att köpa filter som kan ge en ordentlig förbättring till en låg kostnad.

Filter är en skiva av plast eller glas som ljuset går genom innan det kommer til sensorn. Den som fotograferar svartvitt kan göra färger mörkare eller ljusare med hjälp av filter i olika färger. Den kreativa fotografen kan göra softade bilder och landskapsfotografen kan få bilder med lagom exponerad himmel utan att använda någon extra tid framför datorn. Filter var tidigare ett mycket viktigt hjälpmedel för fotografer, men i dag har digital efterbehandling gjort att man i allt större grad kan få de samma effekterna efter behov i datorn. Filter har inte blivit helt överflödigt, trots den digitala tekniken. Genom att se till så bilderna redan i fält blir så lika slutresultatet som möjligt kan kvaliteten bli bättre och man kan spara en del tid framför datorn.

Det finns en mängd olika filter och några olika sätt att montera dem på objektivet. Det enklaste är att man skruvar fast det på filtergängan på objektivet. Många har ett skyddsfilter monterat på detta sätt på objektivet som är genomskinligt eller minskar mängden UV-strålning som når sensorn. Eftersom filter ofta har en filtergänga på utsidan kan man montera flera filter utanpå varandra och därmed få flera olika effekter eller förstärka effekten med flera som är lika.

Cokinfilterhållare med polarisationsfilter.

Cokinfilterhållare med polarisationsfilter.

Har man flera objektiv är det bättre att skruva fast en hållare på objektivets filtergänga som man kan montera flera filter i. Fördelen med detta är att man bara behöver ett filter av varje typ, även om man har flera objektiv med olika diameter. Genom att byta en ring på filterhållaren kan man anpassa hållaren till många olika storlekar. En del filter har en gradvis övergång från liten eller ingen effekt till stor effekt. Som exempel kan ett graderat gråfilter göra den ljusa himlen mörkare än vad den egentligen är i förhållande till marken. Med hjälp av en filterhållare kan man justera hur högt filtret ska sitta och därmed var denna övergång ska vara. Personligen använder jag en filterhållare från Cokin i P-serien. Det finns många filter som passar til dessa och dessutom motljusskydd och andra tillbehör.

Eftersom ett filter måste vara mycket stort om det ska sitta framför ett objektiv med stor diameter finns det på större objektiv en lucka i objektivet nära kameran. där man kan sätta in insticksfilter.