Köpa kamera 1: Vilken kameraproducent är bäst?


I en serie med artiklar ska jag gå igenom olika funktioner på en kamera och ge tips om vad mans ka tänka på när man är naturfotograf och ska köpa kamera, men också andra fotografer kan ha stor nytta av tipsen jag ger. Jag tar upp det mesta jag anser kan vara pluss och minus när man ska välja kamera, men funktioner som finns på alla kameror beskrivs inte i denna serie. När man läser mina artiklar kan det verka som att man har oändligt med valmöjligheter när man ska köpa kamera, men det har man inte. Är du redan fast vid ett märke kanske det står mellan två modeller som du hittar i affären, i tillägg kommer några få begagnade modeller.

Vilken kameraproducent man ska välja ger ändlösa diskussioner, de flesta anser att det egna märket är det bästa. Personligen anser jag att den som tror att fotointresset kan blir stort borde köpa Canon eller Nikon, men det har inte så stor betydelse vilken av dem man väljer. Orsaken till att jag anser att man ska hålla sig borta från Pentax, Sony och andra tillverkare av systemkameror är att när man ska köpa tillbehör blir utbudet betydligt större om man har en kamera från Canon eller Nikon. Både Nikon och Canon har mycket tillbehör som bara passar till deras kameror. Dessutom finns det många andra företag som tillverkar utrustning som passar till olika märken. Oftast passar det både Canon och Nikon, ibland också något mer märke. Har du först valt en tillverkare riskerar du att vara fast där. Har du köpt några objektiv, en blixt och kanske lite mer tillbehör är prislappen betydligt högre om du ska köpa kamera från ett annat tillvekrare än en kamera från samma tillverkare. Köp därför ett märke med mycket tillbehör direkt om du inte vet helt säkert att du bara kommer fotografera någon gång i bland.

CanonTillverkar Canon eller Nikon de bästa kamerorna? Jag anser att i det långa loppet är det oavgjort. När jag skulle köpa min första systemkamera tänkte jag att det var Nikon jag skulle köpa. Canon hade några år tidigare kommit med 300 D, den första kameran som gjorde systemkameror tillgängliga för amatörfotografer. Det tog bara några månader innan Nikon kom med en egen amatörkamera, D 70. De slog Canon ordentligt. Bland annat kunde inte 300 D ta bilder direkt när man satte på den, det kunde vara några långa sekunder när motivet bokstavligt talat flög förbi. Det gick något år, så kom bägge med varsin uppgradering, Canon 350 D och Nikon D 70s. Förstnämnda hade mycket nytt, sistnämnda var i stort sett samma kamera som kommit några år tidigare. När blev det dags för mig att köpa kamera föll valet på Canons modell eftersom den för tillfället var bäst, hade jag köpt ett år tidigare hade jag köpt Nikon och använt Nikon än i dag.

Du borde också tänka på vilket märke personer du känner har. Kanske har någon objektiv, blixtar eller andra tillbehör som du kan låna ibland. Då är det ett måste att använda samma märke.