Köpa kamera 10: Batterier och batterigrepp


Tiden då kameran var strömlös är förbi. Nu har de en mängd praktiska funktioner som kräver mer och mer el, vi ska därför vara glada att batteriteknologin har gått framåt snabbare än elbehovet. 

Batterier

När digitalkamerorna kom ut på marknaden var batteritiden en av de stora svagheterna, min första digitala kompaktkamera kunde ta drygt 100 bilder innan det var dags att byta batteri. Som tur är har batteriteknologin gått framåt snabbt sedan dess och många systemkameror kan ta över 1 000 bilder på en laddning, det gör att man inte behöver se så mycket på batteritiden när man köper kamera. Med några få extrabatterier kan de flesta vara ute länge på tur, även om man tar bilder med långa exponeringstider.

En praktisk detalj på en del kameror är att de kan hålla rätt på hur mycket kapacitet det är kvar på batterierna. Tar man mest bilder med korta slutartider eller när det är varmt är detta inte en viktig funktion, det är bara att sätta in batterierna i batteriskyddet i en bestämd riktning när de är tomma så du snabbt ser om de är fulla eller tomma. Om du däremot tar bilder med långa slutartider eller det är kallt (detta sker ofta samtidigt) byter du ofta batteri för att det ska räcka hela exponeringen. Det är då mycket praktiskt om du kan få en översikt över vilka batterier som har mest kapacitet kvar.

Batteriladdare

Batterier till kameraHur batteriladdaren är utformad är knappast något som är avgörande för vilken kamera man ska köpa. Den ska i stort sett bara leverera en funktion som man kan anta att den gör. Det finns ändå en liten detalj på batteriladdare till en del kameror som ger ett litet plus. Li ion batterier slits snabbt om de laddas helt upp, det bästa är därför att hålla sig under 80 % av kapaciteten på kamerabatterierna om man inte ska ut på långtur och behöver all energi man kan få med sig till kameran. En batteriindikator på batteriladdaren är därför en praktisk detalj så man vet när det är dags att avbryta uppladdningen.

Batterigrepp

De dyraste kamerorna har ett inbyggt batterigrepp, till andra kan man köpa det som tillbehör. Batterigreppet har en extra uppsättning med knappar som gör att man kan hålla kameran på samma sätt, oavsett om man fotar stående eller liggande bilder. Det gör att det blir både bekvämare och stabilare att fota stående bilder. Om man köper batterigrepp som tillbehör är det plats för ett extra batteri så man kan fota längre utan batteribyte.

Personligen ser jag det inte som något stort problem att hålla kameran på högkant och har därför inte köpt det till min kamera. Jag har inte heller köpt en kamera där det varit inbyggt. Som naturfotograf anser jag att det är en del nackdelar med inbyggt batterigrepp, kameran blir både större och tyngre. Det är praktiskt att ha en ”liten och lätt” kamera på långa vandringar och inte ta med den extra vikten och volymen som ett batterigrepp ger.