Köpa kamera 11: Vädertätning, material, knappar och bildskärm


I min artikelserie om att köpa kamera har jag framför allt tagit upp insidan, men också utsidan är viktig. Kameran bör ha vädertätning, stor och tydlig bildskärm, vara gjord i ett hållbart material och ha stora knappar.

Vädertätning

Dåligt väder kan ofta ge bra bilder. Det  är därför praktiskt med kameror som är vädertätade så man inte behöver lämna kameran i kameraväskan bara för att det regnar. Med hjälp av vädertätning undviker man att både fukt och damm kommer in i kameran och förstör komponenterna. Ingen systemkamera är helt vattentät, men vädertätningen hjälper en hel del. Dessvärre finns det ingen standard för att mäta vädertätning, man kan därför inte jämföra vilken kamera som tål mest.

Kom i håg att om någon säger att han använt kameran ute i kraftigt regn utan problem så är det inte nödvändigtvis ett tecken på att kameran faktiskt tål det, det kan betyda att problemen ännu inte har börjat märkas.

Knappar på kameraBildskärm

Skärmen på kameran kan göra stor skillnad på fotoupplevelsen i fält. Den bör vara tillräckligt stor och ha tillräckligt hög upplösning för att man ska se om en bild är skarp och har bra kvalitet. Med en dålig skärm är det risk att du fortsätter fotografera med fel inställningar, eller hoppar över ett motiv på grund av att bilderna inte såg bra ut på skärmen. En stor skärm är inte bara en fördel, den använder dessvärre en del batterikapacitet. Med dagens batterier är det ett betydligt mindre problem än vad det en gång var och man ska inte se det som en stor nackdel. Läs mer om batterikapacitet i Köpa kamera 10: Batterier och batterigrepp.

Kameraskalets material

Billigare kameror är ofta gjorda av plast. Detta ger en lätt kamera, men den tål inte lika mycket som de dyrare kamerorna som till stor del har ett skal av metall. Plasten har inte bara hållbarhet som nackdel, det blir också en annan känsla när man fotograferar. Har man blivit van vid en kamera som varken är för liten eller lätt blir känslan inte den samma om man använder enklare kameror av plast.

Storlek på knapparna

En studiofotograf har det ofta varmt och skönt under fotografering med mycket överskottsvärme från blixtar och lampor. Dessvärre ser naturfotografens vardag helt annorlunda ut, naturfotografen kan råka ut för för flera tiotals minusgrader på vintern. Kom i håg att det är när froströken är som tätast och himlen är som klarast det både är bra fotoförhållanden och kallast på vintern. När man fotograferar står man dessutom ofta stilla och har därför lite överskottsvärme som kan hålla fingrarna varma. Stora knappar som kan hanteras med tjocka vantar är därför en fördel som borde väga tungt. Stora knappar är inte bara en fördel på vintern när det är kallt, det kan också vara bra på sommaren, även om fingrarna är varma. Kom i håg att oavsett om du har knappar som är lätta eller svåra att trycka på så är en kall fotograf en dålig fotograf, läs mer i Hålla värmen för att kunna hålla ut längre när du fotograferar på vintern.