Köpa kamera 13: Filmfunktioner


En digital systemkamera kan också spela in filmer av hög kvalitet, men de saknar dessvärre en del funktioner som en videokamera har som underlättar inspelningen.

Det har nu blivit standard att man kan filma med digitala systemkameror. När du väljer systemkamera och vill använda den till att filma bör du bland annat se vilken upplösning och antal bilder per sekund du kan filma med. Det är vanligt att filma med 24, 25, 30 eller 60 bilder per sekund. 24 räcker för att få bra kvalitet, men ska man visa klipp i slowmotion utan att det hackar bör man ha möjligheten att öka antalet bilder per sekund. Det är vanligt att man filmar i HD, 1920 * 1080 pixlar, det är också standard på systemkameror, men inte om man ska ha många bilder per sekund.

Ljudinspelning på systemkamera

När man filmar är det inte bara det visuella som är viktigt, man måste också tänka på ljudet. Se därför till att välja en kamera som kan spela in ljud av hög kvalitet. Ofta är den inbyggda mikrofonen dålig, en extern mikrofon är därför ofta en självklarhet. Då är det inte nödvändigtvis mikrofonen som sätter begränsningar på ljudkvaliteten, men kamerans ljudlagring.

Mikrofon monterad på systemkamera

Mikrofon monterad på systemkamera.

De flesta fotografer har svårt att tänka sig att inte ha möjligheten att att se på bildskärmen det färdiga resultatet på bildskärmen. Man borde vara lika noga med ljudinspelning när man filmar. Är ljudet viktigt kan det därför vara en fördel om du ser till att det finns hörlursuttag i kameran så du upptäcker om mikrofonen är tillräckligt nära ljudkällan och det inte blir oväsen från vinden.

Ingen ordentlig filmkamera

En systemkamera saknar dessvärre en del funktioner som en ren filmkamera har. Det jag saknar mest är autofokus som ändras under tiden som man filmar. Det är inte heller möjligt att se sökaren när man filmar, man måste se på skärmen istället. Det gör att man inte ser detaljer lika bra eftersom det man ser är mindre och det kan vara för mycket ljus från sidorna. I tillägg blir det inte lika stabilt eftersom man måste hålla kameran med armarna utan att stödja den mot ansiktet. För att åtgärda detta finns det okular som man placerar framför skärmen som man kan se genom.