Köpa kamera 2: Proffskamera vs amatörkamera


Se inte bara på de kameror som du hittar i affären när du ska köpa kamera. Kanske kom det en proffsmodell för några år sedan som är bättre än dagens kameror som nu är i samma prisklass.

Om du har bestämt dig för prisklass kommer frågan om du verkligen ska köpa en kamera som nyligen lanserades. Om du läser alla mina artiklar om att köpa kamera kommer du kanske lägga märke till att jag flera gånger har skrivit att någon funktion finns på de dyrare modellerna, men inte på amatörmodeller. En del funktioner ser inte ut att komma på amatörmodellerna i första taget, även om de borde vara billiga att ta med och vara till stor nytta. Kameratillverkarna måste ha tillräckligt många funktioner som är förbehålt de kameror de tar bra betalt för så vi är beredda att betala mer för dem. Se därför på begagnade modeller i din prisklass. Som huvudregel brukar jag tänka att en kamera halveras i pris när det kommer en ny modell. Den kameran som bara är för proffsfotografer och extremt intresserade amatörer blir för specielt intresserade amatörer vid nästa uppdatering. Priset kan ha kommit ned til en nivå för vanliga fotointresserade ytterligare en uppdatering senare.

AmatörkameraFördelen med de nyare kamerorna, oavsett om du köper begagnat eller nytt, är att det kan ha kommit en del funktioner på alla kameror de sista åren som kan vara bra att ha. Ett bra exempel på det var dammborttagning på sensorn. Det var tidigare ett stort problem att det kom damm på sensorn som visades på alla bilder man tog. När det för många år sedan kom teknologi för att minska det problemet sattes det in i alla nya kameramodeller direkt, oavsett prisnivå. Om du då hade köpt en proffskamera som var några år gammal på den tiden hade du missat den funktionen.