Köpa kamera 3: Bildkvalitet


Bildkvaliteten är viktigt när man bestämmer sig för vilken kamera man ska köpa. Det du ska se efter är framför allt antal pixlar, ljuskänslighet och dynamic range.

Antal pixlar

Antalet pixlar var en gång i tiden det man såg mest på när man skulle köpa kamera och det var en tävling mellan kameratillverkarna om att kunna erbjuda flest pixlar. Numera har även de med få pixlar så många pixlar att en vanlig amatörfotograf inte behöver känna någon större begränsning av det. Jag har en kamera med 18 miljoner pixlar. Största bilden jag har skrivit ut var 2,5 meter bred. Det var inget större problem, men man måste tänka på att en så stor bild står man längre bort ifrån när man tittar på än mindre bilder. Även om dagens kameror inte har problem med att pixlarna syns så är det andra fördelar med hög upplösning. Många pixlar innebär att fler detaljer kommer fram i bilden, därmed upplevs bilden som skarpare.

Det är inte bara bra att ha många pixlar. Det leder till stora bildfiler och kräver större minneskort, men kostnaderna stoppar inte där. Du behöver också större hårddiskar, glöm inte att också dina backuper ska vara större (ja, backup SKA vara i plural). Man bör också sätta upp bilderna i ett raidsystem, som är dyrare, men snabbare. I tillägg krävs också mer minne i datorn. Ny kamera med många pixlar kan därför bli ett dyrt köp.

Nu när kameror har allt fler pixlar har det också kommit möjligheter att ta råfiler med färre pixlar i många kameror. Har du ont om lagringsplats på en tur kan du dra ned till hälften av antalet pixlar utan att det gör något när du ser på bilden på en skärm och i de flesta tillfällen då du ska trycka bilder. Men även om det sällan har så stor betydelse för en amatörfotograf så har i alla fall jag ett stort motstånd mot att inte ta bilder med högsta möjliga kvalitet när jag först har många pixlar i kameran.

Stora kontraster mellan den ljusa himlen och mörka skuggor på stenar gör att man inte får med alla detaljer på samma exponering utan en bra kamera.

Stora kontraster mellan den ljusa himlen och mörka skuggor på stenar gör att man inte får med alla detaljer på samma exponering utan en bra kamera.

Dynamic range

För att både det som är ljust och det som är mörkt på en bild ska visas, inte bara bli vitt respektive svart, är det viktigt att man har en hög dynamic range. Man kan kompensera för detta med HDR, exposure blending eller gråfilter, men det är lättast att få allt rätt direkt när bilden tas med bara en exponering. Fotograferar man ett rörligt motiv har man inte möjlighet att ta flera exponeringar och sätta i hop dem efteråt till en bild. Ibland kan det också vara svårt att se på skärmen att spännet mellan skuggor och solbelysta partier är för stora. Bra dynamic range öppnar då upp nya möjligheter när du efteråt sitter framför datorn.

Dynamic range mäts i exponeringssteg, högt tal är bäst. Trots att det är en mycket viktig egenskap som är lätt att sätta tal på så står det sällan i vanliga specifikationer. Det finns inte heller något standardiserat sätt att mäta dynamic range. Du kan därför inte bara se på ett tal från två olika tester och tänka att de är jämförbara. Om en kamera testas med jpeg på ett hög ISO får det lägre dynamic range än om den skulle ha testats med råfiler och låg ISO.

ISO

En av de största skillnaderna mellan en dyr och en billig kamera är känsligheten på bildsensorn som mäts i ISO. Hög ISO betyder sämre kvalitet, men hög ISO kräver också mindre ljus på bildsensorn för att den ska bli lagom exponerad. När digitalkameror slog igenom var ett stort antal pixlar som kameratillverkarna använde som lockbete för att vi skulle köpa just deras kameramodell, senare blev istället bra ljuskänslighet lockbetet, det är det god orsak till. En ljuskänslig kamera är en mycket stor fördel, inte minst för de flesta naturfotografer.

När du ska köpa en kamera är det två egenskaper med ljuskänsligheten du ska se efter. För det första: Vad är den högsta ISO du kan välja? Min första digitala systemkamera som jag köpte i 2005 hade 1600 som högsta ISO. I dag (2016) har proffskameror ofta över 100 000 som högsta ISO. Hög känslighet har dessvärre liten nytta om inte kvalitet är bra. Se på testbilder på en hemsida som har lika testbilder för de kameramodeller du funderar på att köpa, till exempel DPreview för att få en bild av vilken modell som är bäst.

Bra kvalitet på höga ISO-tal gör att man kan ta bilder i mindre ljus. Naturfotografen har framför allt nytta av detta när man ligger i ett gömsle och fotograferar djur på morgonen eller kvällen då det är lite ljus. Det är också praktiskt då man ska fotografera saker som rör sig snabbt och behöver korta slutartider, även om det är en del ljus. Också vid norrskensfotografering är det praktiskt med bra ljuskänslighet eftersom det är mörkt samtidigt som man fotograferar ett rörligt motiv.