Köpa kamera 4: Bildsensorns storlek och bildstabilisering


Bildsensorns storlek  har stor betydelse för slutresultatet, men är det verkligen bättre med en stor sensor som på proffskameror när man ”förlorar tele”?

Bildsensorns storlek

Bildsensorns storlek påverkar framför allt tre egenskaper på kameran. Det första och mest påtagliga är att bildvinkeln förändras. Vad är bildvinkel och hur påverkar det bilden? Tänk dig att du klipper ut en ruta ur ett papper som är lika stor som sensorn. Håll upp pappret lika långt från ögat som objektivet har brännvidd. Vinkeln du får vid ögat om du drar en linje från ögat till två motstående hörn är bildvinkeln. Om bildsensorn är liten kommer bildvinkeln vara mindre än på en kamera med stor bildsensor och du får med mindre på bilden.

När bildvinkeln förändras upplevs det också som att skärpedjupet ändras. Orsaken till det är att skärpedjupet bestäms av bildens förstoring och hur stor bländaren är. Om du förstorar något mycket, till exempel genom att fokusera nära eller använda objektiv med lång brännvidd, kommer skäpedjupet bli kortare. Detta kan verka motsägelsefullt med tanke på att det är lätt att tänka att man förstorar mer med en liten sensor. Man ska istället tänka att en liten sensor är det samma som att beskära bilden från en stor senor. Om du står på samma avstånd, använder samma brännvidd och bländare kommer du få lika stort skärpedjup med två kameror med olika storlek på bildsensorn. Om du kompenserar den mindre bildvinkeln på den mindre sensorn genom att använda kortare brännvidd eller går längre bort kommer förstoringen att minska, därmed blir skärpedjupet längre. Detta betyder att en kamera med liten bildsensor kommer du kunna få större skärpedjup i bilderna utan att använda liten bländare eller focusing stacking. Vill man ofta ha stort skärpedjup är det en fördel med en liten bildsensor (men kom ihåg att du kan använda vidvinkel och beskära bilden med en kamera med stor sensor). Är det tvärtom, att du tycker att största bländaren på ditt objektiv inte är stor nog är det en nackdel.

Vilken bildvinkel du har med olika brännvidder behöver du egentligen inte tänka så mycket på under själva exponeringen, däremot vilken brännvidd på en fullformatkamera som ger samma bildvinkel som den brännvidd du har på kameran. Det betyder bland annat en del när du väljer slutartider, se bland annat Slutartider 2: Handhållen kamera och Slutartider 3: Landskapsbilder med stativ. Därför anges ofta bildvinkelförändring i produktspecifikationerna. Det talet ska du ta gånger brännvidden du har på kameran för att få vilken brännvidd du ska ha på en fullformatkamera för att få samma bildvinkel. Det betyder att om du har ett 100 mm objektiv med bildvinkelförändring 1,6 får du med lika mycket i bilden som om du har ett 160 mm objektiv med fullformatsensor.

BildsensorÄnnu en sak som påverkas av sensorns storlek är hur mycket brus det blir i bilden. En stor bildsensor nås av mer ljus om du använder samma bländarvärde och slutartid. En fullformatsensor får 2,5 gånger mer ljus än en sensor i APS-C format som är 22,4*15 mm, det ger stor skillnad i kvalitet. Det betyder att om du har ISO 1000 på den lilla sensorn får du samma kvalitet som ISO 2500 med fullformat om allt annat är lika. Detta ger också utslag i tonomfång. Ska du ta bilder när det är mörkt är det därför en fördel med en stor sensor. Hur bra de presterar ser du tydligt på testbilder där det testas höga isotal. Läs mer om detta i Köpa kamera 3: Bildkvalitet.

En fullformatsensor använder mer av ljuset som kommer in i kameran. Att beskära bilder ger sämre kvalitet, både med tanke på att brus (noise) kommer fram mer och att dålig skärpa blir tydligare. Det kan betyda bättre kvalitet på fullformatkameran, men dessvärre är det inte så enkelt. Objektiv är mindre skarpa i kanterna, och det är kanterna som försvinner med en liten sensor. Vidvinkelobjektiv är dessutom ofta mindre skarpa än objektiv med lite längre brännvidd, och du måste oftare använda mer vidvinkel med en liten sensor. Samtidigt är inte de längste teleobjektiven de skarpaste, specielt inte om man ska kompensera fullformat med en telekonverter.

Man blir tvungen släpa med sig objektiv med längre brännvidd med en fullformatkamera, därmed mer vikt om man inte tänker att man lika gärna kan beskära bilden efteråt med en fullformatkamera. Det är inte bara vikten som ändras, också priset blir som regel högre, även om vidvinkelobjektiv med bra kvalitet också kostar en del.

Också kamerans pris påverkas av sensorns storlek. En stor sensor är dyrare än en liten. Priserna har sjunkit kraftigt de sista åren och priset för de billigaste fullformatkamerorna går nedåt, men som jag skrivit i Köpa kamera 3: Bildkvalitet så blir det lätt många fler utgifter när man köper en ny kamera (fullformatkameror har ofta fler pixlar).

Bildstabilisering

En del kameror har inbygd bildstabilisering. Det innebär att om kameran rör sig när du tar en bild kommer sensorn röra sig för att kompensera för detta. Detta är en mycket praktisk funktion som dessvärre inte finns på Canon eller Nikons kameror, antagligen på grund av att de tjänar mer på att sälja objektiv som har bildstabilisering. Bildstabilisering i kameran har den stora fördelen att det fungerar på alla objektiv. Objektiv med bildstabilisering kostar som regel en del mer om du har möjligheten att välja mellan två objektiv där bara bildstabiliseringen skiljer. Dessutom har du inte alltid möjligheten att välja bildstabilisering, jag skulle framför allt gärna se fler vidvinkelobjektiv med bildstabilisering. Det är också några nackdelar med bildstabilisering i kameran i tillägg till att den blir dyrare. Bildstabiliseringen i kameran fungerar sämre i kombination med långa teleobjektiv. Det ger också sämre autofokus eftersom ljuset som kommer in i kameran inte är stabiliserat och därmed suddigt.

Om en kamera med bildstabilisering inte är alltför mycket dyrare skulle jag gärna köpa det. Som jag skrivit Köpa kamera 1: Vilken kamerapoducent är bäst så föredrar jag kameror från Canon och Nikon framför de mindre tillverkarna, men här är helt klart den största nackdelen med att välja från kameramarknadens giganter. De säger att det är bättre med bildstablisering i objektivet, men jag anser att det bästa skulle vara att att ha det i bägge och de samverkar för att bli ännu bättre. Dessvärre har varken Canon eller Nikon visat något intresse för att satsa på bildstabilisering i kameran, trots att det blev utveklat för många år sedan.