Köpa kamera 6: Inbygd blixt och blixtstyrning


Ibland är det inte tillräckligt med naturligt ljus på plats, då kan en eller flera blixtar vara bra att ha. Det skiljer en del mellan olika kameramodeller hur bra den inbyggda blixten är, eller om de ens har en inbygd blixt, och hur de kan styra externa blixtar.

Sidan innehåller affiliatelänkar, men åsikterna är mina egna.

Systemkameror som är anpassade för vanliga konsumenter har alltid inbyggd blixt, men på proffskameror har man ofta prioriterat bort den. När jag skriver om tips till fotografering på min hemsida riktar jag mig framför allt till de som inte är beredda att lägga över 20 000 kronor på ett kamerahus, men proffskameror sjunker snabbt i värde när det kommer en ny modell och kan därför vara intressanta för amatörfotografer. Inbyggd blixt är praktiskt. Blixten är alltid med och redo med en knapptryckning, men har man objektiv av hög kvalitet (oftast stor diameter) kommer det vilket fall som helst bli skuggor från objektivet när blixten sitter så lågt. Proffsfotografer har därför begränsad nytta av en inbygd blixt.

Man bör se på hur snabb blixtsynkronisering man kan använda på kameran. En del kameror kan inte använda snabbare slutartider än 1/200 s när de använder blixt, andra kan använda 1/250 s. Det kan verka som liten skillnad, men när man vill frysa en rörelse eller man använder upplättningsblixt en solig dag är den kortare tiden värdefull.

Inbyggd blixtBlixtens styrka mäts i ledtal, ett högt tal är bättre. Ledtalet räknas ut genom att man tar bländaren gånger avståndet blixten kan lysa upp ett motiv. Klarar blixten av att lysa upp ett motiv på tre meters avstånd med bländare 4 betyder det att blixten har ledtal 12.

Det är möjligt att sätta upp en blixt på ett stativ och styra blixten med kameran. Med många kameror kan man bara styra en sak: När bilden ska tas. En del kameror har mer avancerad styrning än det och kan både styra externa blixtens styrka och avfyrning utan att avfyra en egen blixt. Har du inte denna funtionen inbygd i kameran kan du köpa en blixtutlösare som ger dig de möjligheterna.