Köpa kamera 8: Fokusering


Autofokus skiljer stort mellan olika prisklasser. Billigare kameror har få fokuspunkt som dessutom är långsamma, men på en proffskamera kan de täcka stora delar av sökaren.

Kamerans fokusering sker genom att rader av pixlar mäter kontrasten. Är det lite kontraster mellan dessa pixlar kommer kameran tänka att bilden är suddig och flyttar fokusavståndet för att se om det blev större kontraster mellan pixlarna. Så testar sig kameran fram till var det är bäst kontrast i det område du vill ha fokus. För att snabbare hitta rätt fokus använder man sig inte bara av en rad på fokuspunkterna, det kan också vara korslagda fokuspunkter. Genom att kameran söker fokus två dimension kan man snabbare hitta fokusavståndet med störst kontrast. Det är därför bättre med korslagda eller dubbelt korslagda fokuspunkter.

För att en kamera ska kunna fokusera måste den nås av tillräckligt med ljus. När man fokuserar har objektivet den största bländaröppningen man kan ha på objektivet för att släppa genom så mycket ljus som möjligt. Har du ett objektiv med stor bländaröppning kommer du kunna använda alla korslagda fokuspunkter, men med mindre bländaröppning riskerar de korslagda fokuspunkterna att bli linjära fokuspunkter eller helt sluta fungera.

Kameror kan inte bara fokusera i mitten, de har flera fokuspunkter som du kan välja om du vill ha fokus i en annan del av bilden än i mitten. De kan också samverka på olika sätt för att snabbare hitta skärpan. Genom att använda alla kan kameran välja den fokuspunkt där kameran tror att motivet befinner sig, det är ofta praktiskt när motivet rör sig snabbt, till exempel flygande fåglar. Med många fokuspunkter är chansen större att fågeln befinner sig framför en fokuspunkt. En del kameror har också mycket avancerad följefokus så motivet kan försvinna bakom något och komma fram igen utan att kameran tappar fokusering. Det är bland annat mycket praktiskt om man fotograferar när det snöar kraftigt och kameran fokuserar på snöflingorna som är framför motivet.

TärnaDet är framför allt fotografen som fotograferar snabba motiv, till exempel fåglar, som har nytta av många fokuspunkter och bra fokusering. Ska man fotografera landskap skulle man klara sig på en kamera utan autofokus.

Objektivkalibrering

Kameror är inte helt exakta i fokuseringen, de fokuserar ofta lite för långt bort eller nära. Det samma gäller objektiv. Om både kamera och objektiv fokuserar för långt bort kommer det märkas om du använder stor bländaröppning. För att åtgärda det har kameror som ligger över instegsklassen ofta en funktion som gör att detta kan kalibreras enkelt. Det är mycket praktiskt om du har ljusstarka objektiv. Utan denna funktionen måste du skicka in kamera och objektiv till en verkstad för att få detta gjort. Du är dessutom tvungen att skicka in alla objektivt samtidigt, även de objektiv som redan är kalibrerade för att undvika att man kompenserar för ett objektiv, men gör kameran sämre på ett annat.