Köpa kamera 9: Kamerainställningar


Hur menyer är uppbyggda och hur lätt du kan ändra viktiga inställningar är inte det första man tänker på när man köper kamera, även om det kan vara stora skillnader mellan olika modeller. Som med så mycket annat är det oftast de dyra modellerna de bästa.

Custom Functions

När man fotograferar har man ofta en del standardinställningar till olika motiv. Fotograferar jag landskap med stativ använder jag ISO 100, liten bländare, spegeluppfällning med två sekunders fördröjning till bilden tas och bländarprioritert. Allt detta ska ställas in varje gång jag ska fotografera landskap efter att jag har fotograferat ett annat motiv. Har kameran landskapsinställningarna och det kommer en fågel tar det en stund att ändra allt, då kan motivet ha försvunnit sedan länge. Därför har de lite dyrare kamerorna custom functions som betyder att du lagrar alla inställningar i kameran, när du sedan vrider inställningsratten till en av custom functions är alla inställningar som när du lagrade dem.

På min kamera kan jag lagra tre olika uppsättningar, och dom använder jag en stor del av tiden. Efter att ha vant mig vid tre stycken skulle jag ha svårt att klara mig med färre. Som regel använder jag en till bilder med stativ, en till snabbt rörliga motiv, en till djur som inte rör sig snabbt. Det gör att det vanliga valet för manuell exponering, bländar- eller slutarprioritet är ledig till personer som går på tur och andra motiv.

Programfunktioner

InställningsrattBortsett från proffskameror så har kameror program för olika motiv på inställningsratten. Det kan till exempel vara sport, landskap och makro. På kompaktkameror är det ofta en lång meny med olika typer av motiv för att göra det lätt för fotografen att välja rätt. Ska man fotografera där det är snö väljer man snöprogrammet. Är det nattlandskap väljer man ett specielt program för det. Jag har aldrig använt dessa funktioner och ser dem som överflödiga om man har en del kunskap om fotografering. Jag vet vilka inställningar jag vill ha, även om det blir fel ibland. Använder jag ett program tappar jag kontrollen. Jag litar mer på min egen erfarenhet än kameran.

Custom menu

En del saker i kamerans meny använder man oftare än andra. Det är sällan jag använder annat än spegelllåsning, bracketing, formatera minneskort och batteristatus. Det är därför praktiskt om allt detta samlas på samma sida i kamerans meny istället för att man ska bläddra fram och tillbaka. Går du upp i pris från de billigaste kamerorna får du denna möjligheten. I praktiken sparar det kanske inte så mycket tid, men det känns i alla fall som att man gör det och är därför en liten, men praktisk detalj.

Information i sökaren

För att slippa titta upp från kameran när man fotograferar kan du hitta en del viktig information i sökaren. Det är begränsat hur mycket du behöver se ofta så det inte kan vänta till att du vilket fall som helst lyfter blicken från sökaren. Jag använder inte mer än slutartid, bländare, ISO och exponeringskompensation. Batterikapacitet är standard att ha i sökaren, men när man vilket fall som helst inte bör använda batterierna till de är helt tomma på grund av att de slits mer är det inte så kritiskt att jag behöver se det hela tiden.

En mycket praktisk funktion är vattenpass i sökaren. Även om man har ett rutnät i sökaren är det inte alltid så lätt att se om horisonten är rak, specielt om den är ojämn. Ett vattenpass kan då vara en god hjälp för att du ska slippa klippa bort viktiga delar av bilden för att få en rak horisont. Man kan köpa ett vattenpass som man sätter i blixtskon, men då måste man ta bort vattenpasset varje gång man ska montera en blixt på kameran. Det är också en fördel att se vattenpasset genom sökaren så man inte behöver lyfta blicken.