Köpa pulka


En pulka är ofta ett dyrt köp, men de håller länge om de inte råkar ut för en olycka. Därför är det viktigt att du vet vad du behöver, både förstkommande skidsäsong och senare. Med tipsen i denna artikel lär du dig mer om vilken storlek man behöver och annat som du måste ta ställning till innan du bestämmer dig för vilken pulka du ska köpa.

Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth
Senast uppdaterad 10 december 2018

Sammanfattning av tipsen om att köpa pulka

  • Stor pulka sänker tyngdpunkten och välter inte lika ofta.
  • Ett drag och bra sele till pulkan är ett måste

Storlek och pris

Om man har bestämt sig för att köpa en pulka är det första man bör fråga sig hur stor man vill ha. En pulka på 160 cm räcker utan problem för två personer i över tio dagar om den ena har sina personliga saker i en ryggsäck. Jag har haft med mig mat och gemensam utrustning för två personer i två veckor i en pulka på 140 cm. All gemensam utrustning låg då i den överpackade pulkan. Man bör inte bara tänka hur mycket man ska ha plats till, utan också hur överlastad man kan tänka sig att ha den. Ju fullare den blir, desto högre blir tyngdpunkten och desto oftare välter den. En liten pulka sjunker också ned djupare i lös snö och kan därmed bli tyngre att dra än en som är större. Är det mycket plats kommer man i tillägg packa den snabbare när det är dåligt väder, en inte alltför liten fördel. Överdimensionerade packvolymer är ett viktigt steg för att göra friluftsliv i hårt väder enklare.

Parispulka

Parispulka med drag från Fjellpulken.

Man bör sedan tänka på hur mycket pengar man kan tänka sig att lägga ut på denna investering. För investering är precis vad det är. Få friluftsmänniskor lyckas slita ut en pulka under sin livstid om den behandlas väl. Räknat per dag eller mil behöver kostanden inte bli så hög. De dyraste pulkorna som ligger i den prisklassen som vanligt friluftsfolk kan tänka sig (detta exkluderar karbon som skrovmaterial) kostar ofta runt 9 000 kronor inklusive drag och sele, se till exempel Fjellpulken. Jag använder en pulka från 168 cm från Fjellpulken. Till detta har jag drag och sele från samma tillverkare. Vill du ha en billig pulka så kan du få en för runt 1 000 kronor. Den sistnämnda ser mest ut som de enklaste pulkorna man åkte i som barn, men är betydligt mer hållbar. Varför tycker då många att det är värt att lägga ned så mycket på en pulka när man kan få det så billigt? Vad får man för den extra kostnaden?

För det första så får man en pulka som inte har namn efter en stor stad. När en pulka heter Paris så blir i alla fall jag lika skeptisk på att ta med den på långturer ute i naturen som Oslo jackan från Bergans. I tillegg är det dessa fördelar:

  • Tyg som täcker packningen och gör att det inte samlas så mycket snö i den när det blåser eller snöar. En väska som passar pulkan som man spänner fast löser det problemet.
  • Styvt drag med fjädring, på de billigare måste du ordna med detta själv. Det finns hål i Parispulkor där man kan fästa ett rep som man drar i. Med ett rep hänger den okontrolerat efter den som drar och riskerar att slå in i smalbenen i hög fart i nedförsbackar.
  • Sele som man fäster draget i. Återigen måste du ordna detta själv på något sätt om du väljer den billigare. Även om du köper en billig pulka kan du köpa en ordentlig sele och drag, men då får du räkna med att den kostar mer än pulkan.
  • Krokar i sidan där man kan fästa remmar som man kan bära pulkan med.
  • Medar som kan bytas ut om de blir slitna. Detta förlänger livslängden. Dessutom håller medarna ”fast” pulkan när man åker skrått i en backe på hårt underlag. Den hänger därmed inte nedanför den som drar.
  • Remmar som håller packningen på plats om pulkan välter.
Drag och sele till pulka.

Drag och sele.

Vill man ha ett skal att utgå ifrån för ett hobbyprojekt där man själv lägger till olika detaljer så kan de billiga pulkorna vara en bra utgångspunkt. Söker du på internett så får du en mängd tips på vad man kan göra med en Parispulka. Du borde också köpa en Parispulka om du är osäker på om du verkligen kommer gå en del på tur.

Tillbehör till pulkor

Till pulkan behöver man ett drag. Det är bra om draget har dämpning, vilket gör att det blir en mjukare belastning. Det händer dessvärre att draget går sönder. Oftast orsakas det av att man ramlar i nedförsbacke. Ofta är draget gjort av glasfiberstavar och en olycka resulterar i att draget blir böjt, men i längdriktningen håller den oftast i hop. Detta gör att man fortfarande kan använda draget, men det behöver stadgas upp för att fungera ordentligt. För detta behövs en skidstav, gren eller liknande och en stor mängd tejp. Dessvärre är många drag fastsatta med popnitar, vilket resulterar i en betydligt mer komplicerad reparation när man kommer hem och ska byta ut glasfiberstavarna, än om de skulle ha varit skruvade.

Du behöver även en sele för att fästa draget i dig. De enklaste består bara av ett kraftigt bälte runt midjan. Ska du dra tungt duger inte detta. Ibland måste man luta sig fram och ta i så mycket man kan med hela sin vikt, då behöver man axelremmar för att selen ska hållas på plats. De enklaste selarna med remmar över axlarna består bara av ett band, men de dyrare varianterna har vaddering på axlarna som både blir mjukare och sprider trycket på större yta. Min erfarenhet är att när man vilket fall som helst går med en del kläder på vintern räcker de enklare selarna.

Har man en hund så är det naturligt att låta den hjälpa till att dra. Det finns speciella hunddrag som är anpassade för en eller två hundar. Innan man köper denna typ av drag bör man vara medveten om hundens begränsningar. Förlitar man sig på att hunden ska dra pulkan själv en hel dag bör pulkan vara lätt eller hunden mycket vältränad. Ofta kan det vara bättre att man själv drar pulkan med ett drag som är anpassat för människor, och har hunden framför sig i ett elastiskt rep för att få draghjälp. Annars finns det risk att du måste dra själv med ett hunddrag mot slutet av dagen. För att få hjälp av hunden behöver du ett bra sätt att fästa den i draget. Köp drygt en meter gummicord. Klipp det i två lika långa repstumpar och trä dem genom ringarna där du fäster draget i selen. Knytihop ändarna. Nu kan du trä kopplet genom öglorna och få draghjälp.

Denna artikel har bara gett tips om att köpa pulka, läs också min artikel På tur med pulka.

Andra artiklar för dig som är intresserad av att köpa pulka:

På tur med pulka

Ryggsäck för tälttur

Stighudar