Kort om friluftsliv: Matlagning på vintern


Matlagning på vintern ställer till extra problem. Alla bränslen fungerar inte, maten fryser och det är tidskrävande att få tag på rinnande vatten.

Gas fungerar dåligt i kyla om du inte köper dyr vintergas. Sprit har för dålig effekt när det är kallt.

Multibränslekök återstår, de kan använda både bensin och fotogen. Bensin är inte lika farligt när det är kallt som på varma sommardagar, men kräver ändå stor försiktighet. Om du väljer bensin bör du välja fyrtaktbensin eller kemiskt ren bensin som inte innehåller lika mycket skadliga ämnen som andra bensintyper eller oljor som kan täta brännarens filter.

När bäckar och sjöar är frusna är man tvungen att smälta snö för att få vätska. Ta därför med dubbelt så mycket bränsle som på sommaren. Ta också med två kastruller, en för mat och en för dricksvatten så du slipper smak av gårdagens mat i dricksvattnet.

Spar bränsle genom att lägga snö på locket när du lagar mat samt låta middagen blötläggas samtidigt som du smälter snö till dricksvatten. Värm sedan upp maten.

Maten fryser på vintern, det gör både att maten förstörs och kan vara svår att tillbereda. Man kan därför inte ta med vilken mat som helst, även om man tycker man har möjlighet att ta med mer när man har pulka. Torrmat fungerar alltid.

Du gör av med mer energi på vintern när det är kallt och din packning är tyngre. Se till att ta med dig mycket mat, gärna extra fett.

Detta är en kort sammanfattning med det viktigaste från Friluftskök, Mat på tur och Matlagning på vintern.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.