Kort om friluftsliv: Ryggsäck och pulka


På vintern behöver man mer utrustning än på sommaren. Det ställer större krav på ryggsäcken. Kanske du borde ha en pulka för att lättare ta få med dig utrustningen. 

Ska du ut på skidtur kan du ha med dig pulka för att slippa ha packningen på ryggen. När du bestämmer vad du ska ha bör du ta med i beräkningen:

  • Ryggsäcken ger större begränsningar på hur mycket du kan ta med dig, både vikt och volym.
  • Tidigt och sent på säsongen då det kan vara barmark kan en ryggsäck vara mer praktisk.
  • Pulka är dyrare än en ryggsäck.
  • Ryggsäcken är lättare att ta med på tåg och buss.
  • Svår terräng och dåliga snöförhållanden gör en ryggsäck smidigare.

    Läger

    En stor pulka gör det lätt att packa på morgonen. 

Du har med betydligt mer saker på vintern än på sommaren. Ryggsäcken bör vara stor och ha kraftigt bärsystem. Den bör ha fäste för liggunderlag och spade, kanske också plats för ett tält utanpå. Kom i håg att en liten ryggsäck sällan har lika bra bärsystem som en stor, det är därför inte bara att tänka att man kan alltid spänna saker utanpå en ryggsäck som är lagom på sommaren.

Pulkan borde inte vara för liten, då forsvinner ett viktigt argument för att använda pulka. En liten pulka får dessutom högre tyngdpunkt, därmed ökad risk för att den välter.

Pulkan börda ha ett fast drag. Det gör att den inte kör på dig i nedförsbackar.

I tillägg till drag behöver du en sele till pulkan. Den bör ha axelremmar för att den inte ska åka ned när du lutar dig fram och tar i ordentligt.

Detta är en förkortad version av Pulka och Ryggsäck till tälttur