Kort om friluftsliv: Sovsäck och hålla värmen på natten


Att hålla sig varm på natten då man ligger stilla är något många oroar sig för inför vinterturer. Lär dig vad du ska tänka på när du köper vintersovsäck och sover i den.

Att frysa hör till det flest oroar sig för på vinterturer, inte minst på natten. Köp en varm sovsäck, eller ta med två om du bara ska prova tältturer.

Dun är lätt och kan komprimeras, men är dyrt. Räkna med 5 000 kronor för en dunsovsäck med komforttemperarutur på runt 20 grader. Till skillnad kostar en syntetsovsäck bara hälften så mycket. Nackdelen med dun på vintern är att det lätt blir kondens som inte torkar under turen. Detta kan till viss del undvikas med hydrofobiskt dun. 

Vintersovsäcken ska ha en krage som du kan dra åt för att inte släppa in mer kall luft än nödvändig.Matlagning

Kort dragkedja minskar värmeförlust, men kan bli för varm när det börjar bli varmare.

Fleecelakan gör sovsäcken varmare, men isolerar inte lika bra i förhållande till vikt jämfört med vanlig sovsäcksisolering.

Det är inte bara sovsäcken som har betydelse for hur varm du är på natten, också vilka kläder du har på dig har stor betydelse. En del säger att man blir kallare av att ha på sig mer kläder än ett underställ. Min erfarenhet är att det inte stämmer. Jag blir alltid varmare av att sätta på mig en fleecetröja eller extra långkalsonger. Testa dig fram till vad som fungerar för dig.

På huvudet är det bekvämast med en toppluva, eventuellt en balaclava om det är kallt. En buff runt halsen kan också vara bra för att hålla halsen varm.

Fötterna är den del av kroppen där de flesta fryser mest. Dunsockor gör stor nytta. Se också till att ha ett torrt par sockor som du bara använder på natten. Har du med en dunjacka eller en tröja du inte har på överkroppen kan du ta det runt fötterna.

Detta är en kort sammanfattning av:

Sovsäck

Kläder på natten i sovsäcken

Hålla värmen på natten

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.