Kort om friluftsliv: Vindsäck


Vindsäcken kan rädda ditt liv. Se till att ta med en på nästa fjälltur. 

En vindsäck är ett måste att ta med på skidturer om man ska vara ute i några dagar. Den väger bara några hekto och gör att du får skydd mot vinden och kan överleva en storm. Den kan också ge varme till en skadad person när man väntar på att hjälpen ska komma.

Det är inte bara på grund av alla säkerhet en vindsäck börde vara med i packningen. Det är också en portabel raststuga. Den gör att du får lä när du tar lunch och får en betydligt behagligare paus.

Förvaringspåsen bör vara fastsydd i vindsäcken, då har du en sak mindre att tänka på i kraftig vind. Den bör också ha ett snöre på sig som du kan ta runt midjan så den inte blåser bort.

Vindsäck en kan användas som lämur vid raster.

Vindsäcken bör vara sydd i en färg som syns tydligt, till exempel röd.

Vindsäcken bör ha ett blixtlås högt upp så du kan titta ut. Öppningen gör också så du kan ha huvudet ute, men skydda övriga delar av kroppen mot vinden om vädret tillåter det.

Om en sida är sydd i ett tyg som andas kan man få en vindsäck som både står mot fukt och har lite kondens. Då vänder du den andande delen bort från vinden.

Lättast är att dra vindsäcken över sig och sätta sig på ryggsäcken eller pulkan. Alternativt kan man gräva en grop för fötterna. Många vindsäckar har fästen för skidorna så du kan sätta ned dem i snön och hålla ut vindsäcken.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.