Kort om friluftsliv: Vinterkläder


Många som ska ut på sina första skidturer oroar sig för hur de ska klara av att hålla värmen. Rätt rutiner är viktigt, men viktigast av allt är att man valt rätt kläder. 

Underställ av ull är bäst för de flesta. Det känns varmast om det är vått, men torkar långsamt. Syntetkläder torkar snabbt och transporterar ut fukten, men känns fuktigt. Bomull blir kallt, drar åt sig vatten och torkar långsamt. Ta med dubbla underställ så du kan välja hur mycket du ska ha på efter temperatur och aktivitet. Behövs inte dubbla lager på dagen kan det behövas i sovsäcken på natten.

För att hålla värmen på dagen fungerar en fleece- eller ulltröja bra. Nackdelen är att du måste öppna skaljackan för att sätta på dig en tröja. Dunjacka gör att du inte släpper ut onödigt med värme. Dun isolerar bättre än fleece och ull i förhållande till vikt och plats i ryggsäcken.Skidåkning i hård vind

Ytterst bör du ha ett lager som står mot fukt och vind och som inte snö kan fastna i. Tyg som är regntätt, till exempel Goretex är populärt, men sällan nödvändigt på vintern. Svett kommer ut bättre om du har bomull, men det kan regna även på vintern. Ta med regnkläder om du inte har en säker väderleksrapport för hela turen.

Det är en fördel om skalkläderna har blixtlås som gör att man kan ventilera på varma dagar. Många jackor har blixtlås under armarna, byxor har ofta blixtlås längs benen. Har du hängslen är det ett måste att kunna dra upp hela vägen upp i midjan, annars måste du ta av jackan för att kunna gå på toaletten.

Luvan är jackans viktigaste del. Den ska skydda ansikten mot vind och snö.

Mössan bör sluta tätt runt öronen och gärna ha en skärm som skyddar mot snön. Pannband ventilerar bort mycket värme, men samtidigt hålla öronen varma. Pannband är därför bra att ha som komplement till mössan för att kunna reglera temperaturen.

En halsduk håller halsen varm och hindrar värmen från att försvinna genom kragen.

Luva på vinter jacka

Luvan ska skydda huvudet mot kyla och vind. Här används den i kombination med en ansiktsmask.

På vinterturer, i alla fall december till mars, bör du ha möjlighet att täcka hela kroppen mot vinden. Glöm inte ansiktet. En mask av neopren, eller eventuelt en halsduk, skyddar nedre delen av ansiktet. Ögonen skyddas med skidglasögon. Solglasögon är också bra att ha, även om solen står lågt. Snön reflekterar ljuset så det blir betydligt starkare än om det är barmark.

Lager på lager principen gäller även för händerna. Ta med dig skalvantar i tillägg til två lager foder som kan användas utanpå varandra.

Du bör använda en tunn socka närmast foten och en tjockare utanpå för att undvika skavsår. Skor torkar inte i tält. Plastpåsar mellan sockorna gör att bara en socka blir blöt, den torkas lättare än pjäxor. Ett alternativ är att ha lös innersko som kan vara i sovsäcken över natten. På det sättet är skorna varma när du sätter på dig dem.

Om pjäxorna är kalla kan ullsulor med reflekterande lager ge dig bättre isolering mot kylan underifrån.

Denna artikel är en kort sammanfattning av:

Huvudplagg

Kläder på natten i sovsäcken

Mellanlager och värmelager

Skalbyxor

Skaljacka

Sockor

Sulor

Underställ till friluftsliv

Vantar

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.