Liggunderlag


Liggunderlag ska inte bara ge dig ett mjukt underlag att sova på. Om du fryser på nätterna, trots att du har en varm sovsäck, ska du kanske byta liggunderlag.

Senast redigerad 27 november 2018
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth och Outdoorexperten.

Viktigaste tipsen när du ska köpa liggunderlag

 • Köp ett liggunderlag som isolerar bra om du fryser på nätterna.
 • Cellplast är slitstarkt, men tunt.
 • Uppblåsbara liggunderlag är dyra och kan få punktering, men är bekväma.
 • Undvik att sitta framför elden med eller i solen med ett uppblåsbart liggunderlag.
 • Läs tester av liggunderlaget innan du köper.

 

Det finns många liggunderlag att välja på. Alla är en avvägning av olika egenskaper, framför allt vikt, pris, tjocklek, komfort, isoleringsförmåga och slitstyrka. Det är omöjligt att säga vad som är det bästa liggunderlaget. Det beror på vilken typ av turer du ger dig ut på, fysik, behov av komfort och tjocklek på plånbok. Med hjälp av tipsen på den här sidan och genom att leta efter tester av liggunderlagen har du förhoppningsvis bättre kunskap inför köpet.

Liggunderlaget är viktigt för att hålla värmen

Det är luften i isoleringen på en sovsäck som värmer och isoleringen är gjord för att kunna komprimeras. Därför värmer en sovsäck inte särskilt bra under dig. Är du kall på de kroppsdelar som ligger mot underlaget, mestadels axlar och höfter? Då är det inte en varmare sovsäck du behöver, men ett varmare liggunderlag. Friluftsliv blir inte särskilt behagligt om man sover dåligt under natten, så att välja rätt liggunderlag är viktigt för att kunna njuta av turen. Om dålig sömn förstör dina turer, antingen på grund av kyla eller obekvämt underlag kan tipsen i denna artikeln göra stor skillnad.

Pump till liggunderlag

Pumpning av liggunderlag med pump som också kan användas som vattentät packpåse.

Ska du ut på tur på vintern eller är frusen och vill ha bättre isolering kan du ta med två tunna liggunderlag istället för ett tjockt. Det är extra viktigt när du använder uppblåsbara liggunderlag eftersom det kan gå hål på dem. När det är kallt riskerar det inte bara att en hård natt, men det kan även bli kallt. Ett liggunderlag av cellplast tillsammans med ett uppblåsbart liggunderlag kommer alltid ge dig lite isolation och dämpning mot den kalla marken.

Har du inte med dig tillräckligt tjocka liggunderlag för att få bra isolering kan du lägga kläder under dig. En skaljacka isolerar inte så bra mot kylan, men är bättre en inget. Testa att lägga en förstahjälpen-filt under sovsäcken. De är lätta och man bör alltid ta med på tur.

Kom i håg att så länge du tältar på snön är underlaget kallt, även om det är sent på våren och varmt i luften.

Det är framför allt isoleringsförmågan som gör att ett liggunderlag sällan räcker för den som går på tur under stora delar av året. Ska underlaget isolera bra behövs mer isolering som ökar vikten. Två liggunderlag kan därför vara lösningen för att både få bra isolering och låg vikt.

R-värde anger liggunderlagets isoleringsförmåga

En del liggunderlagsmärken anger komforttemperatur för liggunderlagen. Precis som när man väljer sovsäck ska man inte tänka att man bara ska sova ute ned till 0°C och därmed inte behöver ett varmare liggunderlag. Det är variationer från person till person och beror också på hur varm sovsäck du har.

R-värde är ett vanligare mått på liggunderlagets isoleringsförmåga. R-värde anger hur mycket värmeenergi som tar sig genom liggunderlaget. Det finns inga standardiserade metoder för att mäta detta, men förhoppningsvis få vi se det framöver, precis som att sovsäckar har standardiserade temperaturtester.

Blanda inte i hop r-värde med u-värde. U värdet isolerar bäst när det är lågt, r-värdet isolerar bäst när det är högt. Använder du flera liggunderlag kan du addera r-värdena för liggunderlagen.

En del säger att det behövs ett r-värde på 3 för att ett liggunderlag ska vara tillräckligt varmt på vintern, andra säger fem. Jag har använt ett liggunderlag med r-värde 3 i runt -10°C utan stora problem med min Mammut Sphere UL 3-season som har komforttemperatur -7. På vintern använder jag en kombination av liggunderlag som totalt ger ett r-värde på 6. Jag är en varm person. Vad du behöver beror på fysiologi, kläder och sovsäck. Testar du att använda två liggunderlag kommer du få betydligt större flexibilitet, därmed mindre risk för att du aldrig får användning för liggunderlagen.

Läs mer om r-värde på Expeds hemsida. Fler tips om vad du ska tänka på för att vara varm på natten kan du läsa i mina artiklar om sovsäckar och vilka kläder man borde ha på natten.


Liggunderlag med högt R-värde

Liggunderlag som har r-värde på minst sex, väger under två kilo och har full ligglängd:


Hund i tält på liggunderlag

Ett cellplastunderlag riskerar inte att få punktering, du kan låta hunden ligga i tältet utan att oroa dig för att klorna ska förstöra sömnen.

Cellplast

Cellplastliggunderlag bör bestå av en mängd slutna celler. Varje cell innehåller luft som isolerar. Om cellerna inte är slutna kommer det isolera sämre och du riskerar att sjunka ned under natten, undvik därför de billigaste alternativen om du har tänkt att ägna dig åt  friluftsliv mer än någon gång per år. Man kan inte se på ett liggunderlag eller testa det i affären för att avgöra om det är slutna celler, men om det kommer från ett känt märke kan man utgå från det.

Cellplast håller länge, varken spetsiga stenar eller gnistor från lägerelden kan förstöra ett liggunderlag av cellplast, hårdhänt behandling går sällen ut över komforten eller isoleringen. Att ett hörn saknas och det är märken efter gnistor spelar ingen roll för användningen.

En del liggunderlag har tvättbräde- eller äggkartongsmönster, till exempel Z-rest och Ridgerest som jag skrivit ett test av. De håller inte lika länge som andra liggunderlag. Meningen är att kroppsvikten ska fördelas på de delar som sticker ut, vilket ska ge samma komfort till lägre vikt. Man sparar något hekto på detta, men med tiden kommer de bli tillplattade och man får ett ligunderlag som bara är några millimeter tjockt. Det är dessvärre något som sällan kommer fram när du läser ett test, få testar produkter så länge att detta visas. När mönstret har slutat ge effekt kan det användas under ett annat liggunderlag på vintern för att få bättre isolering mot snön.

Det är inte så praktiskt att använda ett underlag med struktur på vintern överst eftersom det lätt samlas snö i fördjupningarna. Det jag anser är mest behagligt är vilket fall somhelst att ha ett liggunderlag av cellplast underst med ett uppblåsbart över.

Cellplastliggunderlag kan inte komprimeras och tar ganska stor plats, så räkna med att du behöver spänna liggunderlaget utanpå ryggsäcken.

Jag ansåg länge att de bästa liggunderlagen var de av cellplast eftersom de höll bra. Jag kände inget behov av att ha mjukare under mig. Så började jag vakna och  ha ont i axel och höft. Jag vet inte om det var åldern, jag hade trots allt passerat 30, eller om jag vände mig mindre i sömnen. Jag gick då över till betydligt tjockare liggunderlag.

Uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag består ibland av två lufttäta tyger med skumgummi mellan som håller ihop underlaget, ser till att det inte blir en ballong när man blåser upp det och för att hålla värmen. Andra liggunderlag består av flera cylindrar som sitter ihop, ofta isolerade med dun eller andra material som används i sovsäckar.

Det bästa med uppblåsbara liggunderlag är att de är tjocka. Det gör att man ligger betydligt mjukare, jag slutade vakna med smärta i de kroppsdelar jag haft mest vikt på. Hur mjukt det ska vara reglerar man lätt genom att blåsa upp dem mer eller släppa ut luft.

Uppblåsbara liggunderlag blir inte bara bekvämare genom att de är mjukare än cellplast, de jämnar också ut ojämnheter på marken. Du behöver inte vara lika noga med att underlaget behöver vara jämnt, du kan sova bra med en liten rot i ryggen om du inte är en prinsessa.

En annan fördel att de kan komprimeras. Det är speciellt praktiskt när man inte kan spänna liggunderlaget utanpå säcken eller reser med trånga tåg eller små bilar. Väljer du ett av cellplast måste du räkna med att det måste spännas utanpå ryggsäcken, ett uppblåsbart kan få plats i ytterfacket på ryggsäcken.

Under de senaste åren har utbudet ökat kraftigt, så det ska inte vara något större problem att hitta ett som ska passa. Nya material har de sista åren gjort att de uppblåsbara liggunderlagen kommit nästan ned i samma viktklass som de av cellplast, trots att de är betydligt tjockare, till exempel väger Exped SynMat Hyperlite M drygt tre hekto, men är 7 centimeter tjockt. Vill man ha ett bekvämare alternativ hittar man Exped Synmat Mega som är tolv centimeter tjockt och bara väger drygt ett kilo. Det var vikter man knappt kunde drömma om när Therm-A-Rest var dominerande på marknaden på 90-talet.

Det är två saker du måste se upp med när du köper uppblåsbart liggunderlag. Det ena är att de kan vara hala. Att vakna av att man ligger på tältgolvet är speciellt irriterande när det är fuktigt. Det andra du måste se upp med är att de kan låta en del när du rör dig. Bägge dessa saker får du ett intryck av om det är ett stort problem om du läser tester innan du köper.


Tjocka och lätta liggunderlag

Exempel på liggunderlag som är minst nio centimeter tjocka och och är lätta, väger högst 500 gram.


Nackdelar med uppblåsbara liggunderlag

Cellplast blir allt ovanligare och enda argumentet för att välja bort uppblåsbara liggunderlag är slitstyrkan och pris. Det jag saknar mest på turer då jag bara har med ett uppblåsbart liggunderlag är att ha något bekvämt att sitta på framför elden på kvällen. Det jag saknar minst från tiden då jag alltid använde cellplast är att ha ett tjockt liggunderlag spänt utanpå ryggsäcken när jag ska resa med överfyllda tåg.

Therma A Rest liggunderlagHar man uppblåsbart liggunderlag får man räkna med att det en och annan gång går hål på det. Det är inte så stort problem om du tältar på mjuk mossa en varm sommarnatt, att ligga direkt på marken kan då vara behagligare än på liggunderlaget. Problemet är större om du tältar på klippor, ojämnt underlag eller på vintern. Ibland är reparationssats något som man får med liggunderlaget. Ett superlim fungerar i många fall lika bra när det man fick med tagit slut, men torktiden är ofta längre. Kom i håg att limmet ska också torka kalla vinterkvällar. Läs mer om att reparera uppblåsbart liggunderlag i en egen artikel.

Ett annat problem med uppblåsbara liggunderlag är att de kan gå sönder på grund av övertryck om de blir varmare än när du blåste upp dem. Det kan ske om de ligger i solen eller vid en eld. Håll liggunderlaget på avstånd från elden, även gnistor kan förstöra det.

Jag har de sista åren använt liggunderlag som är sju centimeter tjocka (tidigare Exped Synmat 7 UL M, numera Exped SynMat Hyperligt M). Det är mer än tillräckligt tjockt för att jag inte ska komma åt marken när jag ligger. Det jämnar ut många av markens hål och tuvor som kunde förstöra nattsömnen när jag använde liggunderlag av cellplast. En nackdel med så tjocka liggunderlag är att kudden lätt ramlar av, men det löser man enkelt med att lägga något vid huvudänden som stoppar kudden.

Uppblåsbara liggunderlag skiljer mer i kvalitet än liggunderlag av cellplast. Det är därför ännu viktigare att du läser tester av de du tänker på att köpa för att kunna göra ett bra köp.

Pump till liggunderlaget

En del uppblåsbara liggunderlag blåser man upp med munnen, andra har en pump. En del pumpar har dålig effektivitet och ger dig extra vikt i packningen. Andra är integrerat i utrustning du kanske vilket fall som helst har med dig, till exempel en vattentät packpåse. En del liggunderlagstillverkare har kuddar som även kan användas som pumpar, bland annat Exped.

Fördelen med en pump är att man slipper få in fukt i liggunderlaget som är svårt att få ut. Man slipper dessutom blåsa ut stora mängder luft som kan vara jobbigt, även om man lär sig hålla ett tempo som är behagligt. Det märks tydligast på vintern då fukten fryser till is. I tillägg till att det blir styvt kommer isoleringen bli sämre. Problemet är inte helt borta på sommaren. Det är svårt att torka insidan av ett liggunderlag och med tiden kan det bildas mögel, även om du häller ut fukten.


Lätta uppblåsbara liggunderlag

Exempel på uppblåsbara, lätta liggunderlag (under 350 gram) som är full ligglängd:


Renskinn

Renskinn är för en del det som ger bäst vildmarkskänsla, speciellt på vintern. Problemet med renskinn är att det, till skillnad från liggunderlag, tappar hår. Jag bodde vid ett tillfälle tolv nätter med två andra i ett tält då alla hade renskinn. De hade förvarats lite väl fuktigt under det senaste halvåret. Man fick hår överallt. I kläderna, i sovsäcken, i ryggsäcken, till och med i bränslepumpen hittade jag ett renhår en månad senare. Man var tvungen att plocka bort hår ur koppen när man drack, men försiktigt eftersom det annars bara kom ned mer i koppen från vantar, ärmar eller mössa från rörelsen.

Eftersom det skulle ta för lång tid att plocka bort renhåret från kläderna när jag kom hem tänkte jag att det fick försvinna med tiden. Jag tvättade alla kläderna, dessvärre med andra kläder. Det fick följden att allt jag tvättade den dagen fick renhår på sig. Jag upplever det som att ett renskinn värmer lika bra som ett liggunderlag av cellplast, även om det är betydligt tunnare. För att kunna packa skinnet lättare bör man skära till det så det inte är bredare än ett liggunderlag.

Test av liggunderlag

När du hittat ett liggunderlag är det viktigt att läsa tester. Det som kan verka som det bästa liggunderlaget när du läser specifikationerna kan efter kort tids användning visa sig vara ett dåligt val. Sök på ”test” eller ”review” och namnet på liggunderlaget. En del affärer låter kunderna skriva tester på deras hemsidor, bland annat Outnorth.  Går det lätt hål på liggunderlaget? Är det obekvämt? Låter det så fort man rör sig? Är ventilerna svåra att använda? Risken är större att du kan svara ja på dessa frågor efter några få nätter om du bara sett på produktspecifikation, inte valt ett liggunderlag som är bäst i test.

Om många har skrivit tester av liggunderlaget kommer du antagligen hitta både positiva och negativa kommentarer, men du kommer få en uppfattning av om det är ett bra liggunderlag. Man kan alltid hitta någon som råkat få punktering på liggunderlaget och skriver därför ett negativt test. Man kan alltid hitta någon som ger bästa betyg i ett test efter några få nätter. Lita mer på de som skriver tester för välkända tidningar än sidor där vem som helst kan skriva om sina erfarenheter.

Översikt över tester av liggunderlag

Exped Synmat 7 UL

Jag använde i flera år Exped Synmat 7 UL fram till dess att jag låg på det i solen en alltför varm höstdag. Du hittar mitt test av Synmat här.

Exped Synmat Hyperlite

När jag skulle ersätta min Exped Synmat föll valet på det något lättare Exped Sunmat Hyperlite. Mina erfarenheter från turer året runt kan du läsa här.

Therm-A-Rest RidgerestTherm-A-Rest Ridgerest

Jag har i många år använt Therm-A-Rest Ridgerest som är en klassiker för den som vill spara vikt på ett liggunderlag av cellplast.

Exped Synmat 7 LW

Tycker du att liggunderlagen är för små på alla ledder? Då är kanske Exped Synmat 9 LW ett liggunderlag för dig. 9 betyder att det är nio centimeter tjockt. L betyder att det är extra långt. W betyder att det är extra brett. Här hittar du ett test av liggunderlaget.

Klymit Inertia X-frame

Är du en extrem lättviktspackare? Då kanske Klymit Inertia X-frame något för dig. Det ger dig bara liggunderlag där det behövs mest. Är det bekvämt? Nja. Läs testet på Jogg.se.

Insulated Traverse Core

Tycker du att alla tjocka, lätta liggunderlag är dyra? Det finns budgettvarianter, bland annat Insulated Traverse Core. Är de lika bra som dyrare från Exped, Therm-A-Rest och andra ”kvalitetsproducenter”? Han som testat det på den här bloggen planerar att lägga mer pengar på nästa liggunderlag.

Therm-A-Rest NeoAir Xlite

NeoAir från Therm-A-Rest är ett av de populärare liggunderlagen på maknaden. Du hittar ett test av det på den här bloggen.

Scouterna test av flera liggunderlag

En scoutpatrull gav sig ut på hajk med olika liggunderlag. Vilket liggunderlag hade den som sov bäst? Det får du svar på här.

Checklista när du ska köpa liggunderlag

Efter att ha läst den här artikeln kanske det känns som alltför mycket att se efter när du ska köpa liggunderlag. Här kommer därför en checklista så du kan bocka av att du har tagit rätt på det du behöver veta.

 • Är det bekvämt att ligga på?
 • Är liggunderlaget tillräckligt tjockt?
 • Hur mycket väger det?
 • Är liggunderlaget hållbart, eller har många klagat på att det är ofta får punktering?
 • Är liggunderlaget halt att ligga på?
 • Låter det när du rör dig?
 • Vilket r värde har liggunderlaget?

Liggunderlag jag använder

Jag har i några år använt Exped SynMat 7 UL M året runt. På vintern har jag ett gammalt Thermarest Ridgerest för att få bättre isolering. Numera använder jag Exped SynMat Hyperlite M som är lättare än 7 UL M, men smalare. Tar jag en kort tur och ska sitta framför en brasa använder jag ett vanligt liggunderlag av cellplast.

Andra artiklar som gör att du sover bra på turen:

Sovsäck

Test av Mammut Sphere Down 3-Season

Kläder på natten i sovsäcken