Limma stighudar


Klistret som fäster stighudarna vid skidorna blir förr eller senare så dåligt att stighudarna lossnar, limmet måste därför bytas ut någon gång i bland. I denna artikel får du tips på hur du limmar om dina stighudar.

Klistret som sitter på stighudarna när man köper dem sitter oftast betydligt längre än det man själv sätter på, det håller oftast minst en säsong, även för den mest friluftsintresserade. Tar man bara några få turer varje säsong håller det flera år. När klistret blivit dåligt, antingen på grund av fukt eller smuts, måste de limmas om. Ibland räcker det med att bara limma om där det släpper, men ofta behöver man limma hela stighudarna. Eftersom limmet sällan försvinner, det torkar och det fastnar damm, så bör man ta bort det gamla klistret. Det finns olika sätt att göra detta på. En del föredrar att spreja vallaborttagningsmedel på klistret och skrapa bort. Jag upplever detta som mer tidskrävande än att värma bort klistret. Lägg ett tygstycke över klistret, ett gammalt lakan fungerar bra, och värm med ett strykjärn. Använd ett strykjärn som bara används till vallning och stighudar eller ha ett bakplåtspapper mellan strykjärnet och tyget. Klistret kommer då tränga in i tyget och lossna från stighuden när du drar bort tyget. När du har tagit bort klistret stryker du ut ett jämnt lager med stighudsklister. Stighudsklister luktar en del så man bör ha god ventilation. Det hjälper att värm tuben för att klistret ska bli mer lättflytande. Låt stighudarna ligga i ett rum utan alltför mycket damm över natten innan du klistrar ihop dem.

Limma stighudarFör att klistret ska hålla så länge som möjligt är det en del att tänka på. Se till att hålla dem torra, torka dem så fort som möjligt. Ta på klistret med händerna så lite som möjligt och dra bort snön från undersidan av skidorna med en vante innan du sätter stighudarna på skidorna. Använder du handen kommer snön att smälta och försämra klistret. Efter användning viker man ihop dem med klistersidorna mot varandra för att undvika att damm fastnar på klistret, och torka dem när du får möjlighet. Eller ännu hellre: Spara plastremsorna som följer med stighudarna när du köper dem och klistrar fast stighudarna på dem.

För att minska fukten som tränger in i stighudarna kan det vara bra att ha på vax på den håriga sidan. Detta förbättrar också glidet. Det finns särskilt stighudsvax, men grönlandsvax som finns på en del friluftsbutiker fungerar bra; en förpackning räcker i en evighet. Du har på vaxet genom att dra det över håret i rumstemperatur. Har stighudarna börjat släppa lite kan du under turen tejpa fast dem där de lossnat. Det är mycket viktigt att du tejpar genast. Har först en centimeter lossnat längst bak tar det inte lång tid innan den ligger löst i snön. Det kan vara en bra idé att ha ett extra par stighudar med sig på längre turer, i alla fall om man drar pulka eller har en del branta backar. Om du inte får användning för dem så kommer du i alla fall slippa oroa dig för att dra en tung pulka uppför branta backar med enbart armstyrka. Du behöver inte fundera på hur många gånger ytterligare du kan använda stighudarna innan de lossnar helt. Det kan ofta verka som om klistret är dåligt när man klistrat i hop stighudarna eftersom de lossnar från varandra, men de har ibland lång tid kvar innan de behöver limmas om man bara trycker fast dem ordentligt. Andra gånger lossnar de nästan utan förvarning.

Läs mer i min artikel om stighudar.