Makrooptik 2: Makroobjektiv


Makroobjektiv är en relativt dyr lösning, men ger god bildkvalitet om man lägger tillräckligt mycket penger på det. En annan nackdel är vikten, eftersom man måste ta med sig ännu ett objektiv, inte bara ett litet tillbehör.

Senast redigerad 25 januari 2017

Makroobjektiv har fast brännvidd och kan ibland ha stora bländaröppningar. De flesta förstorar 1:1, vill man ha större avbildningsskala kan man kombinera makroobjektivet med till exempel mellanring eller närbildslins. Canon är en av få producenter med objektiv som förstorar mer än 1:1: MP-E65 förstorar upp till 5:1, men med detta objektivet kan man inte fokusera på långa avstånd. De flesta andra makroobjektiv fungerar utmärkt till att fotografera även på långt avstånd, så man ska inte bara se det som ett makroobjektiv, men ett fast objektiv som är bra till makro.

Makroobjektiv har ofta en brännvidd på mellan 50 och 200 mm. Lång brännvidd kan göra så man få svårt att hitta motivet i sökaren. Problemet blir större med motiv som flyger runt. På en annan sida kommer du lättare skrämma fjärilar och andra insekter om du använder makroobjektiv med korta brännvidder på grund av att du måste

Bildstabilisering på makroobjektiv

MakrobjektivEn del makroobjektiv har bildstabilisering, men den har en stor begränsning. Bildstabilisering kan korrigera för rörelser i två dimensioner (upp-ned och höger-vänster), men kameran kan också röra sig fram och tillbaka under exponeringen. Det har liten betydelse att kameran rör sig någon millimeter fram eller tillbaka om man mäter skärpedjupet i decimeter eller meter, men när skärpedjupet bara är någon millimeter har det stor betydelse för hur skarp bilden blir. Bildstabiliseringen blir därför inte lika effektiv vid makrofotografering.

Priset för ett billigt makroobjektiv ligger på några få tusen kronor, de dyraste ligger på runt 15 000 kronor.

Läs om andra sätt att förstora motivet i Makrooptik 1: Översikt.

 

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.