Makrooptik 1: Översikt


Något som alla fotografer som är intresserade av makrofotografering har frågat sig många gånger är hur kommer man närmare. Det finns många tillbehör du köpa till kameran som förstorar små saker. Här får du en översikt.

Det som är bra med makrofotografering är att det inte nödvändigtvis kräver dyr utrustning. Flera av alternativen i tabellen under kostar mindre än tusen kronor. När jag ger fototips på denna sida utgår jag ifrån att du har en systemkamera, men närbildslins kan även användas på kompaktkamera om man har filtergängor. Har du en kompaktkamera ska du inte misströsta, många digitala kompaktkameror tar dig utan tillbehör närmare motivet än systemkameror med makrotilbehör.

Lång eller kort bränndvidd vid makrofotografering

När man bestämmer vilken teknik man ska använda för att öka förstoringen kan det vara bra att bestämma sig för om man ska satsa på lång eller kort brännvidd. En del insekter är skygga och om du närmar dig med ett objektiv skrämmer du bort dem. Även om du fotograferar stillastående motiv kan det vara en fördel med lång brännvidd, om du måste vara nära motivet finns det risk att din skugga kommer med på bild. Detta är specielt något att tänka på om du har blixtar eller annan extrautrustning monterat på kamera och objektiv. Ännu en fördel med långa brännvidder är att bakgrunden blir lugnare eftersom du inte får med lika mycket störande fläckar. Detta är inte bara en fördel, ibland kan en bakgrund med variation vara en fördel. Fördelen med korta brännvidder är att det är lättare att hitta motivet. När skärpedjupet blir kort och motivet kanske förflyttar sig är det inte alltid lätt att hitta rätt genom sökaren. Kort brännvidd blir därmed lättare att jobba med.

Jag använderfoto-fotoutrustning-optik-oversikt_over_makroutrustning

För att komma riktigt nära motivet vid makrofotografering använder jag makroobjektivet Canon MP-E65. Det har en förstoring på mellan 1:1 och 5:1. För makrobilder med mindre förstoring har jag en mellanring på 25 mm från Canon som jag sätter på mitt 70-200 mm objektiv med bildstabilisering. Tidigare använde jag en närbildslins till mitt Sigma 18-200 mm. Jag har inte testat de andra metoderna som jag nämner för att få de små sakerna i naturen större på bild. Fördelar och nackdelar är istället sammanställningar av vad andra skriver och mina tankar om varför jag inte valt andra alternativ.

När jag köpte närbildslinsen för många år sedan ansåg jag att den gav tillräckligt god skärpa. Jag ansåg också att det var en fördel att använda en metod som var mest effektiv på teleobjektiv eftersom man inte skrämmer insekter lika lätt. När jag bytte objektiv till 70-200 mm som har större diameter gav närbildslinsen alltför dålig kvalitet, därför såg jag efter andra alternativ. Jag anser att mellanringar är det absolut bästa metoden för de flesta: smidig, enkel, låg vikt, ingen förlust av kvalitet annat än att man förlorar ljus och inte alltför dyr. Vill man ha bättre avbildningsskala med teleobjektiv är det bättre att köpa en till mellanring. Fotograferar man ofta makro och vill komma mycket nära anser jag att ett makroobjektiv och mellanringar är det bästa.

MakroutrustningFördelarNackdelarPris (kr)
MakroobjektivEnkelt att använda
Bra kvalitet
Dyrt
Tungt
2 500 – 15 000
MellanringLätt
Inte allt för dyrt
Bra bildkvalitet
Förlorar ljus800 – 2 000
NärbildslinsLätt
Ger bra effekt med långa brännvidder
Försämrad bildkvalitet200 – 2 000
TelekonverterKan användas vid annan fotografering
Ökar brännvidden
Ökar brännvidden
Försämrad bildkvalitet
Största bländaröppningen blir mindre
1 400 – 5 000
OmvändningsringBillig
Lätt
Känslig del av objektivet blir utsatt
Förlorar automatiken om man inte har dyr ring
100 – 3 000
Sammankopplade objektivBillig
Lätt
Dålig kvalitet
Känslig del av objektivet blir utsatt
100 – 300