Makrooptik 3: Mellanringar


Mellanringar är ett bra och billigt val av makrooptik som passar de flesta fotografer. För någon tusenlapp kan ett vanligt objektiv få betydligt bättre makroegenskaper.

Mellanringar är ett billigare och lättare alternativ än makroobjektiv. En mellanring gör att avståndet mellan sensorn och objektivet blir längre, därmed kan man fokusera närmare. Man kan sätta flera mellanringar utanför varandra och därmed få ännu bättre möjligheter att ta närbilder. Effekten blir störst om man har ett vidvinkelobjektiv, men är brännvidden för kort kan fokusplanet hamna mellan första linsen på objektivet och sensorn och därmed göra det omöjligt att ta bilder i fokus. Ett annat problem med för många mellanringar, specielt om de har låg kvalitet, är att objektivet blir för tungt så det blir en liten böj i skarvarna mellan ringarna.

En stor fördel med mellanringar är att de är just vad de heter, ringar som sitter mellan. De har inga linser som ska bryta ljuset och därmed blir det ingen förlust av bildkvalitet. Däremot förlorar man ljus och man kan vara tvungen att välja exponeringsinställningar som ger sämre kvalitet än om man inte haft en mellanring.

Mellanring

Sätter man på en mellanring upptäcker man snabbt att fokuseringsringen på objektivet inte ger så stor effekt. Har du mellanring på ett fast objektiv kan det vara lättare att flytta kameran fram och tillbaka för att göra fokusens grovinställningar. Har du ett zoomobjektiv kan du utnyttja att det blir större effekt att sätta en mellanring på ett objektiv med kort brännvidd och fokusera med zoomringen

En variant av mellanringar är att använda en bälg mellan kamera och objektiv. Detta gör att man kan ändra avståndet steglöst. Jag har inte testat denna metod själv, men mellanringar är lättare att packa, inte minst i en liten kameraväska, och många som använder bälg anser att det är omständigt att använda i fält.

Pris för mellanringar

Man får ett sett med flera mellanringar för runt tusen kronor om man köper till exempel Dörr eller Meike. För samma pris får du en mellanring från Canon. Som jag nämnt tidigare sitter objektivet inte nödvändigtvis på lika bra om du har mellanringar av låg kvalitet. En annan nackdel är att man förlorar kommunikationen mellan kamera och objektiv. Det gör att bländare och bildstabilisering kanske inte fungerar om du inte köper mellanring av samma märke som kameran. Detta måste du undersöka innan du köper. Jag som har objektiv med bildstabilisering valde att köpa mellanringar från Canon för att också ha bildstabilisering med mellanring monterad.

Läs om andra sätt att förstora motivet i Makrooptik 1: Översikt.