Musik till bildspel


Musiken är lika viktig som bilderna för att bildspelet ska bli bra. Välj därför musik med omsorg.

Innan du väljer musikk och börjar redigera bilderna till et bildspel bör du tänka på vilken stämning du vill skapa. Musiken man väljer är minst lika viktig som bilderna för att förmedla den rätta stämningen. Att välja partylåten som spelas mest på radion just nu blir inte nödvendigtvis så lyckat till naturbilder, om det inte är en utomhusfest som är temat. Man bör ha samma mål som komponister som gör filmmusik: Om tittaren inte tänker på att det är musik har man valt rätt. Musikens viktigaste uppgift är att förstärka stämningen i bildspelet.

Trots att man ska ha som mål att tittaren inte tänker på musiken bör man se till så man väljer musik som är så bra att man kan lyssna bara på den utan bilderna. För det första blir bildspelet mer intressant om både bilder och musik inte är beroende av varandra för att fånga tittarens intresse. För det andra kommer du lyssna på musiken om och om igen när du gör bildspelet, så om du tröttnar på musiken snabbt blir arbetet tråkigt.

foto-bildspel-musik_till_bildspel-gravmaskin

Se till att lyssna igenom musiken nogrant innan du börjar använda . Lägg märke till var det är stora ändringar. Är musiken verkligen bra genom hela stycket? Ändras den till att förmedla en helt annan stämning än vad du tänkt? Är musiken tillräckligt lång? Om musiken er för kort kan man bli tvungen att tona ut musiken som spelas först och tona in en ny melodi, eller den samma melodin, men lite tidigare på i stycket. Det kan vara en utmaning att få musiken att glida in i varandra på ett naturligt sätt. Kom ihåg att se till att ha rättigheterna till musiken. Du kan använda det mesta om du bara visar bildspelet till nära vänner, men ska det läggas ut på internett blir det genast ett mindre urval. Sök på ”Royalty free musik” så hittar du en del.

Fler tips hittar du i mina andra artiklar om Bildspel.

 

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.