Makrooptik 6: Omvändningsring


En omvändningsring ger dig möjlighet att sätta objektivet bak och fram, det ger ett närsynt objektiv till en låg kostnad, men utsätter delar på objektivet för väder och vind som inte är gjorda för att vara oskyddade.

En omvändningsring gör så du kan montera objektivet bakvänt på kameran. Detta ger samma effekt som en mellanring, störst skillnad på hur nära du kan fokusera får du därmed med vidvinkelobjektiv. En omvändningsring som bara ska göra att du kan montera objektivet bak och fram är billig, men kamera och objektiv mister möjligheten att kommunicera med varandra. Om du har en kamera där du kan ställa in bländaren manuelt, som inte är så vanligt i dag, är detta inte något stort problem. De flesta kameror som säljs i dag måste ha möjlighet att skicka information till objektivet om vilken bländaröppning som ska väljas. Omvändningsringar som har den funktionen är så dyra att man lika gärna kan köpa mellanringar istället. För de flesta är därför inte omvändningsring ett alternativ som är värt att satsa på.

Baksidan av ett objektiv

Denna delen av objektivet är inte gjord för att utsättas för fukt och damm.

En stor nackdel med att montera objektivet bak och fram är att objektivet inte är anpassat till det. Kontakerna riskerar att korrodera när de utsätts för fukt och därmed kan de inte skicka signaler mellan kamera och objektiv. Det problemet kan ordnas gjenom att man putsar kontakterna. Ett större problem med att vända objektivet bak och fram är linsen som i vanliga fall sitter närmast kameran. Den har en ömtålig yta som hindrar reflexer. Utan denna riskerar ljus, när objektivet är rättvänt, att studsa på sensorn tillbaka till objektivet och studsa tillbaka till sensorn och göra så ljusa föremål visas på flera platser i bilden. Om objektivet sitter bakvänt kommer du få betydligt mer smuts på denna yta, som därmed kan nötas bort när du rengör.

Läs om andra sätt att förstora motivet i Makrooptik 1: Översikt.