På tur med pulka


Att gå på tur med en pulka är något helt annat än att gå på tur med en tung ryggsäck. I bra terräng och före blir det betydligt lättare, men det kan också bli betydligt tyngre när man sjunker ned djupt i snön eller motsatt, om det inte är någon snö.

Bästa tipsen om att gå på tur med pulka

  • På bra före är det mindre ansträngande att åka skidor med pulka än ryggsäck.
  • Man får plats med mycket utrustning i en pulka, men tyngdpunkten får inte bli för hög.
  • Ett tältlag kan klara sig på en pulka, men det blir stora skillnader i tempo och pulkan kommer välta oftare.
  • Stighudar är ett måste.

Pulka eller ryggsäck

Pulka
Ägnar man sig åt friluftsliv på vintern öppnar en pulka möjligheter för längre turer. Många upplever en ryggsäck för en veckas vintertur som alltför tung att ha på ryggen. Pulkan gör att man slipper att ryggen trycks ihop eller slits på andra sätt, och på bra underlag kan det kännas som om vikten på pulkan inte har någon betydelse. Pulkan rymmer dessutom betydligt mer än en ryggsäck.

Med en pulka kan man bara stanna och vila, man slipper av ryggsäcken. Framför allt slipper man ta på den på ryggen igen när rasten är slut. Att ta på en tung ryggsäck när man har skidor och det är lössnö kan vara så svårt och jobbigt så man inte orkar ta den av vid raster. Om man blir tvungen att ta av sig skidorna och gå på hård snö eller vägar är det betydligt lättare att på ett smidigt sätt lägga skidorna på pulkan än att spänna dem på ryggsäcken. Det var fördelarna. Nu till nackdelarna.

En pulka är svårare att transportera när man inte kan dra den. Även om en ryggsäck kan kännas för tung att ha på en tur, så är den betydligt lättare att ta med när man reser än en pulka på samma vikt. Att bära en pulka fullpackad för tur blir ofta alltför tungt när du ska på och av tåg och bussar. Det kan därför vara bra att ta packningen i en ryggsäck som du sedan lägger i pulkan när du startarturen. På våren kan det bli mycket vandring mellan snöfläckarna. En tung ryggsäck gör att man lättare kommer mellan fläckarna än om man har pulka, särskilt om det är stenigt. Är det mjukt underlag kan man vilket fall som helst dra pulkan, men det blir tyngre än genom snö.

Är man på tur med pulka blir stighudar ett måste. Ytterligare en situation som kan göra att det kan vara lättare med ryggsäck är i djup lössnö. I djup snö gör pulkan ett betydligt bredare spår än skidorna, vilket blir tungt för den som drar. När du ramlar blir det något annat. Att ta sig upp på benen med tung packning i lössnö med skidor och stavar är inte alltid så lätt.

Hur mycket kan man ha i en pulka

Skidåkning

När det gäller volym är det möjligt att ha ganska mycket i pulkan, det är nämligen lätt att packa på höjden. Problemet är att den lättare välter om tyngdpunkten hamnar högt. Ska du gå på tur utanför skidleder är det därför bra att inte ha en pulka som är alltför liten. När det gäller vikt är det svårare att ge ett enkelt svar på hur mycket man kan ha med sig.

Skillnaden mellan hur lätt det är att dra en pulka i olika förhållanden är betydligt större än för en ryggsäck. Går du över hård, vindpackad snö eller det kanske till och med är nedförsbacke är det inget problem att dra tunga pulkor. Ska du upp för en backe och sjunker ned en del i snön blir det något helt annat. Det är inte bara att ta en fullastad pulka i armarna och ställa sig på en våg för att få vikten, den är ofta alltför tung för det. Därför vet jag sällan hur tung pulkan faktiskt är när jag ger mig ut på tur. Enda gången jag faktiskt vägt en pulka vägde den 60 kg. Ska jag ge mig på en jämförelse med en ryggsäck med hur tungt det var skulle jag nog säga att det var som att bära en 30 kg ryggsäck.

Hur många pulkor?

Frågan man bör ställa sig om man är två eller flera personer som ska ut är hur många pulkor man ska ta med sig. Det är inte lika naturligt att svara att man ska ha en var som om man frågar samma sak om ryggsäckar på sommaren. Pulkor är dyra, men de rymmer mycket. Ofta kan man klara sig på en pulka på ett tältlag om de som inte har pulka har varsin ryggsäck med sin personliga utrustning. Detta gör att det blir mer naturligt att man samarbetar för att komma fram. Är det en brant backe eller en lång dagsetapp spänner man en till framför pulkan för att hjälpa till. I lössnö är det den som har pulka som går sist för att ha spår att gå i. Om det finns risk att pulkan välter kan en med ryggsäck gå sist och vända upp den.

Pulka på barmark

Om det ser ut så här är det lättare att använda ryggsäck.

Med en pulka håller man inte samma tempo som en person med ryggsäck, särskilt om den som har pulka använder långa stighudar. Med korta stighdar under fästytan blir detta problem mindre, se mer om detta i artikeln om stighudar. Med två pulkor minskar risken att den enda som man har välter eftersom tyngdpunkten hamnar längre ned, och det blir lättare i uppförsbackar. Den sjunker dessutom inte lika långt ned i lössnö.

Behovet för att ha en person utan pulka som hjälper till när det behövs minskar därmed. Min erfarenhet säger detta om man är två personer och funderar på om man ska ha en eller två pulkor: Är en person mer vältränad än den andra är det naturligt att den ena har en pulka och den andra har en ryggsäck med sina personliga saker. Är man två personer som är lika bra tränade bör man ta med två pulkor om man vilket fall som helst har två, men man klarar sig bra med en pulka.

Dagstursäck och pulka

Med en pulka kan det vara praktiskt med en dagsturryggsäck med det som man behöver under dagen. Att spänna loss pulkan, åka tillbaka och öppna den kan kännas för omständigt när man bara ska dricka lite. Ryggsäcken bör inte ha ett ordentligt avbärarbälte med stoppning, utan bara en midjerem. Med sele under kan det bli för tjockt om det är stoppning. Fjellpulken säljer en ryggsäck med en inbygd sele som kan vara mycket praktisk. Den är bara på 20 liter, men man behöver bara det mest nödvändiga i den eftersom det mesta ligger i pulkan.

Skidåkning

Pulkans hållbarhet

En fråga alla som har gått med pulka när det varit en del barmark har ställt sig är hur mycket den tål. Svaret är: Ganska mycket. Du ska vara mycket oförsiktig, ha otur eller ägna dig mycket åt friluftsliv för att behöva köpa en ny pulka med det första. Ofta har de medar på undersidan som kan bytas ut om de blir slitna. Jag brukar tänka att pulkan är köpt för att användas, så om det blir en och annan repa så är inte det hela världen, men det får inte gå till en överdrift.

 

I denna artikel har jag skrivit om hur det är att vara på tur med pulka. I min artikel Köpa pulka skriver jag om vad du ska tänka på när du köper en pulka.

Andra artiklar om transport av utrustning

Köpa pulka

Ryggsäck till tälttur

Dagstursäck