Filter: Polarisationsfilter


Polarisationsfilter är en mycket viktig del av utrustning för en naturfotograf en solig dag. Himlen blir blåare och färger kommer fram i växtligheten.

Senast uppdaterad 24 februari 2018
Sidan innehåller annonslänkar för Amazon

När ljus träffar en yta reflekteras en del av ljuset. Det kan i en del tillfällen vara bra, andra gånger blir bilden bättre utan reflexionen. Det kan till exempel vara om det är spegling i en vattenyta, men du vill ha med botten. Det kan också vara i motljus, även om du inte ser reflexer kan färgerna försvinna.Ett polarisationsfilter tar bort en del av reflexionen så botten syns och färgerna kommer fram, nyttan är störst för landskapsfotografer under soliga dagar i motljus. Det kan vara mycket reflexioner på blad när solen ligger på, gröna blad kan nästan bli vita, men man måste se upp, ett polarisationsfilter kan ge för stor mättnad i bilden och för blå och mörk himmel.

Man kan variera effekten på ett polarisationsfilter genom att vrida på det. Om du först har för stor effekt när du sätter på filtrer och sedan vinklar det 90 grader kommer du nästan förlora all effekt. Har man filtret i en filterhållare är polarisationsfiltrer ofta runt så man kan vrida på det utan att vrida på alla filter man har i hållaren. Om man köper ett polarisationsfilter som man monterar direkt på objektivet kan man ofta vrida på glasskivan utan att behöva skruva loss det ur gängorna.

Effekten är inte jämn över hela bilden eftersom effekten blir större när ljuset kommer in från sidan. Med ett teleobjektiv syns denna ojämnhet inte så tydligt, men med ett vidvinkelobjektiv blir delar av himlen mörkare. Ett annat problem med polarisationsfilter är att de är mörka, det blir som att sätta solglasögan framför objektivet. Du måste räkna med att öka ett till två exponeringssteg, hur många steg avgörs av hur stor effekt du ska ha. Därför bör du inte ha filtret på hela tiden, men sätta på det när det behövs.

Priset för ett polarisationsfilter är ofta högre än för andra filter, ett filter som man skrivar på kostar från några hundra kronor. Till en filterhållare måste man räkna med över 600 kronor.

Landskapsbild en solig dag utan polarisationsfilter.

Landskapsbild en solig dag utan polarisationsfilter.

Landskapsbild en solig dag med polarisationsfilter.

Landskapsbild en solig dag med polarisationsfilter.