Program och dator till bildspel


Bildspelet kan du sätta ihop i ett videoredigeringsprogram, du behöver inte köpa det mest avancerade programet, det är vilket fall som helst få funktioner de flesta fotografer använder. I tillägg behöver du en dator som är tillräckligt kraftfull.

Program

Windows movie maker är ett enkelt och gratis program som kan vara bra att starta med, men är inte lika lätt att jobba med som de man måste betala för. Jag använder Premiere Elements från Adobe. Jag har också använt Pinnacle Studio, men det har jag dålig erfarenhet med på grund av många buggar och det var långsamt. Alla programmen som jag nämnt är anpassade för att redigera video, men kan man redigera video kan man ocskå använda dem för att redigera bildspel. Programmet behöver inte särskilt många funktioner om du bara ska använda det till bildspel. Jag använder inte så många fler funktioner än fyra spår (ett eller två till ljud, ett till bilderna och ett till texter), de enklaste övergångarna (tona och tona via svart eller vitt), panorera och zoom, tona ut och in musik och klippa musik. Det är nästan allt jag använder till bildspel. Dessvärre betyder det inte att de billigaste programen som har de funktionerna är lika bra som de dyrare. Ett billigt program är ofta gjort för att det ska vara lätt att lära sig. Ett dyrt program är ofta mindre intuitivt, men när du lärt dig det är det lättare att jobba med.

I tillägg till ett videoprogram behöver du också fotoprogram. Det betyder ett program som sorterar bilder så du lätt hittar de bilder du är ute efter och ett eller flera program som redigerar bilder. Photoshop Elements har bägge funktionerna och är därför ett bra program att börja med.

Dator

De flesta videoprogram kan användas på en helt vanlig dator som är relativt ny, men det är en fördel om du har en snabb processor och mycket minne. I de flesta program kan du få en visning med dålig kvalitet direkt när du lagt en bild i ditt bildspel. När du vill ha bättre kvalitet trycker du på en knapp och så jobbar datorn med att se till så du får bättre kvalitet. I andra program jobbar datorn med detta i bakgrunden utan att du påverkas av det. Detta kallas i en del program för återgivning. Tiden det tar för datorn att återge beror på hur mycket ändringar du gjort sedan du sist återgav och hur bra processor du har. Ofta kan det ta någon minut. Dessvärre är ofta kvaliteten när du inte har återgivit bildspelet så dålig att du inte får med dig exakt när övergången mellan två bilder sker. Du är därför beroende av att göra detta ganska ofta och kan inte vänta till det passar att ta en paus i arbetet. Det är därför en stor fördel om man har en bra dator eller att det görs i bakgrunden.

foto-bildspel-program_och_dator_till_att_gora_bildspel

Det som tar längst tid är ofta när man öppnar bildspelet i videoprogramet eller när du ska exportera filen till ett format som du kan använda för att se på bildspelet i andra program, till exempel Windows Media Player. Jag anser att det är ett litet problem att det tar lång tid, detta är saker man inte gör så ofta och man kan göra något annat en stund. Vad som däremot är ett problem med en dålig dator i tillägg till att vänta på återgivningen är begränsningen på hur många program du kan använda samtidigt. Framför allt de första gångerna du jobbar med bildspelet vill du antagligen ha videoredigeringsprogramet, sorteringsprogram och bildredigeringsprogram igång samtidigt. Ska du kunna ha det krävs det att du har mycket minne i datorn, 8 GB anser jag som minimum.

Ska du skaffa dig en ny dator och ska använda den för att göra bildspel är det med andra ord minne och processor du ska satsa på. Bildspelet tar inte så stor plats på hårddisken jämfört med de bilder du redan har, stor hårddisk behöver du därför inte köpa för att göra bildspel. Alla filer till bildspelet behöver inte ta mer plats än några få GB. Det är naturligtvis en fördel om man har snabba hårddiskar, men det är sällan där flaskhalsen är.

Läs mer i mina andra artiklar om Bildspel.

 

Gillar du sidan? Gilla den också på Facebook eller anmäl dig till mitt nyhetsbrev för att få uppdateringer.

Har du kommentarer? Skicka i så fall ett mail till post@staffansandberg.se eller skriv i kommentarfältet under.