Regnjacka


Ibland ligger regnjackan oanvänd i ryggsäcken hela turen, på andra turer kan en bra regnjacka utgöra skillnaden mellan en behaglig och en obehaglig tur.
Senast uppdaterad 17 september 2018
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth.

Viktigaste tipsen när du ska köpa en regnjacka

 • Köp en lätt regnjacka om du mest använder den på sommaren
 • Regnjackan bör andas.
 • Luvan ska kunna sitta tätt mot huvudet så den följer huvudets rörelser.

Viktigaste funktionen: Vara i beredskapVandring med regnjacka

På många turer under sommaren använder man sällan regnjackan. Man kan ofta gå med fleecetröja, även om det blåser. Dessutom är oftare vädret stabilare med mindre nederbörd än på andra delar av året. Regnjackan tas enbart fram då och då när en regnskur drar förbi eller det blåser en kall vind. Det gör att på en del turer är regnjackans främsta användningsområde att finnas till hands i ryggsäcken om det blir dåligt väder.

Eftersom man mest bär den i ryggsäcken är två egenskaper viktiga: vikt och volym. På andra turer har man på sig regnjackan varje dag från att man går ut ur tältet till att man går in igen. Under dessa turer ställs betydligt större krav på jackan. Detta gäller framför allt när man ägnar sig åt friluftsliv på hösten, men även på sommaren kan det kännas som att timmarna utan nederbörd under en längre vandring kan räknas på handens fingrar.


Exempel på regnjackor som väger under 300 gram: Haglöfs L.I.M Comp JacketMarmot Precip Eco Jacket, Haglöfgs L.I.M Jacket


Tyg till regnjackor

En regnjacka bör vara gjord i ett material som andas. Det gör att svetten från kroppen släpps ut samtidigt som regnet hålls ute. Även om man blir fuktig av att gå en hel dag i regnet med en jacka som andas så blir det ännu värre av en som inte andas.

Hur mycket fukt som släpps ut varierar mellan olika tyger. Se på produktspecifikationerna vilken vattenpelare och andningsförmåga har. Detta hittar du inte för billiga regnjackor, men de har sällan en vattenpelare på mer än 10 000 mm (läs mer om vattenpelare i min tältartikel) eller andningsförmåga på mer än några få tusen gram/m2/24h. Går man upp i pris, till runt 2 000 kronor, kan man till exempel få Haglöfs Esker med både vattenpelare och andningsförmåga på 15 000. L.I.M. Comp Jacket från Haglöfs har vattenpelare på hela 28 000 mm.

Generellt får man vad man betalar för. Regnjackor av andande material slits ut snabbare än helt täta jackor; livslängden bestäms i stor grad av jackans vikt och pris. Ska du ha en jacka till höstturer då man ofta går med jackan på sig kan det vara värt att ha en jacka som väger lite mer för att den ska hålla längre, till sommarturer kan det vara bra att välja en lättare.

Man måste också se på tyget fickorna i är gjorda av. Är det samma som yttertyget i regnjackan blir det dubbelt av vattentätt tyg. Även om det har hög kvalitet kommer det andas sämre om det är vanligt tyg. Fleece är skönt när du värmer frusna fingrar. Nättyg är  också varmt om du inte har så mycket kläder under. Det är dessutom lätt, men saker du lägger i fickorna riskerar att fastna.


Exempel på regnjackor med vattenpelare på över 15 000 mm: Haglöfs Mila Rainjacket, Jack Wolfskin Cape Conran Jacket, Haglöfs L.I.M Comp Jacket


Regnjackans luva

RegnjackaEn stor skillnad mellan en billig och en dyr regnjacka är ofta luvan. En bra luva kan dras åt så att bara en liten del av ansiktet sticker ut. Håller du på med klättring eller glaciärvandring bör den dessutom vara så stor att hjälmen får plats under, men det ska gå att dra åt den så att luvan följer de rörelser du gör med huvudet. Det betyder att den måste ha minst två olika snören som man kan spänna. Ett som går runt ansiktet och gör öppningen mindre. Ett som drar tillbaka luvan så den inte åker ned framför ögonen när man drar åt runt ansiktet och gör att det sitter tätare runt huvudet. De två sistnämnda funktionerna ska helst vara uppdelade i två snören.

Den bör också ha en liten skärm som skyddar ansiktet mot regnet. Det kan också vara bra med ett snöre runt halsen för blåsiga, kalla dagar utan regn, eftersom man då kan reglera öppningen lättare när man inte har luva. Genom att snöra åt runt halsen minskar behovet för halsduk.

Blixtlås på regnjackan

Vattentäta blixtlås finns på många modeller. Det ser snyggt ut i butiken, och så länge de är hela håller det dig torrare än om det är en skyddsklaff. Problemet är om tätningen går sönder, vilket den gör ganska snabbt om man köper en billig jacka, eller om blixtlåset slutar fungera. Har man en skyddsklaff kan man knäppa kardborrelåset på den och få jackan lite tätare. Det går inte med en jacka med vattentätt blixtlås.

Vandrar du i motvind i hårt regn kommer du få in lite vatten genom blixtlåset, även med skyddsklaff. Det är ändå ganska sällan det regnar och blåser så kraftigt att den inte håller tätt (det är framför allt vid handleder och hals vattnet letar sig in), och ännu mer sällan ett blixtlås går sönder. Jag ser därför inte på det om jackan har vattentäta blixtlås eller inte som avgörande när jag väljer kläder.

Under armarna är det ofta blixtlås som man kan öppna för att få bättre luftgenomströmning. Detta är ofta ett mycket praktiskt sätt att vädra ut värmen istället för att bara göra det genom den stora öppningen fram. Regnar och blåser det från sidan kan man i teorin ha det ena blixtlåset öppet när man vandrar.

Kom i håg att stänga om det regnar kraftigt och du vänder dig om. Med ryggsäcken på dig kan det bli omständigt att öppna och stänga eftersom blixtlåsen kan komma under axelremmarna.

Kartläsning i regn med regnjackaFickor är något som varierar mycket mellan olika jackor. Det handlar mest om vad man blir van vid. Brukar man använda kläder med stora fickor får man ofta användning för dem, men om de nästan saknar fickor klarar man sig utan det efter ett tag, i alla fall om man går ensam och lättare kan ta paus.

Går man ofta i större grupper är det annorlunda. Då kan man inte stanna när man behöver sätta på sig en mössa eller vantar. Ska tio personer stanna när de vill kommer man inte särskilt långt under en dag. Värt att tänka på när man köper kläder är var fickorna sitter. Om de hamnar under ryggsäckens höftbälte eller axelremmar måste man räkna med att de inte kan användas med ryggsäck.

Pris på regnjackor

Pris på en bra regnjacka för sommaren ligger ofta på runt 1500 kronor. Det finns regnjackor för några hundra kronor, inklusive byxor, av andande materialer. Räkna med att de slits snabbt och har inte lika bra luva, fickor och annat. Inte minst är passformen sämre på de billiga regnjackorna. Dyra regnjackor är gjorda för att hålla dig torr på ett bekvämt sätt när du rör dig. Billiga regnjackor är gjorda för att hålla dig torr när du står stilla, även om de inte är så behagliga.

På den andra sidan av skalan hittar man jackor för över 5000 kronor, till exempel Trollveggen från Norrøna.

Kom i håg att du måste inte köpa ny om den tar in lite vatten, det räcker kanske att impregnera regnjackan.


Exempel på billiga regnjackor: Urberg Fröslida PU Jacket, Didrikson Avon Unisex Jacket, Dridrikson Grand Men jacket


Checklista när du ska köpa regnjacka

Det är mycket man ska se efter när man köper en regnjacka. Här kommer därför en kortfattad checklista som man kan gå igenom när man står i affären och ska välja modell.

 • Sitter luvan bra på huvudet och följer med huvudets rörelser?
 • Skyddar luvan mot regn, även om det blåser?
 • Sitter fickor så du kan använda dem även om du har ryggsäck på dig?
 • Kan du dra åt i midjan för att justera passformen?
 • Kan du använda kardborrelås och blixtlås, även om du har vantar på dig?
 • Vilken vattenpelare har tyget?
 • Hur bra andas tyget?
 • Är jackan tillräckligt lätt?
 • Är jackan tillräckligt slitstark?
 • Har man använt yttertyget som foder i fickorna så jackan andas sämre där?
 • Är det förstärkningar på axlarna och andra delar där det alits mest?
 • Är det vattentäta blixtlås? Om det är det, är det bra kvalitet?
 • Skyddar en eventuell skyddsklaff tillräckligt för att det inte ska tränga in vatten genom blixtlåsen?
 • Är jackan tillverkad av ett företag som är kända för att ha god kvalitet?

 

Denna artikel handlar bara om regnjackor. Ska du köpa en jacka till vintern bör du läsa Skaljacka till vintern.

Regnjacka jag använder

Regnjackan jag har är en Mammut Kento som jag anser har en bra kompromiss mellan vikt, andningsförmåga, vattentäthet och pris.

Andra artiklar om regnjackor och om att hålla sig torr

Skalbyxor till sommaren

Vandringskängor

Behålla andningsförmågan och impregnera regnkläder