Slutartid 2: Handhållen kamera


Att fotografera på frihand kan vara befriande eftersom man inte behöver använda tid på att sätta upp stativ, men hur långa slutartider klarar man på frihand?

Viktigaste orsaken till att man använder stativ är att slutartiden blir så lång så man inte klarar av att hålla kameran tillräckligt stilla under exponeringen. Hur lång exponeringstid man kan hålla på frihand bestäms av: Brännvidd, storlek på sensor, bildstabilisering, hur stilla du klarar av att hålla kameran och hur skarpa bilder du vill ha. En vanlig huvudregel som många brukar använda är denna formel: slutartid < 1 / (brännvidd * bildvinkelförändring). (Med ett 200 mm objektiv med 1,6 i bildvinkelförändring (crop factor) ska man ha 1/320 s eller snabbare.) Enkelt att räkna på, i alla fall om man har fullformatkamera som har bildvinkelförändring 1.

Nordisk stormhatt

1/60 s, ISO 100, f/4.0, 19 mm, crop 1,6. Här kunde jag med god marginal använda standardregeln om slutartid för handhållen kamera eftersom jag hade lägst ISO och den bländare jag ville använda.

Jag tycker att räkneregeln som jag nämnt över brukar vara ganska bra, men som i många andra tillfällen måste man väga slutartid, bländaröppning och ISO mot varandra. Om jag har låg ISO brukar jag ofta skruva upp känsligheten något steg för att behålla kortare slutartid. Det gör att jag kan vara helt säker på att det inte blir skakningsoskärpa, ökningen i brus är vilket fall som helst liten. Har jag hög ISO i utgångspunkten kan jag ibland välja en längre slutartid eftersom bilderna annars får för mycket brus, eller större bländaröppning.

När man har god marginal med tanke på denna regel är det lätt att tänka att man bara tar bilder utan att koncentrera sig på att hålla kameran stilla. Min erfarenhet är att man måste ha mycket goda marginaler, kanske tre gånger snabbare slutartid om man ska undvika skakningsoskärpa som följd av att man bara tar en bild utan att tänka på hur man håller kameran. Du kommer inte se skillnaden direkt på displayen, men testa någon gång att förstora två bilder så ser du hur viktigt det är att göra sitt bästa att kameran rör sig minst möjligt, även på snabba slutartider.

Läs fler fototips i denna artikelserie:
Slutartid 1: Om att välja slutartid

Slutartid 3: Landskapsbilder med stativ

Slutartid 4: Invidiver som rör sig

Slutartid 5: Makrobilder