Slutartid 3: Landskapsbilder med stativ


Landskapsbilder tar man ofta med stativ eftersom det sällan sker saker snabbt och det är i svag belysning ljuset är bäst, men det är inte alltid man kan välja vilken slutartid som helst.

I landskapsbilder är det inte så ofta saker som rör sig i motivet. Man kan därför ställa in lägsta möjliga ISO och den bländare man vill ha utan att bry sig om slutartiden blir 1/500 s eller några minuter om man använder stativ. Om det är växter eller vatten som blir oskarpa på grund av att de rör sig i bilden upplevs det ibland som något positivt i landskapsbilder, i alla fall om det är så lång slutartider så det är tydligt att fotografen inte egentlig försökte frysa rörelsen. Blir det ett mellanting mellan lång och kort slutartid kan det därför vara bra att använda gråfilter för att få längre slutartider. Läs mer om bilder av vatten längre ned.

Det är inte alltid man kan ha lång slutartid när man fotograferar landskap och placerar kameran på ett stativ, vinden kan sätta sina begränsningar. I hård vind är det viktigt med ett tungt stativ som håller kameran stadigt, och att man inte fäller ut benen helt. Jag har ingen huvudregel för hur lång slutartid man kan använda i hård vind, man måste prova sig fram i olika vindstyrkor med det stativ man har.

Stjärnhimmel

1/13 s 17 mm 1,6 crop. ”Kort” slutartid gör stjärnorna skarpa, även om de rör sig över himlen.

Stjärnhimmel

Stjärnhimmelen fångas ofta på två olika sätt: antingen ska stjärnorna vara skarpa, eller lämna spår efter sig. Ska stjärnorna upplevas som skarpa är en vanlig regel att räkna ut slutartid genom denna formel: slutartid (s) < 500 / (brännvid * bildvinkelförändring). (Med 25 mm objektiv på en fullformatskamera betyder det 20 sekunder.)Det är en grundregel som kan vara bra att förhålla sig till, men det skiljer en del beroende på var du befinner dig och åt vilket håll du vinklar kameran; stjärnorna som står i zenit över ekvatorn ”rör sig” snabbare än polstjärnan och andra stjärnor som står i zenit nära polerna. Min erfarenhet är att även när man riktar kameran mot norr på våra breddgrader borde inte slutartiden vara längre än denna regel för att stjärnorna skal bli skarpa. Ska stjärnorna lämna efter sig långa streck ska slutartiden vara lång, hur lång beror på hur långa streck du vill ha. Jag anser att det borde vara minst en halv timme, gärna mer än en timme. Kortare slutartider ger korta spår efter stjärnorna och skapar ett intryck av att du valt slutartid efter hur ljust landskapet är och du inte ägnat stjärnorna en tanke.

Rinnande vatten

En bild av rinnande vatten skiljer sig mycket beroende på om det är kort eller lång slutartid. En kort slutartid, till exempel 1/1000 s, fångar skummet och varje droppe skarpt. Om du istället har flera sekunders slutartid kommer forsen se ut som mjölk som långsamt flyter förbi. Som jag skrivit över finns det ett mellanting där det varken är tydligt att forsen ska vara suddig eller skarp. När detta är beror på hur forsen ser ut och hur nära du står, ofta mellan 1/13 – 1/320 s. Hur lång slutartid man ska ha för att bilderna ska bli så bra som möjligt kan diskuteras i det oändliga och beror på hur motivet ser ut i övrigt/stämningen i bilden. Flyter bäcken genom trollskogen ska du antagligen ha längre slutartid än om det är en industriskog som är omgivningen.

Rinnande vatten

1/4 s gör att vattnet blir oklart.

Läs fler fototips i denna artikelserie:
Slutartid 1: Om att välja slutartid

Slutartid 2: Handhållen kamera

Slutartid 4: Invidiver som rör sig

Slutartid 5: Makrobilder