Sockor


Sockor blir lätt fuktiga, antingen från fukt utifrån eller innifrån. De ska hålla en utsatt del av kroppen varm och förebygga skavsår. Det är därför viktigt att köpa rätt sockor för att fötterna ska må bra under turen.

Senast uppdaterad 1 mars 2020
Sidan innehåller annonslänkar från Outnorth

Viktigaste tipsen om sockor

  • Ull värmer även om det är fuktigt, men slits snabbt.
  • Syntet ökar slitstyrkan i ullsockor.
  • Dubbla sockor minskar risken för skavsår.

Olika typer av sockor och material

Sockor som man använder till friluftsliv bör vara gjorda av ull och syntet. Ullen värmer även om den är fuktig och det krävs mer vatten för att ull ska kännas vått, men ull torkar långsammare och är inte särskilt slitstarkt. Syntetfibrerna gör att hållbarheten blir bättre och sänker torktiden. Bomull bör man inte använda när man ska hålla på med friluftsliv. Bomull torkar långsamt, känns vått och kyler när det blir vått. I friluftsbutiker kan man hitta sockor som ofta kan kosta runt 200 kronor. De är förstärkta där det slits mest, är ribbstickade så de inte ska falla ned och är tätstickade för att minska risken för skavsår.

Sockor på tork

Sockor bör vara mörka för att torka snabbt när de hänger på tork.

Raggsockor, är oftast billiga. Dessvärre slits de snabbt, så i längden kan de bli dyrare än de mer avancerade sockorna. Ofta sitter inte raggsockor lika bra runt vristen, de kan därför lätt glida ned. Därför rekomenderar jag att köpa ordentliga sockor som kostar lite mer. Som jag har nämnt i artikeln Kläder på natten i sovsäcken så kan de hemmastickade sockorna vara bra under natten, gärna tillsammans med dunsockor.

Två lager sockor

Man bör ha flera lager med sockor när man går på tur, även på sommaren. Detta gör att det bildas glidlager mellan dem, istället för mellan sockan och foten, därmed minskar risken för skavsår. Detta gäller inte minst när man har ofodrade skor, som jag rekomenderar att man inte har på tältturer. Mer om vilka skor man bör välja kan du läsa i artikeln om vandringskängor och pjäxor. Hur tjocka sockor man ska ha beror på hur skorna passar på foten. Se till att ha lika tjocka sockorna som du använder på tur när du testar skor i butiken.

Det kan vara lockande att ta på sig tre lager med sockor om man fryser om fötterna på vintern. Det blir varmare, men svårare att hitta skor som passar. Jag rekomenderar istället att du köper varmare skor, som du kan läsa om i artikeln om i min artikel om Pjäxor. Sockorna bör vara mörka. Nackdelen med mörka kläder brukar vara att de blir för varma när solen är framme, men sockorna ska vilket fall som helst inte vara ute i solen om de inte hänger på tork, då är det bara en fördel om de blir varma.

Sockor med värmare

Det jag har skrivit om hittills är sockor som inte kan värma dig. De kan bara hålla kvar värmen som är i dina fötter. När du blir kall kommer kroppen reducera blodtillförseln till fötter och händer, därmed minska mängden värme som kan behållas av varma sockor.

Om du är frusen kan sockor som producerar värme vara något för dig, till exempel Therm-ic Powersock set. Du placerar ett uppladdningsbart batteri högst upp på sockan som ger energi till inbyggda element. Det kostar från 2000 kronor och har då en batterikapacitet på upp till åtta timmar. För runt 600 kronor ytterligare får du dubbelt så lång batteritid.

Värmare kan även placeras i skorna och sulorna. Läs mer om detta i mina artiklar om vinterkängor och sulor.

Andra sidor med tips om sockor och fötter

Test av sockors hållbarhet

Vandringskängor

Pjäxor

Kläder på natten i sovsäcken