Stighudar


Stighudar ger dig det extra fästet du behöver när backen blir tung och du mest av allt vill ge upp och åka ned igen. Speciellt om man går med pulka kan det vara svårt att få fäste.

Senast uppdaterad 23 november 2018
Sid0an innehåller annonslänkar från Outnorth

Viktigaste tipsen om stighudar

  • Stighudar ger garanterat fäste, även på dåligt före.
  • Stighudar är ett måste när man går med pulka.
  • Kicker är en bra kompromiss mellan valla och långa stighudar.
  • Förläng tiden mellan att du behöver limma om stighudarna genom att hålla dem så torra som möjligt.

Behöver jag stighudar?

När inte valla räcker för att få fäste med skidorna finns det några alternativ: Välja en annan väg som inte innebär så mycket stigning, saxa, ta av sig skidorna och gå eller sätta på stighudar. Stighudar var tidigare pälsremsor som man fäste under skidorna. Remsorna hade kort hår på som var vänt bakåt för att man skulle få fäste. Numera är de oftast gjorda av nylon och fästes med klister. De ska vara nästan lika långa som skidan och lite smalare. Om de skulle vara bredare än skidan tar inte stålkanterna i snön och det blir svårt att bromsa och svänga i nedförsbackar.

Längst fram på stighudarna finns fästen för att trä runt skidspetsarna. Ibland finns även ett fäste bak. Vilket fall som helst bör hörnen i bakre änden vara avrundade för att inte lossna så lätt. Stighudar ger dåligt glid, men när man håller på med friluftsliv på fjället och inte åker skidor i preparerade spår är det viktigare med fäste än glid. Dessutom har man tid att ta av och på stighudar när man har behov för det.

Jag använder stighudar framför allt när jag drar pulka, går uppför branta backar, när det är mycket lössnö, våt snö eller isigt. Även om man kanske mest förknippar stighudar med toppturer så kan med andra ord även turskidåkare i lågterräng ha nytta av dem.

Hur breda bör stighudarna vara?

Vill du ha bra fäste ska stighudarna täcka så mycket som möjligt av undersidan av skidan, bortsett från stålkanten. Ska du dra pulka och därmed ha stighudarna på i varierande terräng kan du eventuellt ha smalare än skidorna för att förbättre glidet eller ha stighudar som bara sitter under fästzonen, se nedanför.

Att ha en stighud som täcker ut till stålkanten i hela skidans längd ger liten vinst i fäste. Du kan därför köpa stighudar som är lika breda som som där skidan är som smalast om du har vanliga turskidor. Har du breda skidor med tydlig timglasform för att köra ned efter att ha gått upp på en topp bör du köpa bredare stighudar, men att täcka skidan helt ger liten nytta i förhållande till att låta någon centimeter vara bar längst fram och bak.

Breda stighudar kan sitta så hårt på skidan att de är svåra att få av. För att undvika det finns splitskins som består av en stighud som är delad på mitten. I tillägg till att du kan ta av en del åt gången så kan du också sprida fästytan mer.

Olika bredder av stighudar skiljer ganska mycket i pris. Ska du ha smala stighudar till turskidor blir priset en bit under 1 000 kronor, till exempel Black Diamonds Glide Lite som är 50 mm breda. Ska du använda stighudar till breda puderplank blir priset det dubbla. 140 millimeters varianten av Glide Lite kostar en bit över 1 500 kronor.

Korta stighudar – kickers

Med kickers, korta stighudar, under skidorna får man bättre fäste när man drar pulka än vad valla kan ge.

Med kickers, korta stighudar, under skidorna får man bättre fäste när man drar pulka än vad valla kan ge.

Det finns stighudar som bara sätts under fästytan på mitten av skidan; kickers. Jag använder detta med ett speciellt fäste i skidorna. Det finns också korta stighudar som kan sättas på vilka skidor som helst. Dessa stighudar ger bättre fäste än med valla och bättre glid än med vanliga stighudar, men det bästamär om du har skidor med speciellt fäste för kickers. Både Åsnes och Fischer har detta.

Skillnaden i glid jämfört med valla är inte så stort när man åker i lössnö, men på hårt underlag blir skillnaden mycket stor. Man klarar sig långt med vanliga stighudar och valla, men jag anser att den extra kostnaden är väl värd pengarna för de flesta som går mycket på tur.

De som har störst nytta av detta är de som går mycket på tur med pulka, eftersom vallan sällan ger tillräckligt bra fäste. Därför går man ofta med stighudar hela tiden, utom i långa nedförsbackar. Det förbättrade glidet gör att de som har pulka kan hålla ett jämnare tempo med de som inte har pulka.

Man klarar sig inte enbart med korta stighudar om man har pulka, i branta backar är man tvungen att byta till långa. Andra som har stor nytta av korta stighudar är de som tar många turer på våren då det är svårt att få fäste i den våta snön.

När borde man använda korta stighudar?

Vilka dagar borde man sätta på långa stighudar istället för korta?

I utgångspunkten använder jag korta stighudar. De långa sätts bara på om det är en lång, brant backe och det visar sig att de korta inte ger tillräckligt fäste. Samtidigt bör jag nämna att för det mesta bromsar en pulka så mycket att det ökade glidet du får med korta stighudar gör liten skillnad.

Valla eller korta stighudar?

Har jag pulka är valet lätt. Då använder jag aldrig valla. Med en pulka är belastningen på fästet så stort att det alltför sällan är behagligt att gå med det fäste man får av valla, speciellt när glidet har liten betydelse som jag skrivit över.

Om jag inte har pulka blir svaret inte lika lätt. I utgångspunkten använder jag valla om det inte är svårt att få fäste. Det betyder framför allt när snön är våt eller hård, alternativt om det är så mycket lössnö att den bara flyttas under skidorna.

Fästa och ta av stighudar

Det är flera saker du kan göra för att stighudarna ska sitta bra och klistret ska hålla länge.

Se till så de är varma när du klistrar dem. Lägg dem innanför jackan om du vet att du ska använda dem om en stund. Har du möjlighet kan fästa dem inne så också skidorna är varma.

Rensa skidorna för snö. Detta bör inte göras med en bar hand, även om det är varmt. Värmen från handen kommer smälta snön och gör underlaget fuktigt. Använd en handske.

Starta i toppen och fäst dem längre och längre bak samtidigt som du trycker fast dem med handen. När du fäst hela längden går du över hela huden igen och trycker fast ordentligt.

När du tar av dem börjar du med att borsta bort snön. Börja längst bak och dra av. Vik dem dubbelt eller använd plastremsan som du fick när du köpte dem. Torka dem när du har möjlighet.

Limma om stighudar

Klistret som sitter på stighudarna när man köper dem sitter oftast betydligt längre än det man själv sätter på, det håller oftast minst en säsong, även för den mest friluftsintresserade. Tar man bara några få turer varje säsong håller det flera år. När klistret blivit dåligt, antingen på grund av fukt eller smuts, måste de limmas om. Ibland räcker det med att bara limma om där det släpper, men ofta behöver man limma hela stighudarna.

Eftersom limmet sällan försvinner, det torkar och det fastnar damm, så bör man ta bort det gamla klistret. Det finns olika sätt att göra detta på. En del föredrar att spreja vallaborttagningsmedel på klistret och skrapa bort. Jag upplever detta som mer tidskrävande än att värma bort klistret.

Lägg ett tygstycke över klistret, ett gammalt lakan fungerar bra, och värm med ett strykjärn. Använd ett strykjärn som bara används till vallning och stighudar eller ha ett bakplåtspapper mellan strykjärnet och tyget. Klistret kommer då tränga in i tyget och lossna från stighuden när du drar bort tyget.

När du har tagit bort klistret stryker du ut ett jämnt lager med stighudsklister. Stighudsklister luktar en del så man bör ha god ventilation. Det hjälper att värma tuben för att klistret ska bli mer lättflytande. Stighudsklister luktar en del så man bör ha god ventilation. Låt stighudarna ligga i ett rum utan alltför mycket damm över natten innan du klistrar ihop dem.

Limma stighudarFör att klistret ska hålla så länge som möjligt är det en del att tänka på. Se till att hålla dem torra, torka dem så fort som möjligt. Ta på klistret med händerna så lite som möjligt och dra bort snön från undersidan av skidorna med en vante innan du sätter stighudarna på skidorna. Använder du handen kommer snön att smälta och försämra klistret.

Efter användning viker man ihop dem med klistersidorna mot varandra för att undvika att damm fastnar på klistret, och torka dem när du får möjlighet. Eller ännu hellre: Spara plastremsorna som följer med stighudarna när du köper dem och klistrar fast stighudarna på dem.

För att minska fukten som tränger in i stighudarna kan det vara bra att ha på vax på den håriga sidan. Detta förbättrar också glidet. Det finns särskilt stighudsvax, men grönlandsvax som finns på en del friluftsbutiker fungerar bra; en förpackning räcker i en evighet. Du har på vaxet genom att dra det över håret i rumstemperatur. Ytterligare en fördel är att det motverkar att snön klabbar under stighudarna.

Har stighudsklistret börjat släppa lite kan du under turen tejpa fast dem där de lossnat. Det är mycket viktigt att du tejpar genast. Har först en centimeter lossnat längst bak tar det inte lång tid innan den ligger löst i snön.

Det kan vara en bra idé att ha ett extra par stighudar med sig på längre turer, i alla fall om man drar pulka eller har en del branta backar. Om du inte får användning för dem så kommer du i alla fall slippa oroa dig för att dra en tung pulka uppför branta backar med enbart armstyrka. Du behöver inte fundera på hur många gånger ytterligare du kan använda stighudarna innan de lossnar helt.

Det kan ofta verka som om klistret är dåligt när man klistrat i hop stighudarna eftersom de lossnar från varandra, men de har ibland lång tid kvar innan de behöver limmas om man bara trycker fast dem ordentligt. Andra gånger lossnar de nästan utan förvarning.

 

Andra artiklar om skidor och om skidutrustning

Valla och ta hand om skidor

Skidor, bindningar och stavar