Stighudar


Alla som har varit på skidtur några gånger har någon gång haft bakhala skidor. Speciellt med pulka kan det vara svärt att få fäste. Stighudar ger dig det extra fästet du behöver när backen blir tung och du mest av allt vill ge upp och åka ned igen.

  • Stighudar ger garanterat fäste, även på dåligt före.
  • Stighudar är ett måste när man går med pulka.
  • Kicker är en bra kompromiss mellan valla och långa stighudar.

När inte valla räcker för att få fäste med skidorna finns det några alternativ: Välja en annan väg som inte innebär så mycket stigning, saxa, ta av sig skidorna och gå eller sätta på stighudar. Stighudar var tidigare pälsremsor som man fäste under skidorna. Remsorna hade kort hår på som var vänt bakåt för att man skulle få fäste. Numera är de oftast gjorda av nylon och fästes med klister. De ska vara nästan lika långa som skidan och lite smalare. Om de skulle vara bredare än skidan tar inte stålkanterna i snön och det blir svårt att bromsa och svänga i nedförsbackar.

Längst fram på stighudarna finns fästen för att trä runt skidspetsarna. Ibland finns även ett fäste bak. Vilket fall som helst bör hörnen i bakre änden vara avrundade för att inte lossna så lätt. Stighudar ger dåligt glid, men när man håller på med friluftsliv på fjället och inte åker skidor i preparerade spår är det viktigare med fäste än glid. Dessutom har man tid att ta av och på stighudar när man har behov för det. Jag använder stighudar framför allt när jag drar pulka, går uppför branta backar, när det är mycket lössnö, våt snö eller isigt. Även om man kanske mest förknippar stighudar med toppturer så kan med andra ord även turskidåkare i lågterräng ha nytta av dem.

Vill du ha bra fäste ska stighudarna täcka så mycket som möjligt av undersidan av skidan, bortsett från stålkanten. Ska du dra pulka och därmed ha stighudarna på i varierande terräng kan du eventuellt ha smalare än skidorna för att förbättre glidet eller ha stighudar som bara sitter under fästzonen, se nedanför. Olika bredder av stighudar skiljer ganska mycket i pris. Att ha en stighud som täcker ut till stålkanten i hela skidans längd ger liten vinst i fäste, du kan därför köpa stighudar som är lika breda som som där skidan är som smalast.

Korta stighudar – kickers

Med kickers, korta stighudar, under skidorna får man bättre fäste när man drar pulka än vad valla kan ge.

Med kickers, korta stighudar, under skidorna får man bättre fäste när man drar pulka än vad valla kan ge.

Det finns stighudar som bara sätts under fästytan på mitten av skidan; kickers. Jag använder detta med ett speciellt fäste i skidorna. Det finns också korta stighudar som kan sättas på vilka skidor som helst. Dessa stighudar ger bättre fäste än med valla och bättre glid än med vanliga stighudar. Skillnaden i glid jämfört med valla är inte så stort när man åker i lössnö, men på hårt underlag blir skillnaden mycket stor. Man klarar sig långt med vanliga stighudar och valla, men jag anser att den extra kostnaden är väl värd pengarna för de flesta som går mycket på tur.

De som har störst nytta av detta är de som går mycket på tur med pulka, eftersom vallan sällan ger tillräckligt bra fäste. Därför går man ofta med stighudar hela tiden, utom i långa nedförsbackar. Det förbättrade glidet gör att de som har pulka kan hålla ett jämnare tempo med de som inte har pulka. Man klarar sig inte enbart med korta stighudar om man har pulka, i branta backar är man tvungen att byta till långa. Andra som har stor nytta av korta stighudar är de som tar många turer på våren då det är svårt att få fäste i den våta snön.

 

Andra artiklar om skidor och om att få fäste

Limma stighudar

Valla och ta hand om skidor

Skidor, bindningar och stavar